Poate să ne ţină brăzdarul o „veşnicie”? - Revista Ferma
10 minute de citit

Poate să ne ţină brăzdarul o „veşnicie”?

brazdar m Poate să ne ţină brăzdarul o „veşnicie”?

Din păcate, nu s-au „inventat” încă brăzdare şi alte componente de uzură care să ţină veşnic, şi probabil nici nu vor exista în viitorul apropiat. Avem însă posibilitatea, cu ajutorul unor suduri de umplutură potrivite, să comparăm durata de viaţă a acestor componente cu o părticică de veşnicie… Alături de această prelungire a duratei de viaţă a componentelor de uzură, blindarea prin sudură este şi ea o măsură bună.

Vă prezentăm două metode pentru realizarea scopului propus:


Prima metodă

Cea mai simplă variantă este să cumpăraţi de la producătorul utilajelor sau de la o altă firmă de specialitate, componente gata stratificate. Astfel, nu mai aveţi altă muncă, pentru că vorbim despre o simplă înlocuire, dar cu siguranţă veţi avea o factură mult mai mare!

Pentru că, pe lângă materialul de stratificare, trebuie în final să plătiţi şi orele de muncă/manoperă, precum şi experienţa specialiştilor.

Sigur că blindarea prin sudare a componentelor de uzură, necesită timp şi putere de muncă, dar aceasta se poate face pe timp de iarnă, când în cultura mare nu se desfăşoară atât de multe activităţi ca într-un sezon plin.

A doua metodă

Vă procuraţi electrozii de sudură potriviţi şi pregătiţi componentele de uzură. Aceasta înseamnă muncă, dar şi o factură substanţial mai mică. Dar experienţa în lucrul cu aparatul de sudură? Aceasta, desigur, trebuie să vi-o mai însuşiţi. Fiindcă sudarea „do-it-yourself” poate fi făcută cu succes numai dacă la aplicarea sudurii respectaţi reguli foarte precise.

Sunt câteva reguli de bază care trebuie respectate la sudarea cu electrozi, deoarece un oţel înalt aliat îşi pierde însuşirile şi se decăleşte prin supraîncălzire. Mai trebuie, apoi, să ştim ce tip de electrozi se recomandă, când şi unde trebuie făcută sudura. Aşadar, totul trebuie făcut astfel încât componenta uzată să nu devină prea fierbinte în timpul sudării. În acest sens, ar trebui, în funcţie de posibilităţi, să nu sudaţi componentele de uzură individual, ci pe seturi (pregătiţi un grup de componente şi, pe fiecare, sudaţi câte o porţiune, pe rând).

Puneţi apoi de fiecare dată o linie sau cusătură de sudură peste o componentă şi mergeţi la următoarea, pentru a suda şi acolo o cusătură. Pentru setul complet de brăzdare ale unui plug (reversibil) cu patru brazde, aceasta ar însemna să săriţi mereu între opt brazde.

Astfel, până când aţi ajuns la ultima brazdă, prima s-a răcit suficient. După acest sistem se sudează şi celelalte componente.

Cineva fără cunoştinţe mai aprofundate de sudură, ar suda probabil un brăzdar întotdeauna din faţă. Greşit! Brăzdarul trebuie să se poată ascuţi singur în timpul folosirii. În afară de aceasta, trebuie ca stratificarea dură să nu se rupă, fiindcă metalul original, mai moale, al brăzdarului, deja s-a uzat.

Deci, brăzdarul se sudează din spate, nu din faţă! Prin uzarea treptată a materialului de brăzdar, apare automat efectul de autoascuţire dorit. În afară de aceasta, materialul sudat nu se poate rupe prematur, fiindcă materialul purtător de sub el se subţiază foarte încet.


Cum sudaţi corect brăzdarul

1. Şlefuiţi şi orientaţi corect brăzdarul

Înainte de aplicarea electrodului de sudură, porţiunea din spatele vârfului de brăzdar, acolo unde trebuie sudat, trebuie curăţată prin şlefuire sau polizare. Resturile de vopsea, rugină şi arsură trebuie îndepărtate, deoarece împiedică aderenţa şi provoacă incluziuni la sudare. Cu un flex sau cu un şlefuitor unghiular şi un disc de geluire, şlefuiţi bine suprafaţa metalică. După cum am spus deja, trebuie evitat ca brăzdarul să se supraîncălzească şi prin aceasta să se modifice structura metalului. Din acest motiv, suprapuneţi brăzdarul atât de mult, încât să rămână accesibile numai suprafeţele care trebuie sudate: cele din stânga, separat şi imediat alături, cele din dreapta.

2. Limitarea suprafeţei de sudat

Deoarece electrozii nu sunt foarte ieftini, ar trebui să sudaţi, într-adevăr, doar partea uzată a brăzdarului. În afară de aceasta, brăzdarul nu are voie să fie lipit de plug. Pentru o mai simplă orientare, puneţi un fier peste brăzdar şi trasaţi o linie cu cretă, la înălţimea potrivită. Până aici se sudează şi nu mai departe!

3. Fixarea de masa de lucru

Pentru ca electrodul să se poată aprinde, brăzdarul trebuie fixat de masa de sudură. Aici există un truc bun, cu care puteţi rezolva problema bine şi anume: pe o masă de lemn puneţi brăzdarul deasupra unei bucăţi de fier drept şi încercaţi să fixaţi brăzdarul într-un loc unde punctul de sudură nu deranjează ulterior (altfel trebuie şlefuit înainte de montare). Dacă prindeţi acum cleştele cablului de masă, pe marginea bucăţii de fier drept, aveţi cu siguranţă o bună legătură cu masa de sudură.

4. Direcţia optimă de sudare

Dacă o componentă de uzură ascuţită trebuie sudată, începeţi de la vârf şi sudaţi apoi încet, mai departe, spre mijloc. Dacă aţi începe din spate şi aţi suda spre vârf, atunci vârful s-ar încălzi prea tare şi metalul s-ar decăli.

5. Ordinea de sudare

Sudaţi pe fiecare brăzdar prima dată o cusătură şi mergeţi, apoi, la următorul. După aceasta, repetaţi operaţia până când partea uzată este acoperită complet. Aşezaţi cusătură lângă cusătură, nu le suprapuneţi! După executarea sudurii, suprafaţa nu trebuie lucrată cu şlefuitorul unghiular, aceasta fiind, în final, partea din spate.

Vârfurile brăzdarelor împărţite se sudează după acelaşi sistem ca şi în cazul brăzdarelor dintr-o bucată. Puneţi vârfurile în ordine, alăturate, şi fixaţi-le pentru o mai bună transpunere a legăturii de masă pe o bucată de fier drept. Şi aici componentele trebuie bine şlefuite şi apoi sudate pe rând. Pentru a evita decălirea, porniţi cu rândurile de sudură de la vârf. Trebuie să fiţi atent ca părţile din spate să fie sudate numai în locurile uzate, unde nu sunt lipite. Altfel, ar putea să apară probleme la înşurubare.

6. Sudarea componentelor de plug

După brăzdare, componentele unui plug sunt, cu siguranţă, părţile cele mai supuse uzurii. Odată cu creşterea randamentului pe suprafaţă, componentele înşurubate devin tot mai ascuţite. Cea mai puternică debleiere de material are loc la cantul îngust, de jos. Pentru a prelungi durata de viaţă a componentelor este, deci, suficient dacă se sudează doar acest cant cu o cusătură subţire.

Eventual, dacă este necesar, se repetă operaţiunea încă o dată. Pentru sudare, prindeţi piesa în menghină cu cantul de jos în sus. Începeţi dintr-un capăt cu o cusătură de umplutură şi avansaţi circa 8 cm (aproximativ lungimea unei ţigări) spre mijloc. Opriţi-vă, apoi, şi începeţi din nou la capătul opus al componentei. Şi aici sudaţi pe aproximativ aceeaşi lungime, spre interior. În continuare, aplicaţi electrodul acolo unde v-aţi oprit înainte. În etape, avansaţi, astfel, până la mijloc. Pin această sudură alternativă este preîntâmpinată supraîncălzirea.

7. Tabla de vopsire

Aproape fiecare plug modern are astăzi table de vopsire separate. Segmentul de uzură care trebuie cel mai repede schimbat se află în direcţia de muncă „în faţă”, cantul din faţă îngust al acestei părţi fiind cel care se uzează cel mai rapid. Puteţi prelungi durata de viaţă a acestui element punând peste cantul îngust din faţă o cusătură de sudură. Această cusătură singulară îngustă poate fi sudată dintr-una. Masa segmentului de tablă de vopsire suportă fără probleme supraîncălzirea.

8. Dinte grapă – sfârlează

Aceste componente sunt aproape predestinate pentru sudare. Pe de o parte, calitatea muncii se reduce semnificativ la dinţii uzaţi, iar pe de altă parte, schimbarea întregului set de dinţi necesită un efort destul de mare. Dintele grapă – sfârlează nu se sudează, în nici un caz, complet, ci doar partea cea mai uzată, adică trei, până la patru centimetri inferiori (la vârful dintelui).

În acestă zonă se sudează de jur împrejur. Fixaţi dintele ridicat, cu vârful în sus, în menghină. Aplicaţi, apoi, prima linie de sudură peste vârf. Toate celelalte rânduri de sudură se aplică apoi, cu schimbul, din lateral. În direcţia de lucru a dintelui aşezaţi suplimentar o linie de sudură peste dinte, pe o suprafaţă egală cu adâncimea de pătrundere a dintelui în sol. După o durată mai lungă de folosire, se recomandă să se controleze capetele dinţilor. În cazul în care „căciula” de sudură aplicată s-a uzat, atunci ar trebui neapărat să o sudaţi din nou.

Pentru a efectua această operaţie, ridicaţi grapa cu încărcătorul de faţadă, astfel încât aceasta să stea aproape în cant (vertical).


Ce electrozi se potrivesc?

Material de sudură potrivit se găseşte atât sub formă de electrozi vergea, cât şi ca sârmă bobinată pentru aparate de sudură cu gaz. Chiar dacă majoritatea acestor electrozi par mai mult sau mai puţin asemănători, în interiorul lor se ascund, adesea, adevărate „reţete” secrete de fabricare.

Pentru utilizatorul final, materialul sau aliajul din care sunt făcuţi electrozii contează mai puţin. Pentru acesta contează ca sudura de umplutură să fie rezistentă! Pe de o parte, sudura de umplutură propriu-zisă nu are voie să cauzeze probleme deosebite. Electrozii trebuie să alunece bine şi să fie uşor de prelucrat cu propriul aparat de sudură (pe curent continuu), iar cel mai important este ca durata de viaţă a componentelor de uzură sudate să fie substanţial prelungită, pentru a merita investiţia financiară şi munca depusă.

Preţul electrozilor speciali este destul de mare (începând de la 75 euro/kg), dar, dacă se sudează numai locurile care sunt supuse uzurii, atunci sudura de umplutură devine rentabilă.

Pentru a eficientiza munca dumneavoastră, luaţi legătura cu distribuitorii de electrozi şi spuneţi-le ce componente ale utilajelor dumneavoastră sunt uzate, iar aceştia vă vor explica şi arăta practic cum se face sudura de umplutură.

CONTACT

SC Agro-Bucher SRL – Tehnologie Terra Dur
Str. Principală nr. 725, Comuna Tormac, Judeţul Timiş
Tel: 025-6393003; 072-7353488; email: franz-bucher@gmx.de

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →