Porumbul care a învins seceta - Revista Ferma
5 minute de citit

Porumbul care a învins seceta

porumb aur m Porumbul care a învins seceta

Cei doi fermieri au primit trofeele în cadrul Congresului APPR, desfășurat pe 9 decembrie 2015, la București. Președintele APPR este fermierul de origine franceză Arnaud Perrein, stabilit în Ialomița.

La concursul „Porumbul de aur” se pot înscrie doar fermierii membri ai APPR. Suprafața minimă ce poate fi înscrisă în concurs este 10 ha și trebuie validată de doi membri ai comisiei. Coordonatorul concursului trebuie să fie prezent la recoltare.

 

Câștigătorii trofeului Porumbul de aur 2015

Trofeul Porumbul de aur, categoria neirigat, a fost adjudecat de fermierul Gheorghe Alexandru. Acesta exploatează 3.000 ha în Ciulnița, jud. Ialomița, și a cultivat porumb pe 900 ha. A recoltat, pe 14 septembrie 2015, 13.845 kg/ha din hibridul P9911 (FAO410), cu o umiditate de 13,5%. Trofeul i-a fost înmânat fermierului de către Nicolae Sitaru.

Porumbul de aur, categoria irigat, a fost câștigat de Ilie Jean Cezar. Fermierul exploatează 700 ha în Ialomița și a cultivat porumb pe 250 ha. A recoltat, pe 7 octombrie 2015, 13.938 kg/ha la hibridul DKC 5276 (FAO 470), umiditate la recoltare 16%. Premiul i-a fost înmânat de fermierul Adrian Mocanu, vicepreședintele APPR. Pe 31 octombrie, la Indagra, Ilie Jean Cezar a primit și titlul „Fermierul anului 2015” din partea MADR.

 

Cum alegeți hibrizii pentru producții de top?

Rețeaua de Testare (RITAC) a Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) împărtășește fermierilor informațiile pe care le deține despre cultura porumbului. Datele sunt bazate pe testări făcute de-a lungul timpului, în diferite zone din țară. Ce hibrizi să cultivați în 2016? Iată detaliile tehnice oferite de APPR!

În primul rând, stabiliți grupele FAO specifice zonei în care se găsește ferma. Dacă sunteți fermieri cu experiență, o bună parte din hibrizii pe care-i veți cultiva în 2016 îi veți alege folosind criteriile de până acum. Sunt hibrizi pe care-i cunoașteți și aveți încredere în ei.

Ce densitate să alegeți? În absența recomandărilor clare din partea producătorilor, alegeți o densitate de 60.000-65.000 boabe/ha, în condiții de neirigat. Dacă aveți un potențial de peste 12 t/ha și irigați, semănați la o densitate de peste 80.000 boabe/ha.

Ce fertilizări să alegeți?

Azot: În zone cu potențial mic de producție (de până la 7 t/ha), o doză de azot redusă (50 kg N/ha) este suficientă, iar în alte condiții, o doză de 13 kg N/tona de porumb este o bună bază de plecare (130 kg N/ha pentru un obiectiv de 10 t/ha, 170 kg N/ha pentru 15 t/ha). Dozele trebuie adaptate în funcție de fertilitatea terenului, cultura premergătoare etc..

Fosfor: În zona Mihail Kogălniceanu, jud. Ialomița, o doză de 70 kg/ha sau chiar mai puțin este suficientă pentru producții medii. Pentru producții de peste 10 t/ha, testele arată că doza trebuie mărită. În testările efectuate pe mai mulți ani și după analizele de sol făcute, acesta pare un aport echilibrat.

Potasiu: În aceeași zonă din Ialomița, testele au arătat că 2015 este primul an în care se vede un plus semnificativ de producție la un aport de potasiu. Este vorba, într-adevăr de producții de peste 13 t/ha.

Mai multe teste sunt necesare pentru a stabili doza optimă de îngrășăminte, dar o analiză a solului este necesară pentru fiecare fermă. România stă bine din punct de vedere al laboratoarelor care-i pot ajuta pe fermieri, dar la capitolul interpretarea testelor mai este de lucrat. Trebuie subliniat că producția și umiditatea la recoltare nu sunt singurele criterii de alegere a hibrizilor. Exemplul sunt hibrizii folosiți de micii fermieri care sunt recoltați manual și păstrați în porumbar. Acești hibrizi au nevoie de stabilitate excepțională în timp și în condiții foarte slabe de producție.

 

 

15.000 HA DIN IMB, DISTRUSE DE SECETĂ!

15.000 ha neirigate au fost afectate de secetă în Insula Mare a Brăilei în 2015, ne-a spus Lucian Buzdugan, directorul general Agricost: „15.000 ha neirigate au fost calamitate. Am pierdut și foarte mulți bani cu apa cu care am irigat celelalte hectare. Adică, am cheltuit mult, inputurile au fost foarte mari.” Buzdugan s-a declarat însă mulțumit de anul agricol 2015 și de felul în care a început anul 2016 pentru societatea Agricost. „Producțiile noastre sunt constante. Variațiile sunt foarte mici de la un an la altul, ceea ce ne situează într-o zonă a profitabilității”, a precizat acesta.

Agricost exploatează 57.000 ha în IMB. Societatea, pe care Lucian Buzdugan o conduce de peste 10 ani, a devenit, în decembrie 2015, membru al APPR.


 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.1(162) 1-31 ianuarie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →