Pregătiri de PRIMĂVARĂ - Revista Ferma
3 minute de citit

Pregătiri de PRIMĂVARĂ

Vremea bună de lucru de la sfârşitul lunii februarie a permis aprovizionarea cu îngrăşămintele minerale pe bază de azot şi potasiu a culturilor înfiinţate în epoca optimă, întrucât la pornirea în vegetaţie plantele au nevoie hrană.

Totodată, specialiştii recomandă verificarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), iar acolo unde au mai rămas restanţe, trebuie efectuate arăturile, dar şi pregătirea patului germinativ în vederea semănatului culturilor din prima urgenţă.
De asemenea, în sectoarele mecanice ale fermelor sunt în plină desfăşurare verificarea şi reglajele la utilajele şi maşinile care vor intra eşalonat în lucru.

În aşteptarea campaniei, revizia utilajelor agricole

La jumătatea lunii februarie, inginerul Constantin Manta şi-a chemat angajaţii la sediul fermei pentru a începe pregătirea campaniei de primăvară. „Noi facem revizia generală de dinaintea lucrărilor agricole de sezon. Am hotărât să luăm la verificat fiecare utilaj şi maşină, cu precădere cele de fertilizat şi de prelucrarea solului, să gresăm părţile şi organele active, să schimbăm filtrele şi uleiul… De asemenea, ne preocupăm să completăm necesarul de îngrăşăminte, seminţe sau pesticide, studiem ofertele companiilor de profil, vedem ce ne convine mai mult şi ce nu!”, ne-a declarat fermierul.
Constantin Manta spune că nu se grăbeşte să fertilizeze semănăturile de toamnă înainte de 1 martie, fiindcă există riscul să vină un front de precipitaţii abundente, cum a şi fost anunţat, şi să spele azotul aplicat. „Am prevăzut prin programul de fertilizare o dozare diferenţiată de la solă la solă, în funcţie de cum promite starea vegetativă a culturii şi de plantele premergătoare. La cerealele păioase, eu administrez în primă fază uree, în jur de 150 kg/ha, şi apoi vin cu azotat de amoniu în a doua fază”, a precizat agricultorul.

aratura-de-primavara_b

„Nu am riscat să pun rapiţă!”

În ferma specialistului brăilean, semănăturile de toamnă ocupă 200 de hectare, însămânţate cu grâu şi orz. „Eu sunt producător de sămânţă, cumpăr soiuri şi hibrizi din categoria biologică Bază, le înmulţesc şi vând producţia C1 firmelor interesate. Am achiziţionat în urmă cu un an un selector de seminţe cu o capacitate de lucru de 15 tone pe oră. În general, producţia de sămânţă pe care o obţin este de 7-8.000 kg pe hectar, pentru că utilizez soiuri de mare productivitate. De mai mulţi ani îmi fac loturi cu seminceri şi vând pe piaţa de sămânţă”, a explicat Constantin Manta.
Agricultorul brăilean nu are cultivată rapiţă în acest sezon, deoarece nu a vrut să rişte; pregătise agronomic patul germinativ pe o suprafaţă de 130 ha de teren, dar a renunţat în favoarea culturilor de prăşitoare de primăvară.

Un articol semnat de MARIAN MUŞAT

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi articolul din revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →