2 minute de citit

Pododermatitele la vaci

Centrul de Cercetare pentru Agrozootehnie – Grub, din Bavaria, a prezentat cele mai noi măsuri pentru menţinerea sănătăţii onglonului vacii de lapte.
Timp de un an au fost examinate animalele din patru ferme, precum şi cele din ferma experimentală Grub, urmărind legătura dintre comportament, productivitate şi sănătatea ongloanelor. S-a început cu analiza “în trei puncte” a gradului de locomoţie:
• Animalul cu mers neregulat şi asimetric este schiop.
• În cazul animalelor cu mişcare simetrică şi regulată, s-a cercetat curbura spinării, mişcarea capului şi ţinuta animalului. Dacă spinarea este curbată, animalul efectuează mişcări de cap în mers sau nu se sprjină în timpul deplasării pe toate cele patru membre, probabil şchiopătează.
• Dacă nu se întâlneşte nici una dintre aceste caracteristici, vaca este sănătoasă.
Aprecierea ţinutei animalului în timpul mersului ajută la depistarea din timp a afecţiunilor podale. Producţia de lapte nu scade de la început, ci după o lungă perioadă de boală. De aceea, producţia de lapte nu poate fi o referinţă pentru starea de bine a vacii!
Măsuri de prevenţie a afecţiunilor podale:
– Inspectarea şi curăţarea regulată a ongloanelor de către profesionişti;
– Păstrarea curăţeniei în grajd;
– Hrănirea corectă şi îndestulată a animalelor;
– Adăparea cu apă proaspătă şi curată;
– Optimizarea aleilor de deplasare şi a suprafeţelor de odihnă;
– Diminuarea gradului de stres al animalului.

Vaci pe alei

Alei de mişcare şi suprafeţe de odihnă optimizate
Zonele de odihnă trebuie să fie moi şi suficient de încăpătoare pentru animal. Suprafeţele de deplasare nu trebuie să fie alunecoase, dar nici dure, ci suficient de moi pentru ca onglonul animalului să se afunde precum pe pajiştile naturale, cu toată suprafaţa sa, iar tensiunile create sa fie cât mai mici.
O soluţie eficientă este pardosirea acestor suprafeţe cu cauciuc. În acest sens, profitaţi de experienţa de peste 50 de ani în acest domeniu a firmei KRAIBURG!

Simona EHMANN

Articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →