Porumbul a dat roade bogate anul acesta. Ploile din timpul verii au fost de bun augur pentru fermierii care au mizat pe prăşitoare. Preţul este însă prea mic, iar profitul rămâne, şi de data asta, în buzunarul comercianţilor!
ALBA
„Tehnologia îşi spune cuvântul în producţie…”
… spune Nicu Opriţa, fermier din Sebeş, judeţul Alba, care a înţeles că şi în agricultură, ca în orice domeniu, fără investiţie nu există profit. Producţiile obţinute vorbesc de la sine. „Recoltarea la floarea soarelui am încheiat-o de mai bine de o lună, am avut 100 ha şi am obţinut 3.200 kg/ha în medie. La porumb sunt pe finalizare, aş mai avea nevoie de trei zile bune ca să termin, dar au venit ploile şi am sistat lucrările; pe 100 ha am recoltat în medie 9 t/ha. Sunt producţii destul de bune, dar am avut şi o cheltuială mai mare la hectar faţă de anul trecut, aportul de îngrăşăminte a fost mai mare; am semănat hibrizi verificaţi ani de zile şi lucrările au fost făcute cu utilaje bune. În cocluzie, am aplicat corect tehnologia, care, până la urmă, îşi spune cuvântul în producţie. Şi, ne-a ajutat şi clima, de ce să nu recunoaştem, au fost ploi la timp”, ne-a spus Nicu Opriţa.
BOTOŞANI
Zăpada a prins porumbul pe câmp
În nord-estul ţării, iarna a dat deja primele semne de instalare. Mare parte din recolta de porumb era încă pe câmp, atunci când primii fulgi s-au grăbit să cadă peste ogoare. „Totul este semănat, grâul şi rapiţa au răsărit, dar problema este că porumbul încă nu este recoltat. A venit zăpada şi la noi în zonă cred că nici 10% din total nu este recoltat. Sperăm ca de săptămâna viitoare să se îndrepte vremea şi să terminăm şi noi”, ne-a spus Doru Andrici, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Botoşani. Acesta a precizat că „ploile şi ninsoarea din ultimele zile vor afecta recolta din punct de vedere al calităţii, pentru că de acum nu ne mai aşteptăm la căldură, temperaturi prea mari, ca să se poată usca bine, şi asta înseamnă costuri în plus cu uscarea”, a precizat agricultorul.
Preţul a coborât până la 0,30 lei/kg
Doru Andrici consideră că deşi producţia este una bună, preţul este prea mic pentru a se gândi la câştiguri. „Păcat că preţul este dezarmant de mic; în jur de 94 -95 euro/tonă la start, şi dacă scazi transportul, uscatul şi depozitarea, ajungi la vreo 0,30 lei/kg, un preţ foarte mic. Nu cred că vor creşte prea mult preţurile în ianuarie – februarie, din ce se vede pe burse şi la cei care fac contracte cu livrări la termen prin februarie – martie, aşa că depozitarea nu mai e o afacere. Dar ne-am obişnuit: rolul fermierului este să producă mult şi bun, iar al comerciantului să facă speculaţii şi să câştige”, explică fermierul din Botoşani.
OLT
Excesul de umiditate a redus recolta
Ilie Popescu, preşedintele Asociaţiei de Producători Agricoli Olt, ne-a spus că în zona sa de activitate lucrările de recoltare sunt la final. Producţiile ar fi putut fi foarte bune, dar ploile au venit într-un moment nepotrivit. „Am terminat recoltările la porumb şi floarea soarelui, am arat şi am semănat culturile de toamnă, suntem în grafic am putea spune. La porumb şi floare producţiile au fost sub aşteptări; ploile ne-au încurcat, iar excesul de umiditate a redus recolta. La porumb am obţinut puţin peste 7 tone/ha, iar la floare, circa 2.500 kg/ha”, ne-a declarat Ilie Popescu.
În toamna acestui an, fermierul a semănat grâu pe 1.300 ha şi rapiţă pe 560 ha. „Până acum, culturile se prezintă foarte bine, începutul este promiţător. Am făcut toate tratamentele, acum nu mai e cazul să intervenim, aşteptăm zăpada”, adaugă Ilie Popescu.
SONDAJ AGROINFO
Rentabilitatea culturii de porumb
Pe data de 14 octombrie a.c., am lansat sondajul AgroInfo referitor la producţia de porumb obţinută anul acesta. Astfel, am invitat fermierii să-şi spună părerea despre campania de recoltare, despre preţuri şi producţii, răspunzând la întrebarea “Cum a fost producţia de porumb obţinută în acest an?”
Din cei 133 de respondenţi, 35,34% au obţinut o producţie mai mare decât în 2013; 10,53% au recoltat mai puţin grâu decât anul trecut, peste 6% au avut o producţie similară cu cea din anul anterior, iar 42,86% dintre fermierii care au răspuns provocării noastre susţin că recolta lor nu a acoperit costurile de producţie. „Deşi am o producţie de 10 tone/ha, nu îmi acoperă cheltuielile”, a comentat Nagy Iuhasz Mihai, unul dintre respondenţi.