Tiberiu Resiga este inginer agronom şi a condus, timp de 11 ani, o fermă mixtă din Simeria, unde erau produse legume în sistem biodinamic şi funcționa un centru de echitație pentru persoane cu dizabilități.
A început să colaboreze cu Agra Asigurări în 2016. „Îmi place partea de agricultură, nu neapărat de asigurări. Sunt un tip practic, nu-mi place munca de birou, iar în activitatea de evaluator este tot timpul ceva nou, cunoşti oameni noi, zone noi, tipuri noi de daune, provocări noi, e o diversitate care îmi place”, afirmă Tibi Resiga.
Toţi evaluatorii au cunoştinţe în domeniul agricol
Toţi evaluatorii de daune din echipa Agra Asigurări au cunoştinţe în domeniul agricol, unii sunt fermieri cu zeci de ani de experienţă, iar alţii proaspeţi absolvenţi de studii agronomice. Este un criteriu de selecţie important. Fiecare manager regional are o echipă de evaluatori, pe care îi solicită în funcţie de notificările de daună avizate de fermieri. Evaluatorii sunt din toată ţara şi se deplasează în toată ţara, dacă este nevoie. O echipă de evaluare este formată din minim doi evaluatori de daune.
„Se poate trăi şi doar din activitatea de evaluator, dar se poate face şi ca activitate secundară. Activitatea noastră se desfășoară din mai până în noiembrie, cu o perioadă mai intensă în lunile iunie, iulie. Un fermier care prestează servicii ca evaluator de daune este posibil să nu aibă timp liber în campania de recoltare, acest lucru nefiind un impediment în colaborarea lui cu Agra Asigurari. Merge la o evaluare de daune doar când poate, de aceea avem mai mulţi oameni în fiecare zonă. Poţi face o carieră chiar dacă faci munca de evaluator de daune doar part-time sau sezonier”, mai spune Tibi Resiga.
Metodă proprie de evaluare a daunelor
„Provocarea noastră este să reuşim să evaluăm daunele corect. Niciodată nu vorbim statistic, ci evaluarea se face împreună cu fermierul, în câmp. Nu facem niciodată proba combinei. Evaluarea daunelor pe plantă este esenţială: o grindină la o anumită cultură poate să producă efecte diferite de la o fermă la alta sau poate produce daune diferite în aceeaşi parcelă. În general, fermierii cu multă experienţă îşi estimează destul de realist daunele şi au văzut că metoda noastră este corectă”, explică Tibi Resiga.
Metoda de evaluare a daunelor este dezvoltată de Agra Asigurări, iar protocoalele de daună şi modul de calcul se bazează pe cercetări de peste 70 de ani. În ultimii trei ani, s-au făcut experienţe şi în România pe diverse efecte ale riscurilor asigurate asupra unor culturi.
Riscuri noi pentru fermieri
„S-a dat peste cap vremea!”,spune Tibi Resiga despre riscurile cu care se confruntă fermierii din România în ultimii ani. Pe lângă seceta tot mai gravă şi mai extinsă, furtunile sunt tot mai dese şi de intensitate tot mai mare. Au apărut deja tornade. A fost şi grindină în zone în care nu a mai fost de 40 de ani, de exemplu la Buzău, şi grindină super timpurie sau super tardivă, în aprilie sau la finalul lunii octombrie.