Proiectul transfrontalier în valoare de peste un milion de euro îşi propune să dezvăluie date importante cu privire la prezenţa metalelor grele în solurile şi apele din zonă. De asemenea, ar putea oferi şi anumite concluzii interesante legate de gradul de uzură al terenurilor agricole. „Marea majoritate a fermierilor, la ora actuală, fac doar analize de sol pentru a afla concentraţia de azot, forfor, potasiu şi valoarea PH-ului. Pe ei îi interesează să îşi facă un plan de fertilizare şi nimic mai mult. Noi, în schimb, am urmărit să aflăm care este gradul de poluare cu metale grele rezultat în urma aplicării de pesticide, erbicide, insecticide şi îngrăşăminte”, afirmă Florin Crista, prodecan al Facultăţii de Agricultură, care este totodată şi managerul acestui proiect.
Date utile pentru fermieri
„Pe noi ne interesează ce se întâmplă din punct de vedere agronomic. După cum ştim, la ora actuală, fermierul fertilzează în orb, aşa cum se spune. Adică merge pe o doză standard, ştie că trebuie să aplice 150 kg de azotat de amoniu sau 300 kg de îngrăşăminte complexe. Ori noi tocmai asta ne propunem, pe de o parte să stabilim gradul de poluare cu metale grele, şi pe de altă parte să oferim fermierilor date precise care i-ar putea ajuta poate să reducă încărcătura chimică şi să facă economii importante de bani, în condiţiile actuale în care tona de îngrăşământ a ajuns undeva la 1.000 de euro”, explică reprezentantul universităţii timişorene.
Probele de sol şi apă au fost prelevate doar din judeţul Timiş, pe parcursul a 15 luni, iar rezultatele cercetării vor fi publicate într-un ghid care va include şi informaţiile partenerilor din Serbia, care au făcut determinări ce ţin de pesticide. Mai multe despre acest proiect veţi putea citi în revista Ferma!