Porumbul Pioneer: stabilitate și rentabilitate - Revista Ferma
6 minute de citit

Porumbul Pioneer: stabilitate și rentabilitate

cosmin ciobotaru m Porumbul Pioneer: stabilitate și rentabilitate

Interesul cultivatorilor a fost justificat prin faptul că materialul semincer și produsele de protecție fitosanitară marca DuPont Pioneer au oferit satisfacție multora dintre cei prezenți, prin recoltele obținute într-un sezon de producție extrem de dificil. 

“Anul acesta, compania noastră a introdus în piață trei noi hibrizi de porumb, deosebiți prin capacitatea de a se adapta diferitelor areale și de a reduce variabilitatea producției în prezența diferiților factori de stres și, în primul rând, a fenomenului de stres termohidric. P9537 (FAO 350), P9900 (FAO 360) și P0725 (FAO 520) sunt exponenții noii genetici Pioneer, care, chiar și în condițiile unui an deosebit de dificil, generează sporuri semnificative față de producția hibrizilor din aceeași grupă de maturitate”, ne-a declarat Cosmin Ciobotaru (foto), director de vânzări pe zona II. 

P9537 – “Special pentru România”. Este un hibrid semitimpuriu, cu o foarte bună adaptare, mai ales în condiții de stres termic și hidric. Dispune de caractere agronomice foarte bune, de un dry-down excelent, având o foarte bună capacitate de a tolera arșița din perioada de înflorire și prezintă viabilitate ridicată a polenului la temperaturi foarte ridicate (36-37oC). Dezvoltă un sistem radicular profund ce realizează o foarte bună absorbție a apei și a elementelor nutritive. În plus, hibridul are o toleranță bună la principalele boli ale porumbului. Specialiștii Pioneer recomandă densități de 65.000-75.000 plante recoltabile/ha, la neirigat, și 75.000-85.000 pe terenuri irigate. 

P9900 – “Dăruire necondiționată”. P9900 este un hibrid simplu, semitimpuriu, cu o foarte bună adaptabilitate pe diferite areale de cultură; este foarte stabil mai ales în condiții de semiariditate, având o dezvoltare rapidă în primele faze de vegetație. Produsul prezintă pănuși subțiri și deschise la vârf, are un dry-down foarte bun, oferind toleranță bună la principalele boli ale porumbului (toleranță medie la Fusarium). 

P0725 – “Iubește apa!”. Este un hibrid tardiv, din grupa Optimum AQUAmax, pretabil zonelor irigabile, cu densități recomandate de 68.000-75.000 plante recoltabile/ha, iar pentru însilozare – 80.000-83.000 plante/ha. Planta are o dezvoltare bună în condiții de stres în primăvară, este de talie înaltă, cu inserție înaltă a știuletelui, dezvoltat în grosime (18 rânduri), compact, cu randament foarte bun. P0725 are rezistență bună la Sorosporium și Fusarium și toleranță foarte bună la secetă.

 

Zece hibrizi Optimum AQUAmax

Din ofertă nu puteau lipsi hibrizii Optimum AQUAmax, excepțional de productivi și cu o adaptabilitate deosebită în condiții de stres. Astfel, sunt comercializați zece produși, unii deja consacrați: P8523, P9175, P9241, P9486, P9903, P0023, P9911, P0412, P0216 și P0725. Aceștia au caracteristici principale – productivitatea, adaptabilitatea și rezistența la boli – superioare față de cele specifice generației anterioare de produse. Capacitățile genetice de producție au crescut considerabil în ultimii ani, atingându-se, acolo unde se aplică o tehnologie superioară, producții de 22-24 t/ha. 

„Pe zonă, recomandăm gama EnClass – hibrizi noi cu cea mai bună adaptare la condițiile de mediu, ce se pretează a fi cultivați în tehnologie intensivă. Am constatat că fermierii gălățeni folosesc densități mai mici la semănat, în jur de 50.000 semințe/ha. Noi recomandăm să se depășească pragul minim de 60 mii boabe/ha, pentru că nici un hibrid Pioneer nu performează dacă are densitate mică”, a precizat Cosmin Ciobotaru.

În fiecare an, de Ziua Porumbului, în ferma lui Nicolae Sitaru, în Ialomița, sunt testați câte șase hibrizi de la fiecare companie producătoare de sămânță în condiții de neirigare. În ultimele trei ediții, primul loc a fost ocupat de câte un hibrid Pioneer; anul trecut, în condiții excesive de secetă și de arșiță, primele șase poziții din cei peste 60 de hibrizi testați au fost ocupate de genetica Optimum AQUAmax.

 

Hibrizi performanți de floarea-soarelui 

„Pentru cultura de floarea-soarelui, avem clasicii și arhicunoscuții P64LE25 și P64LE99, hibrizi pe care vrem să-i vindem în cantități mai mari, noi considerând că sunt cea mai bună variantă pentru fermierii gălățeni. Pentru piața de Clearfield, P64LC108 este un hibrid foarte bun, comparabil cu tot ce înseamnă genetică Clearfield de top din România și potențial de producție ridicat în condiții de secetă extremă”, a susținut Alina Vasilache, promotor pe zonă. 

Aceasta ne-a declarat că soia este o cultură cerută, vânzările urmând un trend ascendent, dat fiind faptul că un accent mare se pune pe culturile verzi, iar lucerna este o cultură care se vinde singură. 

Pentru județul Galați, s-a mărit echipa de vânzări, promotorii fiind Alina Vasilache, Silviu Hodină și Andrei Costrășel. Angajamentul echipei este acela de a crește volumul vânzărilor cu peste 15% în acest an. 

 


PRODUSE FITOSANITARE

O secțiune aparte susținută de specialiștii DuPont a fost pezentarea produselor de protecție fitosanitară. „Oferta companiei noastre cuprinde un set de zece erbicide, între care, Arigo, Granstar Super, Harmony sau Principal Plus, nouă fungicide, începând cu Acanto Plus și terminând cu Venzar, insecticidele Avaunt, Coragen, Lannate și Vydate și, nu în ultimul rând, Trend – surfactant, agent de umectare și adjuvant pentru erbicide”, ne-a declarat Florin Stoian, promotor DuPont pentru județele Galați și Brăila. 


 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-15 februarie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →