7 minute de citit

Pregătirea recoltei 2019

Practic, scopul principal al reuniunii de la Dulceşti, Neamţ a fost pregătirea viitoarei recolte, luând act de provocările din ultimul timp pentru fermieri, dar şi de soluţiile moderne de care pot beneficia aceştia pentru a contracara cât mai eficient factorii care pot determina pierderi de recoltă ori reducerea calităţii acesteia.

Pregătirea recoltei 2019

Euralis Profiling System – alegerea geneticii potrivite
Ţinând cont de importanţa deosebită a calităţii şi alegerii potrivite a seminţei pentru reuşita fiecărei culturi agricole, un punct de maxim interes a fost cel al prezentării noutăţilor de profil de către compania Euralis. ”La origini, suntem o cooperativă, creată de fermieri pentru fermieri şi înţelegem cel mai bine nevoile acestora. Prezenţi pe cinci segmente de cultură mare, respectiv rapiţă, porumb, floarea-soarelui, soia şi sorg, investim anual 13% din cifra de afaceri în cercetare şi dezvoltare. Motorul nostru de dezvoltare este inovaţia. Euralis Profiling System este cel mai nou program inovator pentru cultura de porumb, prin care fermierul poate alege cel mai potrivit hibrid pentru realizarea obiectivelor sale de randament. Prin lansarea gamei de porumb Tropical Dent, am revoluţionat în ultimii trei ani portofoliul nostru, genetica exclusiv Euralis stând la baza creării hibrizilor cu toleranţă sporită la secetă, cu stabilitate a producţiei, randament ridicat şi viteză sporită de uscare a boabelor. La floarea-soarelui, conceptul OR MASTER include hibrizi cu rezistenţă genetică la Orobanche”, subliniază specialiştii Euralis.

Managementul fertilizării
Cum mulţi fermieri, conform legislaţiei actuale, efectuează lucrarea de fertilizare după data de 1 martie, s-a atras atenţia asupra managementului acestei verigi tehnologice. Concret, s-a subliniat faptul că nu este recomandabil ca azotul să fie administrat într-o singură tranşă, deoarece poate fi chiar păgubos, neobţinându-se o recoltă de grâu panificabil. Specialiştii au recomandat fertilizarea fracţionată, inclusiv pentru a asigura o bună calitate a producţiei de grâu. ”Pentru creştere, dezvoltare şi fructificare eficiente, plantele au nevoie de toate elementele, însă în cantităţi diferite pe toată perioada de vegetaţie. Fertilizarea echilibrată nu înseamnă ca formula îngrăşământului să fie echilibrată, ci înseamnă aplicarea de îngrăşăminte complexe cu formule cât mai apropiate de cerinţa fiecărei culturi – consumul specific pe tona de produs. Combinatul de îngrăşăminte chimice de la Năvodari dezvoltă şi aduce pe piaţă produse ce conţin cele mai noi tehnologii, produse ce pot aduce plusvaloare fermierilor. Astfel, în ultimii ani am omologat şi introdus două tehnologii unice în România, respectiv îngrăşămintele pe bază de azot sau complexe cu degajare controlată a părţii de azot – gama NG şi îngrăşămintele pe bază de fosfor sau complexe cu potenţiator de fosfor – gama Amesal”, precizează reprezentanţii Cich Năvodari.

Zakeo Xtra – noua denumire a Amistar Xtra
Pe segmentul soluţiilor pentru protecţia plantelor, s-au prezentat atât elemente legate de noţiunile generale referitoare la prevenirea şi combaterea bolilor şi dăunătorilor, cât şi noutăţi privitoare la produse şi la schemele de combatere. ”Contribuim la tot ceea ce înseamnă piaţa agro-alimentară şi încercăm să venim cu noi soluţii tehnice şi practice care, din punct de vedere al sănătăţii umane, să fie în parametrii de siguranţă. Atunci când vorbim despre agricultura intensivă, aceasta trebuie raportată şi la partea de protecţie a plantelor. Venim în întâmpinarea fermierilor, pe partea de cereale, cu multe fungicide, iar pe partea de porumb, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr venim cu erbicide. Nou şi important, în acest an, este schimbarea denumirii cunoscutului fungicid Amistar Xtra în Zakeo Xtra. De asemenea, doar în portofoliul Adama, fermierii vor găsi din acest an produsul Kantik, un fungicid cu trei substanţe active, cu acţiune sistemică şi de contact, având un spectru larg de acţiune atât preventivă, cât şi curativă asupra unui mare număr de agenţi fitopatogeni care pot apărea la culturile de cereale. Cu aceste două produse am construit un pachet tehnologic care poate oferi o protecţie de lungă durată a culturilor”, sublinia directorul regional Adama, Iulian Constantin Popovici.

Soluţiile Nufarm pentru tratamentul seminţelor
Tratamentul seminţei reprezintă un alt punct important de discuţii, lucrare despre care s-a subliniat că reprezintă o modalitate potrivită de prevenire împotriva atacului bolilor şi dăunătorilor şi de reducere a riscului de atac. ”Produsele Nufarm pentru tratamentul seminţelor beneficiază de un set specific de caracteristici şi formulări superioare, acoperire uniformă şi protecţie îndelungată. Vitalitatea şi forţa de germinare a seminţei nu sunt suficiente împotriva bolilor şi dăunătorilor, în lipsa protecţiei seminţei şi a plantulei, înainte şi după răsărire. Nufarm România, membră a grupului Nufarm Ltd. Australia, propune soluţii tehnologice eficiente pentru principalele culturi din România, respectiv porumb, cereale, rapiţă şi culturi horticole”, observa Nina Cârstei, director regional de vânzări la Nufarm.

Mihai – un nou soi de lupin, creat în România
O altă noutate ştiinţifică, prezentată de către Dănuţ Simioniuc, de la USAMV Iaşi şi care a captat atenţia celor prezenţi la evenimetul de la Dulceşti a fost expunerea legată de un soi de lupin alb ”Mihai”. ”Este un soi care se utilizează atât în alimentaţia umană (preparate de panificaţie – 5% în făina de grâu -, seminţe prăjite sau fierte, diferite preparate proteice, înlocuitor de lapte), în furajarea animalelor (furaj verde, păşune, siloz în amestec cu porumbul, seminţe – pentru toate speciile), cât şi în agricultură. Este un adevărat îngrăşământ verde (30 t/ha), ajută la fixarea azotului atmosferic şi la utilizarea pe solurilor acide sau nisipoase. Activitatea de ameliorare a început în anul 1993, ajungând în anii 2000 şi 2001 să se realizeze culturi comparative de orientare. În perioada 2012-2015 soiul a fost testat ISTIS şi omologat, iar în perioada 2016-2017 a avut loc brevetarea soiului Mihai”, menţiona Dănuţ Simioniuc.

Popovici Moldoi_b
MARATONUL NOUTĂŢILOR AGRO-FINANCIARE
”După cum s-a înţeles şi din expunerile partenerilor furnizori de inputuri cu care colaborăm pentru a veni în întâmpinarea fermierilor, există genetică nouă, există tehnologie şi produse pentru protecţia plantelor împotriva bolilor şi a dăunătorilor, există formulări noi de îngrăşăminte chimice cu conţinut de azot, fosfor, potasiu, bineînţeles, şi cu microelemente. Pe de altă parte, extrem de important este faptul că astăzi a fost prezentată şi o alternativă de finanţare a fermierilor din partea unei instituţii care, iată, s-a arătat a fi alături de fermieri. După tot acest maraton al informaţiilor agro-financiare, consider că am participat cu toţii la o adevărată lecţie de agricultură, cu trasarea unor direcţii importante despre cum putem noi, cei din producţia agricolă, să ne organizăm, să colaborăm şi să alegem produsele şi tehnologiile astfel încât să ajungem la performanţă”, sublina directorul tehnic Almos Agrorom, ing. Alexu Molodoi, organizatorul evenimentului.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →