Precocitate înseamnă mai multă productivitate - Revista Ferma
6 minute de citit

Precocitate înseamnă mai multă productivitate

program porumb m Precocitate înseamnă mai multă productivitate

Porumbul reprezintă cultura cu cea mai mare pondere la nivel naţional, depăşind 2,6 milioane hectare, dar totodată, şi cea mai fragmentată dintre culturi, fie că ne referim la suprafaţa ocupată, fie la tehnologia aplicată.

La cultura porumbului, Syngenta este pregătită să le ofere fermierilor soluţii complexe, adaptate diverselor tehnologii folosite, atât în ceea ce priveşte materialul genetic, cât şi în ceea ce priveşte produsele de protecţia plantelor, o gamă largă de erbicide selective, tratament al seminţei sau insecticide specifice, astfel încât hibrizii să-şi poată exprima la maxim potenţialul genetic de producţie.


Semănat timpuriu cu hibrizi timpurii

Studiile efectuate de compania noastră indică faptul că cele mai bune randamente se obţin semănând într-un interval foarte primăvăratic (25 martie – 10 aprilie). Principalii parametri urmăriţi sunt temperatura din sol la momentul semănatului, evoluţia temperaturii atmosferice, gradul de umiditate a solului, calitatea patului germinativ şi, desigur, alegerea hibridului ce se pretează la o astfel de tehnologie. Toţi aceşti factori asigură startul unei culturi viguroase şi uniforme.

Semănatul timpuriu al unor hibrizi din grupe de maturitate inferioare a condus la obţinerea unor rezultate de producţie superioare hibrizilor semitardivi şi tardivi, reuşind să evite seceta şi arşiţa prelungită, instalate încă din prima parte a verii.

Semănând devreme hibrizi care se pretează la o astfel de tehnologie, fermierii beneficiază de:

– flexibilitate în alegerea datei de semănat (începând de la 5-6 grade C);
– uniformitate în răsărire, cu incidenţă pozitivă asupra dezvoltării ulterioare a culturii;
– sporirea eficacităţii erbicidelor aplicate în preemergenţă sau postemergenţă timpurie;
– rapiditate în ”încheierea culturii” (cultura acoperă repede rândurile, oferind astfel o garanţie împotriva reîmburuienării);
– o gestionare mai bună a fertilităţii naturale şi suplimentare a solului;
– o dezvoltare corespunzătoare a elementelor plantei responsabile de producţie;
– pierderea rapidă a umidităţii din boabe după atingerea maturităţii fiziologice (la sfârşitul verii);
– lejeritate în alegerea momentului de vânzare a producţiei sau a desţinatiei acesteia;
– pregătirea din timp şi în mod corespunzător a terenului pentru cultura viitoare.

Hibrizi precum SY Respect, SY Amplitude, NK Olympic, SY Ondina, NK Symba, NK Kansas, NK Lucius, NK Cobalt sunt doar o parte dintre hibrizii propuşi de compania Syngenta.


Protecţia culturii la începutul vegetaţiei

• Alegerea corectă a erbicidelor, în funcţie de momentul de aplicare şi de spectrul de buruieni acoperit, reprezintă, de asemenea, un factor important, Syngenta oferind cel mai larg portofoliu în termeni de diversitate a ofertei şi specificitate în combaterea buruienilor.

Imediat după însămânţare, între tânăra plantă de porumb şi buruieni începe competiţia pentru căldură, lumină şi, mai apoi, pentru nutrienţi. Combaterea buruienilor cât mai devreme este recomandată pentru buna creştere a plantei şi pentru dezvoltarea ulterioară a porumbului, asigurând producţii mari şi de calitate.

Astfel, Gardoprim Plus Gold reprezintă una dintre soluţiile noastre în preemergenţă. Produsul Lumax se aplică în postemergenţă timpurie, iar Banvel 480 S, Casper, Milagro Extra 6OD şi Callisto se admninistrează în postemergenţă, în funcţie de specificitatea solei.

Ca noutate în acest an, oferim erbicidul Elumis, care combate principalele buruieni cu frunza lată şi îngustă, anuale şi perene, printr-o singură trecere.

Combătând cât mai devreme buruienile din cultură, beneficiem de următoarele avantaje:
– protejăm investiţia încă din start, sporind şansa hibridului de a-şi exprima potenţialul genetic;
– hrănim cultura, şi nu buruiana, porumbul dezvoltându-se puternic şi sănătos;
– cultura se comportă mai bine în perioadele critice ulterioare, în special la deficit de apă în sol;
– îmbunătăţim managementul de combatere integrată la nivel de fermă, prin reducerea populaţiei de buruieni – deseori plante gazdă pentru agenţi patogeni şi dăunători.

• Tratamentul seminţei împotriva bolilor şi dăunătorilor care apar în prima perioadă de vegetaţie este, de asemenea, necesar pentru protecţia plantelor şi menţinerea culturii la densitatea propusă.

Cruiser 350 oferă protecţie împotriva principalilor dăunători, precum viermele sârmă (Agriotes spp.) şi răţişoara porumbului (Tanymecus dilaticollis), dar şi o mai bună vigoare tinerelor plante, datorită proprietăţilor de stimulare a înrădăcinării.

Syngenta oferă posibilitatea achiziţionării seminţei tratate cu insecto-fungicid în regim industrial, beneficiind astfel de siguranţă pentru cultură şi utilizator, simplitate la semănat şi timp salvat în favoarea altor activităţi.

Pentru combaterea dăunătorului Diabrotica virgifera virgifera – viermele vestic al rădăcinilor de porumb, insectidul granulat Force 1,5G se aplică în stadiul de larvă al dăunătorului, iar Karate Zeon este înregistrat pentru stadiul de adult.

Tomel PETRACHE
Manager Produse Cultura Porumbului
Syngenta Agro SRL


! Proiectul 3P propus de Syngenta pentru cultura porumbului asigură sustenabilitate activităţii agricole, fiind creat ca să facă faţă provocărilor impuse de obţinerea unor recolte bogate, cu rentabilitate maximă, urmând principiile eficienţei în muncă şi ale productivităţii şi profitabilităţii.

Nevoia de intensificare a tehnologiei

An de an, ne confruntăm cu o serie de provocări legate fie de condiţiile climatice, tot mai extreme, fie de volatilitatea preţurilor la recoltare, fie de costurile cu combustibilul, de forţa de muncă suficient calificată sau de achiziţionarea inputurilor de orice natură.

Acestea sunt doar câteva aspecte ce vor conduce obligatoriu la o intensificare a tehnologiei, tradusă prin folosirea seminţelor cu înaltă valoare genetică, îngrăşăminte complexe cu macro- şi microelemente, amendamente, erbicide tot mai selective, tractoare şi utilaje agricole performante, cu consum redus de combustibil.

Toate aceste inputuri vor antrena progresiv creşterea valorii terenurilor agricole în următorii ani. Ca urmare, adaptarea noilor tehnologii agricole trebuie să se încadreze contextului pedoclimatic, socio-economic şi cultural în care ne desfăşurăm activitatea, aceasta fiind totodată una dintre priorităţile companiei Syngenta.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →