un articol de
Marian MUŞAT
După frontul de precipitaţii din octombrie, în multe ferme semănatul grâului e aproape de final.
foto: Traction Magazine
CĂLĂRAŞI
Grâul răsare uniform şi viguros
La Fundeni, în judeţul Călăraşi a plouat cam 30 litri/mp, suficient pentru păioasele de toamnă. „Ploaia a venit la timp, abia ce am terminat de semănat orzoaica pe 60 ha, pentru că am primit sămânţa ceva mai târziu. Câmpul arată bine, grâul însămânţat pe 80 ha a început să răsară uniform şi viguros”, ne-a declarat Mihai Petre, tânăr fermier din comuna Fundeni. În câteva zile va încheia şi ogoarele de toamnă pe circa 150 ha.
ILFOV
Două sisteme de lucrări ale solului
Cosmin Iancu, din Grădiştea, a semănat 300 ha cu grâu şi lucrarea se apropie de final. „Terenul s-a lucrat foarte bine, am abordat două sisteme de lucru diferite în funcţie de culturile premergătoare. Unde am avut grâu după rapiţă şi floarea-soarelui, am utilizat sistemul minimum tillage, astfel încât după o trecere cu un utilaj tip Tiger şi cu grapă cu discuri, am semănat cu o maşină de precizie.
De asemenea, unde am avut ca premergătoare porumb, am folosit arătura ca lucrare de bază”, ne-a declarat tânărul.
Fermierul din Grădiştea a pus rapiţă pe 250 ha. „Cultiv doi hibrizi de la Corteva (PT264 şi PT275), care arată super; ne pregătim să intrăm la tratamente fitosanitare. Vom aplica şi un regulator de creştere, cu dublu rol: de protecţie şi de rezistenţă la iernat”, a precizat Cosmin Iancu.
Culturile au pornit bine, mare parte din grâul semănat este şi răsărit. Au venit ceva precipitaţii, dar au fost mai mult udări de întreţinere. Semne bune anul n-are, pentru că deja plecăm la drum cu un deficit de 250-300 litri de apă pe mp
COSMIN IANCU
Fermier din Ilfov
BUZĂU
Însămânţări pe final
În judeţul din sud-estul ţării, semănatul grâului se desfăşoară pe ultimele suprafeţe. La cultura de orz s-au redus foarte mult suprafeţele de toamnă, pentru că s-a depăşit epoca optimă de semănat şi atunci fermierii au trecut mai mult pe grâu. „Nu au vrut să rişte mai mult, cu toate că, dacă ne aducem aminte, păioasele semănate din toamna lui 2018 au răsărit în primăvara următoare; s-a făcut vernalizarea şi nu a fost absolut nicio problemă”, ne-a declarat Ionuţ Bălan, director zonal Saaten Union.
Ploile nu au căzut uniform pe întinsul judeţului. Au fost şi precipitaţii de 45 l/mp, dar şi ţârâituri de până la 5 l/mp.
În ultimii 3 ani, în jud. Buzău, s-au redus semnificativ suprafeţele cu rapiţă. Cultura a fost semănată mai târziu, plantele au răsărit şi se află în diferite stadii de dezvoltare, în două cotiledoane până la 4-6 frunze mari şi frumoase. Fermierii au semnalat atacuri de viespea rapiţei, fiind nevoiţi să trateze cu insecticid
IONUŢ BĂLAN
director zonal Saaten Union
DOBROGEA
Marea uscăciune
Fermierii dobrogeni au rămas în urmă cu lucrările de toamnă. Motivul este simplu: lipsa precipitaţiilor a îngreunat pregătirea terenului. În nordul judeţului Constanţa, în primele 3 săptămâni de octombrie a plouat doar 8 l/mp. Este mare uscăciune şi la adâncime. Acolo unde nu s-a putut lucra, terenul a fost lăsat ogor pentru primăvară.
Pe circa 90% din culturile de orzoaică pentru bere şi cele de grâu, plantele nu sunt răsărite.
DÂMBOVIŢA
Tratamente pentru întreţinerea culturilor
În fermele lui Ion Constantin Olteanu, din sudul ţării, campania de semănat la grâu se apropia de final. La mijloc de octombrie mai avea de lucru o săptămână. „Am terminat rapiţa pe 3.600 ha, trebuie să răsară pentru că a plouat peste tot. Aparent este apă, dar la 15-17 cm adâncime este uscăciune! Deci, deficitul este foarte, foarte mare; mulţumim Lui Dumnezeu că apa asta ne ajută să avem o răsărire bună!”, ne-a declarat fermierul.
„Avem probleme cu erbicidatul, că ploile din ultima vreme au adus şi foarte multe buruieni. Vom aplica două erbicidări pentru mono şi dicotile. Apoi, sunt foarte mulţi dăunători care pe timp de secetă au devenit mult mai agresivi. Acuma după ploi s-a mai redus atacul, dar trebuie monitorizaţi şi aplicate stropiri în lanurile înverzite”, a precizat Ion Constantin Olteanu.
Rapiţa a început să răsară! Sunt din ce în ce mai convins că aşa cum este clima de câţiva ani, trebuie semănată după 7 septembrie; cea mai bună fereastră fiind între 7 şi 15. Cea mai mare producţie de rapiţă şi de grâu anul acesta a fost la semănăturile întârziate
ION OLTEANU CONSTANTIN
Fermier din Dâmboviţa
Tehnologie nouă în testare
În acest an, Ion Constantin Olteanu a testat tehnologia strip-till, folosind o semănătoare unică de tip Mzuri, capabilă să efectueze mai multe operaţii, inclusiv pregătirea patului germinativ, fertilizarea, scarificarea şi însămânţarea terenului, toate acestea la o singură trecere.
“Mzuri este tehnologie într-o trecere (discuire, scarificare, aplicarea îngrăşămintelor în profunzimea scarificatului, tasare şi însămânţare, cu un consum total de motorină de 13-15 l/ha. Este o tehnologie bună, singura condiţie e să semeni în epoca optimă, nu mai devreme”, a explicat cultivatorul.
Avantajele strip-till
- Tasarea solului e redusă;
- Pământul este protejat, căci miriştea rămasă opreşte razele soarelui;
- Evapotranspiraţia este mică, astfel că apa din straturile superficiale este păstrată;
- Resturile vegetale putrezite restituie mare parte din materia organică pe care au preluat-o din sol, ceea ce face ca necesarul de îngrăşăminte suplimentare să fie mai redus;
- La adăpostul resturilor vegetale, bacteriile din sol se dezvoltă mai bine, la fel ca şi râmele, solul devenind mai afânat şi mai bogat în substanţe hrănitoare;
- Nu se poate aplica pe soluri argiloase, grele, în schimb dă rezultate deosebite pe solurile uşoare, nisipoase. Numai în acest an s-au făcut loturi demo în 27 de exploataţii particulare din ţară.
- Costurile pentru înfiinţarea culturii sunt mai scăzute faţă de folosirea utilajelor “convenţionale”.