Sub genericul „Soia – performanţă şi profit”, în ferma producătorului agricol brăilean Mihai Curcă, din oraşul Însurăţei, a avut loc, la începutul lunii octombrie, un eveniment de câmp care a adunat peste o sută de fermieri, majoritatea tineri, din Brăila şi din judeţele limitrofe.
Organizatorii – companiile DuPont Pioneer şi BASF – au oferit celor prezenţi o demonstraţie de recoltat soia în care a fost prezentată o inovaţie tehnologică pentru această leguminoasă. Inoculantul HiCoat Super Soy pentru seminţele de soia va fi lansat în cursul anului viitor. „Este vorba despre soia tratată cu nitragin de cea mai înaltă performanţă, o tehnologie inovatoare pe care o vom lansa anul viitor cu colegii de la BASF. Ca noutate, din 2018 vom comercializa soia tratată cu Rhizobium. Vorbim despre un produs de curând omologat în Europa. Acel pliculeţ cu care cei mai mulţi dintre fermieri tratau soia va dispărea”, a declarat Jean Ionescu, Country Leader al noului grup Dow-DuPont, format prin fuziunea Pioneer DuPont şi Dow Agrosciences.
Pre-inocularea seminţelor de soia cu HiCoat Super Soy
În expunerea sa, Liviu Chira, Crop Manager BASF România, a oferit detalii tehnice despre modul de acţiune şi de aplicare a inoculantului, precizând că este cea mai nouă tehnologie în domeniul pre-inoculării seminţelor de soia, care se poate face chiar şi cu trei luni înainte de semănat.
HiCoat Super Soy are o formulare lichidă, cu o concentraţie foarte înaltă de tulpini selecţionate de bacterii. Învelişul acestui inoculant este patentat de BASF. Înainte de aplicarea pe seminţe, HiCoat Super Soy se combină cu un produs auxiliar, Extender, un mixt de nutrienţi care să permită bacteriilor să supravieţuiască pe seminţe timp îndelungat.
Producţia medie la hectar: 5.180 kg de soia
Fermierii prezenţi în ferma de la Însurăţei au aflat performanţele soiului PR92M35, al companiei Pioneer. Conform fişei tehnologice, cultura premergătoare a fost porumbul. Fermierul Mihai Curcă a dispus o arătură adâncă de toamnă, la adâncimea de 35 cm, apoi în primăvară a venit cu o lucrare de nivelare a solului şi cu combinatorul pentru realizarea patului germinativ. Data semănatului a fost 16 aprilie 2017, cu o semănătoare performantă reglată astfel încât să asigure o densitate de 75 boabe germinabile bacterizate/mp, la o distanţă de 28 cm între rânduri şi la adâncimea de 4 cm. Cultura nu a fost fertilizată, dar trebuie menţionat că în urmă cu un an, sola a primit 50 tone de îngrăşământ organic natural. Nu s-a aplicat nici un tratament cu insecticid, pentru că fermierul Mihai Curcă a considerat că nu a fost cazul. A erbicidat preemergent cu glifosat (3 l/ha) pe 21 aprilie, apoi în fenofaza de trei frunze trifoliate, pe 19 mai, s-a aplicat un tratament cu Corum (2 l/ha) plus Fusilade Forte (1,3 l/ha). S-a revenit pe data de 05 iunie 2017 cu Fusilade Forte pentru o erbicidare de corecţie, din cauza încărcăturii foarte mari de costrei şi alte buruieni problemă.
Sola de soia din ferma Mihagricom a beneficiat de trei udări cu câte 700 mc fiecare, în total 2.100 mc de apă, dar şi de precipitaţii, care au însumat 242 l/mp.
La „proba cântarului” s-a evidenţiat o medie de 5.180 kg de boabe la hectar.
Lider mondial în inoculanţi
BASF este lider mondial în cercetarea, dezvoltarea şi producţia de inoculanţi de înaltă calitate pentru leguminoase. Aceste produse de ultimă generaţie, rezultatul celor mai recente descoperiri ştiinţifice în domeniul tratamentelor biologice şi al inoculanţilor, sunt disponibile într-o mare varietate de formulări uşor de aplicat, care asigură în mod eficient specii de Rhizobium benefice pentru seminţe, pentru a îmbunătăţi capacitatea plantei de a fixa azotul atmosferic şi de a maximiza producţia. Aplicarea de inoculanţi pe seminţe (numită şi bacterizarea seminţelor) este o metodă naturală prin care se asigură un supliment de azot culturilor leguminoase, crescând astfel potenţialul de producţie al acestora.
Inocularea nu ajută numai la maximizarea producţiei, ci oferă şi alte beneficii cum ar fi: economia de îngrăşăminte, având în vedere că speciile de Rhizobium pot produce până la 250 kg de azot suplimentar la hectar, care rămâne în sol şi pentru culturile următoare; reducerea nivelului de infestare cu buruieni şi a contaminării apelor subterane.
Maximizarea potenţialului de producţie
Potrivit lui Liviu Chira, inoculanţii companiei BASF, ideali pentru bacterizarea seminţelor de soia, dispun de formulări clasice, pe substrat de turbă, sub denumirea comercială de HiStick Soy. Aplicarea se poate efectua de către fermieri chiar în ziua semănatului. Pentru companiile de seminţe şi unităţile agricole mari, propunerea BASF este sistemul de pre-inoculare prin folosirea produsului cu denumire comercială HiCoat Super Soy, care are o formulare lichidă. Aplicarea se realizează cu un echipament special pentru tratarea seminţelor, cu până la 90 de zile înainte de semănat, fără alt tratament chimic, sau până la 30-45 zile, cu tratament chimic.
PRIMA SĂMÂNŢĂ DE SOIA PRE-INOCULATĂ
“Pioneer este cea mai mare companie din lume pentru cultura de soia, dar şi cel mai mare proprietar de germoplasmă la nivel mondial. Avem poziţionate în portofoliul comercial patru soiuri care asigură fermierilor performanţa: PR91M10, PR92B63, PR92M35, P21T45, ultimele două reprezentând noua generaţie de sămânţă de soia, intrate de curând pe piaţă” ne-a declarat Alina Vasilache, oficial al companiei DuPont Pioneer.
PR92M35 este o varietate semitimpurie, având o capacitate foarte bună de producţie. Bobul este mare, rotund, cu hilul de culoare maronie. Soiul răspunde foarte bine la aplicarea unei tehnologii medii şi de vârf pentru această cultură, având o rezistenţă foarte bună la principalele boli. Trebuie asigurată o densitate de 500-600.000 de plante la hectar.
IOSIF ŢICRA – FERMIERUL CAMPION ÎN 2016 LA SOIA
Dintre fermierii prezenţi la demonstraţia de la Însurăţei nu putea lipsi inginerul Iosif Ţicra, administrator al SC Agroleg SA din Silistraru, judeţul Brăila, fermierul campion în anul 2016, care a obţinut pe o suprafaţă de 300 hectare o producţie medie de 5.000 kg de soia la hectar. „Am fost impresionat de noile soiuri ale companiei DuPont Pioneer, dar mai ales de sămânţa pre-inoculată pe care o va pune la vânzare în anul viitor. Şi cum cultura de soia ocupă o pondere însemnată în ferma noastră, vom fi printre primii fermieri care vor achiziţiona această sămânţă bacterizată”, a susţinut Iosif Ţicra.
Alina Vasilache: “Aşa cum s-a putut demonstra şi la acest eveniment, noutăţile geneticii DuPont Pioneer performează în câmp. Începând cu anul viitor, compania noastră va pune la dispoziţia fermierilor prima sămânţă gata pre-inoculată, fapt ce consolidează poziţia de lider pe care o are în România”.
Articol publicat in revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)