3 minute de citit

Povestea mărului care a trăit 194 de ani!

Povestea mărului considerat a fi cel mai bătrân din lume începe în anul 1826, când a fost plantat de către locotenentul Aemilius Simpson, ofiţer al Marinei Regale Britanice, din seminţe obţinute la o cină din Londra, înainte de plecarea sa în Vancouver, Washington, pentru compania Hudson Bay Company.

batranul mar_1 ok_b

Cel mai bătrân măr din lume. Fotografie din septembrie 2020

 

Două secole de supravieţuire!

„Bătrânul nostru pom este un organism viu, la fel ca noi, şi s-a confruntat cu o viaţă de provocări. A stat acolo timp de generaţii şi a fost martor la schimbarea lumii din jurul său”, a declarat Charles Ray, pădurar urban din Vancouver, pentru CNN. Bătrânul Măr a supravieţuit furtunilor şi inundaţiilor şi a fost martor la construcţia de căi ferate şi autostrăzi în vecinătatea sa, devenind un reper îndrăgit pentru comunitate.
Pomul a devenit o celebritate şi în rândul experţilor interesaţi de conservarea şi studierea soiurilor antice de mere plantate de primii colonişti ajunşi pe teritoriul american.
Testele genetice au determinat că merele produse de „Old Apple Tree” sunt unice şi înrudite cu soiul French Reinette, vechi de 500 de ani. Amărui la gust, fructele bătrânului pom erau excelente pentru copt.

batranul mar_2 ok_b 

Merele produse de „Old Apple Tree”

 

Începutul sfârşitului…

 

În jurul anului 2015, echipa de experţi care are grijă de măr a observat că stratul de cambiu începea să se retragă, fapt care a contribuit la crearea unei fisuri spiralate în trunchi. În luna iunie a anului trecut a fost declarat decesul…. fiziologic al celui mai bătrân măr.

În 1984, în jurul copacului a fost construit un parc public, iar de atunci, în fiecare an, în luna octombrie, oraşul a organizat un festival pentru a-l celebra. Ediţia din 2020 a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus. În schimb, membrii comunităţii din Vancouver au organizat pe Facebook un memorial pentru Bătrânul Măr, împărtăşind poveşti şi amintiri.

batranul mar_3 ok_b 

Fotografie nedatată din „tinereţea” Bătrânului Măr

 

Noul… MĂR BĂTRÂN

A murit, dar va renaşte din propria rădăcină! Deşi trunchiul copacului a fost declarat „mort”, sistemul radicular rămâne viu. Echipa de cercetare a „Old Apple Tree” precizează că există puieţi din rădăcină şi a declarat că unul va fi plantat pentru a creşte în aceeaşi locaţie.

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →