Această valoare reprezintă o treime din totalul exporturilor făcute de firmele româneşti pe pieţele extracomunitare, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Conform datelor INS, comentate de cotidianul Ziarul Financiar şi citate de Agerpres, exporturile româneşti de produse agroalimentare au adus, anul trecut, încasări totale de 3,9 mld. euro. 72% din aceste exporturi au mers către pieţe din UE, iar restul, în valoare totală de 1,1 mld. euro, au ajuns în spaţiul extracomunitar.
Orientul Mijlociu a crescut cererea de porumb românesc
Cea mai importantă zonă pentru exporturile extracomunitare de porumb românesc a fost, în 2011, spaţiul arab. Statele din Orientul Mijlociu şi nordul Africii au plătit anul trecut 118 mil. euro pentru porumbul importat din România, pentru comenzi duble faţă de cele din 2010.
Cel mai mare importator extracomunitar de porumb românesc a fost Egiptul, care a făcut achiziţii de 45,5 mil. euro, pentru o cantitate de peste şase ori mai mare decât cea din 2010. În topul primelor cinci destinaţii de export a fost şi Siria, cu achiziţii în valoare totală de 45,1 mil. euro, în creştere cu 72% faţă de anul precedent.
O altă destinaţie pentru porumbul românesc au fost, în 2011, pieţele din Orientul Îndepărtat. Coreea de Sud a importat porumb din România în valoare de 37,6 mil. euro, iar exporturile către Japonia s-au ridicat la 18 mil. euro. Livrări similare cu cele de pe piaţa niponă au fost făcute şi către Africa de Sud.
Cât valorează recolta de porumb?
Producătorii români au recoltat anul trecut 11,4 mil. tone porumb, cu 21% mai mult decât în 2010. În bani, recolta de porumb valorează cca. 2,5 mld. euro, potrivit calculelor ZF, bazate pe cotaţiile de pe pieţele internaţionale. În 2011, traderii au exportat fiecare tonă de porumb pentru un preţ mediu de cca. 250 euro.
În prezent, pe piaţa românesacă, porumbul este vândut pentru 176 euro/tonă, în timp ce pe pieţele internaţionale cotaţia variază între 200 şi 245 euro/tonă, potrivit ZF.
Exporturile de materii prime agricole din România sunt controlate de marile case de comerţ printre care Cargill, Ameropa, Alfred Toepfer, Nidera şi Bunge.
Grâu din Marea Neagră pe Bursa Chicago
Operatorul bursei de cereale de la Chicago, CME Group Inc., a anunţat că, pe 6 iunie 2012, va lansa la tranzacţionare un contract futures pentru grâu provenit din zona Mării Negre, cu livrare fizică în porturile din Rusia, Ucraina şi România. Contractul va fi listat la Chicago Board of Trade şi tranzacţionat electronic şi va avea un volum de 5.000 busheli (136 tone).
Va fi vorba de un contract denominat în dolari, tranzacţionarea va începe la 6 iunie 2012, iar primul contract va fi cu livrare în iulie 2012.
Traderii europeni, citaţi de Agerpes, susţin că noul contract ar putea îmbunătăţi transparenţa preţurilor în regiune, însă va fi “dificil de înfiinţat, în condiţiile în care, deseori, preţurile reale nu sunt dezvăluite”.
Traderii şi-au exprimat îngrijorări şi privind diferenţele dintre cele trei ţări implicate, dintre care România este o ţară membră UE, cu reglementări complet diferite. “Nu va fi posibil să schimbi uşor şi la momentul oportun livrările fizice între cele trei ţări”, a declarat un alt trader, citat de Agerpres. Un alt motiv de îngrijorare sunt intervenţiile politice în oferta de cereale, fiind menţionate restricţiile la exporturile de cereale impuse de Rusia în 2010.
Regiunea Mării Negre a fost responsabilă pentru peste 20% din exporturile mondiale de grâu în ultimii ani.
ŞTIRI
Sub 300 ha în România
Mai puţin de 300 ha vor fi cultivate cu porumb modificat genetic (MG) în România în 2012, iar suprafeţele cu acest tip de culturi sunt în scădere, a declarat, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, la inaugurarea noului sediu al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA Bucureşti, la sfârşitul lunii aprilie 2012.
EFSA: MON810 e sigur pentru om şi mediu
Tot la sfârşitul lunii aprilie a.c., Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a stabilit că porumbul MG MON810 nu prezintă nici un risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu, concluziile fiind bazate pe date ale sezonului agricol 2010. EFSA a afirmat că ultima sa opinie ştiinţifică, emisă cu privire la Raportul de Monitorizare depus de compania Monsanto pentru cultivarea porumbului MG MON810, confirmă evaluarea sa anterioară privind cultivarea porumbului MON810 în sezonul 2009.
Polonia va interzice MON810
Polonia va interzice complet cultivarea porumbului MON810 pe teritoriul său, a anunţat, la începutul lui aprilie 2012, ministrul polonez al Agriculturii, Marek Sawicki, motivând că polenul acestei culturi ar putea afecta negativ populaţiile de albine.
La 9 martie a.c., Franţa, Germania, Marea Britanie, Belgia, Irlanda, Slovacia şi Bulgaria au blocat o propunere a preşedinţiei daneze a UE privind cultivarea OMG în spaţiul comunitar. Şapte zile mai târziu, Franţa a interzis temporar cultivarea MON810.
Cele 27 de state membre ale UE nu au ajuns încă la un consens privind motivele pe care un stat le poate invoca pentru autorizarea sau interzicerea culturilor MG pe teritoriul propriu.