2 minute de citit

Poziţia Monsanto vizavi de procesul din SUA

Fără a ne asuma vreo opinie legată de acest complicat caz, cu păreri atât pro cât şi contra, în cele ce urmează redăm poziţia Monsanto, aşa cum ne-a fost trimisă la redacţie:

“Monsanto este alături de Dewayne Johnson şi familia sa şi înţelege dorinţa acestora de a găsi răspunsuri. Glifosatul nu este răspunsul. Glifosatul nu produce cancer. Peste 800 de studii ştiinţifice – de exemplu Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (EPA), Institutul Naţional de Sănătate al SUA (NIH), Agenţia Europeană pentru Produsele Chimice (ECHA) şi alte autorităţi de reglementare din lume – au concluzionat că substanţa activă glifosat este sigură pentru utilizare şi nu produce cancer.

Glifosatul are o istorie de utilizare în siguranţă de peste 40 de ani şi continuă să reprezinte un instrument sigur, eficient şi important pentru fermieri. Monsanto comercializează doar produse care deţin toate avizele necesare în acord cu legislaţia în vigoare şi respectă cu stricteţe condiţiile impuse de către autorităţile de reglementare.

Juraţii procesului din SUA, care au dat verdictul în cazul Dewayne Johnson vs. Monsanto Co, sunt simpli cetăţeni, care nu sunt experţi ştiinţifici sau juridici. Decizia este inconsecventă cu concluziile ştiinţifice solide emise de organismele de reglementare de-a lungul timpului, care au demonstrat în repetate rânduri că substanţa activă glifosat nu produce cancer.

Verdictul Juraţilor a avut la bază o opinie defectuoasă privind substanţa activă glifosat clasificată ca fiind «probabil cancerigenă», formulată de IARC (Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului) în anul 2015. IARC nu reprezintă un organism de reglementare şi nu a realizat studii independente ale produsului. În aceeaşi categorie cu glifosatul, IARC a clasificat şi carnea roşie, băuturile foarte fierbinţi sau lucrul în schimbul de noapte.

Monsanto va face recurs la această decizie. Soluţionarea recursului va fi decisă de un complet de judecată.

În România, produsele pe bază de glifosat sunt comercializate încă din 1976 în condiţii de siguranţă şi respectă cu rigozitate legislaţia în vigoare. Produsele Roundup sunt doar unele dintre produsele ce conţin glifosat şi sunt prezente pe piaţă, alături de Monsanto fiind şi alte firme producătoare de erbicide similare ce au substanţa activă glifosat.”

Erbicid Biathlon_b

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →