John Deere: Câştigătorul unui premiu la SIMA 2011
Primele aplicaţii care folosesc protocolul de comunicaţii ISOBUS reprezintă un progres major pentru controlul utilajelor şi efectuarea lucrărilor, mai ales a celor de recoltare.
Sistemul ISOBUS de „Automatizare a formării baloţilor” permite schimbul de date în ambele direcţii, între tractor şi presele de balotare pentru baloţi rotunzi. Presa de balotat poate declanşa diverse acţiuni repetitive la momentul dorit, precum imobilizarea tractorului, strângerea balotului şi scoaterea acestuia în exterior.
Folosit împreună cu „Sistemul de eliberare rapidă” de pe noile prese John Deere 960 şi 990, acesta reduce semnificativ timpul necesar pentru scoaterea baloţilor şi măreşte densitatea acestora. Cele două sisteme funcţionează împreună într-o sinergie perfectă, sporind productivitatea, reducând consumul de energie/combustibil şi îmbunătăţind confortul de operare al utilizatorului.
John Deere, alături de Grimme şi Pöttinger au dezvoltat două sisteme de dirijare tractor-utilaj. Tractoarele Grimme sunt dirijate de utilajele Pöttinger folosind informaţiile schimbate prin intermediul unei conexiuni ISOBUS: „Root Runner” de la Grimme a fost proiectat pentru a fi utilizat cu maşinile de recoltat sfeclă roşie şi de săpat cartofi ale aceluiaşi producător.
Tractorul este dirijat pe baza informaţiilor transmise de senzorii care detectează mecanic răzoarele şi straturile de sol. „Swath Scout” a fost creat de Pöttinger pentru remorcile sale cu autoîncărcare şi foloseşte un scanner pentru lăţimea de lucru care transmite informaţii tractorului, astfel încât direcţia acestuia să poată fi dirijată automat.
Sistemul LAFORGE de control al plierii
Sistemul de control al plierii pentru tiranţii frontali LAFORGE, premiat la SIMA 2011
Acest sistem îmbunătăţeşte siguranţa şi uşurează ridicarea cu ajutorul unui dispozitiv hidraulic de ridicare, fără a afecta capacitatea de lucru.
Este folosit pentru a trece rapid şi sigur dispozitivul de ridicare din modul de „operare” în modul de „stocare” cu ajutorul unui comutator. Nu sunt necesare nici un fel de alte operaţii, iar dispozitivul de ridicare revine în modul „operare” complet automat. Poate fi folosit în continuare pentru toate tipurile de lucrări şi respectă standardele internaţionale.
Aşadar, utilizatorii pot retracta uşor dispozitivul hidraulic de ridicare, astfel încât să nu existe părţi protuberante în timpul transportului şi să fie înlăturată ramificaţia din faţă. Dat fiind faptul că dispozitivul hidraulic de ridicare revine automat în modul „operare”, acesta nu trebuie reconfigurat înainte de a fi folosit. Economia de timp pe care o generează acest sistem reprezintă un factor semnificativ de productivitate.
Sistemul electronic FRANQUET
Sistem electronic pentru unelte, pentru acţionarea şi gestionarea utilajelor destinate cultivării solului, premiat la SIMA 2011
Setările utilajului de pregătire a patului germinativ – adâncimea la care pătrund dinţii, lama şi canalul de nivelare, suportul din spate pentru tăvălugii posteriori cu diametru mic Crosskill – sunt controlate cu ajutorul unei casete electronice amplasate în cabină şi al unui sistem de poziţionare a utilajului paralel cu solul.
Senzorii unghiulari compară nivelul din faţă cu cel din spate al componentei folosite în momentul respectiv. Un computer înregistrează informaţiile şi corectează nivelul de înclinare a utilajului, prin reglarea unui dispozitiv de egalizare în trei puncte.
Astfel, se corectează efectul variabil al suportului tăvălugurilor cu diametru mic Crosskill, care are tendinţa de a ridica partea din spate a utilajului.
Setările pot fi modificate de la staţia de acţionare în funcţie de eterogenitatea solurilor. Lucrul la adâncimi constante asigură cele mai bune condiţii pentru semănare şi răsărire.
FRANQUET, distribuit în România exclusiv prin IPSO Agricultură, oferă o gamă variată de cultivatoare şi combinatoare pentru pregătirea patului germinativ, atât pentru semănatul de primăvară, cât şi pentru cel de toamnă.