Podgorenii au finalizat tăierile în plantațiile viticole - Revista Ferma
5 minute de citit

Podgorenii au finalizat tăierile în plantațiile viticole

viticultura11 m Podgorenii au finalizat tăierile în plantațiile viticole

De asemenea, arătura și erbicidarea terenului, precum și pregătirea primului tratament administrat odată cu pornirea în vegetație sunt lucrări cuprinse în agenda campaniei viticole de primăvară. 

 

GALAȚI

Tăieri de formare într-o plantație calamitată pe 90% din suprafață

În ferma viticolă coordonată de inginerul Costel Albu, podgoria Ivești, județul Galați, tăierile sunt finalizate pe întreaga suprafață de 87 de hectare. „Întrucât acum doi ani am avut via calamitată în proporție de până 90 la sută, am efectuat tăieri mai mult de formare a butucului decât de rodire, mai ales pe zonele de vale, unde au fost probleme cu înghețul, iar pe ridicături am aplicat sistemul Guyot simplu, cu cep și codiță unilaterală”, a explicat horticultorul. 

În plantația tânără, înființată prin Programul național de reconversie, au fost prezente echipe formate din 30 de viticultori, care au lucrat zi-lumină sub atenta supraveghere a șefului de fermă și a tehnicianului Ghița Constandache. 

 

Lucrări de întreținere pe ultimele parcele

„Începând cu prima decadă a lunii aprilie, am suplimentat la 45 numărul oamenilor, pentru a finaliza în maximum zece zile și legarea viței de vie”, a precizat Ghița Constandache. În același timp, în ferma viticolă gălățeană, lucrările mecanice – arătura de primăvară, erbicidarea și tocarea frunzelor – se realizau într-un ritm susținut pe ultimele suprafețe, utilajele specifice fiind mânuite de Constantin Neculai, un veteran al podgoriei Ivești, și fiul acestuia, Nicu, ucenic în ale mecanizării, alături de mai experimentatul Mircea Dumitru. 

În fermă, încă nu au început tratamentele, pentru că vița de vie nu a ajuns în fenofaza de dezmugurire. Inginerul Costel Albu nu se așteaptă la o recoltă serioasă în acest an, însă este optimist că va reuși să readucă plantația la potențialul maxim de producție începând cu 2017. 

 

VRANCEA

Lipsa apei în sol stârnește îngrijorare

Și în județul Vrancea, viticultorii și-au dovedit hărnicia în realizarea lucrărilor de sezon. La ferma din Urechești, cu un patrimoniu viticol de 45 hectare, tăierile de rodire au fost încheiate în luna februarie, iar legatul corzilor pe sistemul de susținere se desfășura, la început de aprilie, pe ultimele parcele. „Am lucrat lejer, fără grabă, fără a face rabat de la calitatea tăierilor. Ca în fiecare an, ne bazăm pe experiența și hărnicia unei formații de lucru de 20 de vasluieni, cărora le oferim cazare și masă la fermă”, ne-a declarat Nicoleta Ghimpu, coordonatoarea lucrărilor. Marea problemă de aici este cauzată de lipsa apei în sol. E nevoie de ploaie și, bineînțeles, trebuie aplicate tratamentele fitosanitare la timp, pentru ca plantația să ofere ca și anul trecut o recoltă de peste opt tone de struguri la hectar. 

 

CONSTANȚA

Intrare în vegetație mai devreme cu două săptămâni

”Suntem pe ultima sută de metri la legat, pe ultima sută la prășitul mecanic și ne pregătim să intrăm la erbicidat”, a susținut Paul Fulea, administrator al SC Viticola SA Cogealac, județul Constanța, care exploatează două sute de hectare de viță de vie, din care 150 ha în arendă și restul într-un parteneriat cu un producător de vinuri. Via a trecut cu bine peste iarnă, din octombrie și până acum precipitațiile au însumat trei sute de litri/mp. Mai aflăm că la mijlocul lunii aprilie urma să intre la erbicidat cu un produs pe bază de glifosat, utilajele de stropit fiind conduse de mecanizatorii Ilie Dinu, Sorin Lungu și Marius Dinu.

„Anul viticol este atipic, deoarece vița de vie va intra mai repede în vegetație cu cel puțin două săptămâni. Așa că în timpul dezmuguritului, ne pregătim să intrăm cu primul tratament de igienizare cu polisulfură de calciu împotriva rămășițelor de făinare și cu efect în combaterea acarienilor”, a susținut Paul Fulea. Viticultorul dobrogean a ținut să precizeze că în ultimii doi, făinarea viței de vie a cauzat un pic de stres, de emoție. 

 

Din foarfecă, o producție de 10 t/ha 

„La societatea noastră nu mergem pe o producție mare, ci din tăieri stabilim o recoltă de 9-10 tone de struguri la hectar”, a adăugat podgreanul.

Paul Fulea, ca toți, viticultorii, așteaptă „cu drag subvenția, pentru a trage o bulă de oxigen”. În acest sezon de producție viticolă nu a fost nevoie de împrumuturi bancare, întrucât „mai aveam niște bănuți din încasările de anul trecut și am tras de ei cât am putut de mult”, a încheiat fermierul. 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 – 30 aprilie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →