2 minute de citit

Porumbul sub stres termic la startul vegetaţiei

Temperatura scăzută şi asocierea acesteia cu ploile reci fac ca seminţele uscate de porumb care absorb apa rece să sufere dereglări fiziologice odată cu procesul de imbibiţie. Un efect similar nedorit se poate întâlni şi la viitoarele plăntuţe prin apariţia leziunilor cauzate de ruperea membranelor celulare, având repercusiuni asupra radicelei, ceea ce va întârzia creşterea viitoarelor plante.
Aceste efecte nedorite pot fi accentuate când sunt asociate cu apariţia crustei, pe soluri compacte sau la semănatul prea adânc.

porumb timac V2_b

Ce simptome apar pe frunze?

Impactul temperaturilor scăzute poate fi vizibil inclusiv la plantele tinere prin diferite manifestări ale acestora, cum ar fi decolorarea frunzelor, ce poate varia astfel:

• frunze violet – când creşterea este întârziată şi se împiedică absorbţia fosforului (P);
• frunzele gălbui pot fi cauza unei combinaţii de zile înnorate şi cu temperaturi reci, precum şi un rezultat al absorbţiei reduse de azot – N, din cauza creşterii slabe a rădăcinilor sau a solurilor umede;
• frunzele brune apar în urma unor temperaturi scăzute care au dus la moartea ţesutului frunzei;
• frunzele cu pete argintii sunt cauzate de nopţile răcoroase, când se formează picături de apă care în timpul zilei sunt încălzite de soarele puternic.

porumb V1_b

Cum putem minimiza efectele?

Aplicarea produsului Fertiactyl Starter ajută planta să-şi formeze un sistem radicular bine dezvoltat, mărind suprafaţa radiculară, deci să aibă o mai bună capacitate de absorbţie a elementelor şi, nu în ultimul rând, să amelioreze efectul factorilor de stres (temperaturi scăzute/ridicate).
Atenţie! Primele frunze ale porumbului sunt implicate în procesul de organogeneză.

fertileader oris 01_b
O alternativă, cu aplicare în funcţie de stadiul culturii, o reprezintă produsele din gama Fertileader Axis, Oris, care au rol important în creşterea toleranţei plantei de porumb la factorii de stres climatic şi chimic. De asemenea, facilitează absorbţia, transportul şi redistribuirea nutrienţilor şi stimulează fotosinteza.

Contactaţi cu încredere specialiştii Timac Agro Romania. Dispunem de toate instrumentele necesare pentru a vă oferi sprijin în teren şi soluţiile cele mai potrivite în vederea creşterii profitabilităţii fermei dumneavoastră!

Logo-Timac-15-ANI_b

un articol de
TIMAC AGRO ROMÂNIA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →