Am tot pomenit de acest produs românesc, care a dat rezultate vizibile atât în loturile demo, cât şi în culturile din ferme. În ultima vreme, şi datorită sprijinului cuplat aferent acestei culturi care poate fi folosită şi în programul de înverzire, soia convenţională a reînceput să fie o alegere pentru fermierii români. De aceea mi-am spus că fermierii merită să afle detalii despre acest produs necesar dezvoltării unei culturii eficiente de soia. Mai multe informaţii puteţi obţine atât de la Dan Jozsef, cât şi de la Naturevo, care îl comercializează deja.
Dan Jozsef, administrator al SC Transapicola SRL, la microfon
Iată ce spune cel care a dezvoltat Poliriz S, Dan Jozsef, administrator al SC Transapicola SRL! „Soia provine din zona Pacificului, unde în sol se găseşte în mod natural simbiontul specific Bradyrhizobium japonicum. De la început, în afara arealului natural s-a simţit lipsa simbiontului şi, în anii ‘30 ai secolului trecut, în România, soia a fost lansată în cultură cu preparatul bacterian necesar.
În reţeaua de cercetare agricolă au fost serioase preocupări, au fost izolate şi identificate tulpini, s-a determinat intensitatea simbiozei. Când noi am abordat subiectul, ne-a rămas problema realizării unui suport care să protejeze viabilitatea microorganismelor din momentul bacterizării seminţei şi până la introducerea sa în sol.
Bacteriile sunt sensibile la razele ultraviolete, deci tratamentul seminţelor se realizează obligatoriu la umbră. Şi obligatoriu în ziua în care sămânţa va fi pusă sub brazdă! Suportul realizat de noi satisface aceste deziderate. Produsul comercial Poliriz S conţine cultura mixtă a mai multor tulpini de Bradyrhizobium japonicum. Poliris S foloseşte un suport de turbă fin măcinată şi sterilizată prin iradiere. Am obţinut acordul de folosire în agricultura ecologică”, ne-a declarat specialistul.
Despre cum se poate procura Poliriz şi ce recomandări sunt importante, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 septembrie 2017!