3 minute de citit

PREMIERĂ MONDIALĂ: Tractorul pe metan e gata de lansare

New Holland Agriculture, prin angajamentele sale asumate în cadrul strategiei Clean Energy Leader, anunţă disponibilitatea comercială a tractorului alimentat cu metan, până la sfârşitul anului.

Prima versiune comercială a tractorului T6 Methane Power, o piatră de temelie a conceptului New Holland’s Energy Independent Farm, despre care s-a tot vorbit în ultimii ani, a fost prezentată la Agritechnica în 2019, iar acum este pe cale de a fi pusă oficial în vânzare, undeva spre sfârşitul acestui an. Aşa cum au anunţat deja reprezentanţii companiei, testele de teren se află în etapele finale şi, foarte probabil în cea de a doua jumătate a anului, primele unităţi vor fi livrate clienţilor selectaţi din Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie şi Benelux – pieţele ţintă pentru tractorul T6, unde producţia de biogaz este mult mai avansată.

 

Independenţă energetică

 

„Am dezvoltat modelul de fermă independentă de energie, arătând cum o buclă închisă între producţia agricolă şi generarea de energie poate face agricultura neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2 sau chiar negativă la carbon – cu beneficii semnificative pentru clienţii noştri. Anul acesta facem un pas în continuare pentru a transforma acest lucru într-o realitate, pe măsură ce tractorul nostru cu metan intră în gama New Holland”, a declarat Carlo Lambro, preşedintele mărcii New Holland, care a anunţat între timp şi alte proiecte asociate strategiei Clean Energy Leader, cu scopul de a explora „noi domenii de inovare prin parteneriate”.

 

Teste în podgoriile din Piemont

 

Un astfel de parteneriat a fost încheiat cu producătorul italian de vinuri Barolo Fontanafredda, printr-un proiect care îşi propune să realizeze operaţiuni în vie fără amprentă de carbon. Astfel, New Holland şi FPT Industrial testează în podgoriile din Piemont un nou tractor care funcţionează pe bio-metan derivat dintr-un model standard New Holland TK.

 T6.180_MethanePower (1)_b

Costuri reduse de funcţionare

 

New Holland T6 Methane Power este primul tractor din lume cu producţie de serie alimentat 100% cu metan, având ca obiectiv asumat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, fără a compromite performanţele. Conceptul New Holland este că fermierii pot folosi deşeurile agricole sau animale (precum şi culturile energetice cultivate în mod specific), pentru a genera biometan, care alimentează tractorul, care, la rândul său, ajută la producţia culturilor agricole. Alternativ, alimentarea poate fi efectuată direct de la reţeaua de gaz sau la anumite staţii de producere a biometanului. Este la fel de performant şi fiabil ca echivalentul său diesel, dar cu un cost de funcţionare redus cu 30%! New Holland promite astfel să ofere o soluţie ecologică pentru toate categoriile de fermieri.

Click AICI şi vezi în video cum evoluează în lucru primul tractor din lume cu producţie de serie, alimentat 100% cu metan!

fermy indicand dreapta m PREMIERĂ MONDIALĂ: Tractorul pe metan e gata de lansareDeşi nu s-a specificat încă preţul de comercializare al unui astfel de tractor, la un moment dat New Holland preciza că în mod normal acesta ar trebui să fie mai scump cu cel mult 10% faţă de modelele echivalente pe motorină – ROBOTUL FERMY, specialist Agri 4.0

un articol de
LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →