Plăți pentru zonele defavorizate - Revista Ferma
6 minute de citit

Plăți pentru zonele defavorizate

papers m Plăți pentru zonele defavorizate

Cuantumul ajutorului este de 90 euro/cap de animal pentru vaci de lapte, 187,5 euro/cap pentru bivolițe de lapte, respectiv 300 euro/cap pentru taurine din rase de carne și metișii acestora. Cursul de plată este de 4,4620 lei/euro.

Banii sunt alocați din FEGA (Fondul European pentru Garantare în Agricultură). De acest sprijin beneficiază 84.186 crescători de bovine și bivoli, pentru un efectiv de 314.230 animale eligibile, respectiv 301.122 vaci de lapte, 3.744 bivolițe de lapte și 9.364 taurine din rase de carne și metișii acestora.

 

Pentru ovine, banii vin în mai-iunie

Producătorii de lapte și de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate vor primi banii pe 2013 până la sfârșitul lunii mai. „După alimentarea contului de subvenții până la sfârșitul lunii mai, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură virează sumele autorizate de către Centrele județene ale APIA în conturile beneficiarilor ajutorului specific”, precizează APIA. Ajutorul specific are ca sursă de finanțare FEGA. Suma maximă ce poate fi plătită pe 2013 este de 6,711 mil. euro, iar sprijinul nu va depăși 6,5 euro/cap.

 

39,824 mil. euro pentru bovine și ovine, pe 2014

Pentru 2014, producătorii de lapte și carne de bovine și ovine din zonele defavorizate vor primi bani pentru bivolițele și vacile de lapte și pentru vacile de carne și metise cu rase de carne din rasele aprobate de ANARZ care au fătat cel puțin o dată până la termenul-limită de depunere a cererilor și care au cel puțin un produs înregistrat în Registrul Național al Exploataților, pentru tauri din rase de carne, precum și pentru femele din speciile ovine/caprine care au minimum 1 an la 30 martie 2014.

 

2,6 mil. euro în plus pentru ovine

Sumele alocate pentru plata sprijinului pe 2014 nu vor depăși 39,824 mil. euro, împărțiți astfel : 22,447 mil. euro, pentru vaci de lapte, 1,5 mil. euro pentru bivolițe de lapte, 6,5 mil. euro pentru taurine din rase de carne și metiși, respectiv 9,377 mil. euro, pentru categoria femele ovine/caprine. Banii necheltuiți pot fi tranferați între categoriile de beneficiari. Sprijinul poate fi plătit până în data de 30 iunie a anului următor solicitării. Sumele sunt prevăzute într-un proiect de HG elaborat de Ministerul Agriculturii și care vizează sprijinul atât pentru crescătorii de taurine, cât și pentru cei de ovine și caprine din zonele defavorizate.

Condițiile de eligibilitate, modalitățile de acordare și modelul de cerere pentru solicitarea ajutorului specific acordat în 2014 vor fi aprobate prin ordin al ministrului Agriculturii.

 

Când vin subvențiile pentru bovine?

Plățile naționale directe complementare pentru bovine vor începe mai târziu anul acesta, undeva la sfârșitul lunii martie, declara ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la sfârșitul lunii februarie 2014.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ne-a răspuns însă, într-o informare oficială, că până la 30 martie 2014 s-a desfășurat verificarea administrativă a cererilor și transmiterea la Ministerul Agriculturii a datelor privind efectivele de bovine și cantitățile de lapte livrate și/sau vândute direct în anul de cotă 2012-2013 eligibile, iar în perioada 1-10 aprilie 2014 urma să determine cuantumul pe cap de bovină, respectiv tonă lapte eligibilă, să solicite sumele necesare la Ministerul Agriculturii și să confirme plata către beneficiari după alimentarea contului de subvenție al Agenției de Plăți de către Ministerul Finanțelor Publice.

Potrivit HG 897/20.11.2013, valoarea totală alocată pentru plățile naționale directe complementare (CNDP) pe 2013 este de 585mil. lei, din care 488,8 mil. lei pentru plata pe cap de animal (schema pentru sectorul carne) și 96,199 mil. lei pentru sectorul lapte.

 

Crescătorii de ovine au primit toți banii în februarie

Crescătorii de ovine și caprine au primit integral sumele aferente CNDP pe 2013 în perioada 27 ianuarie – 04 februarie 2014. APIA precizează că a plătit în total 344,45 mil. lei: în sectorul ovine – 304,37mil. lei pentru 43.338 fermieri, iar pentru caprine – 40,08 mil. lei pentru 15.339 fermieri.

 

Seminar pentru ameliorarea și nutriția taurinelor

Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (ANARZ) în parteneriat cu Biroul pentru Agricultură al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București au organizat, în 16 aprilie 2014, un seminar cu tema „Creșterea taurinelor pentru producția de lapte/carne – Prezent și perspective în ameliorare și nutriție”, cu participarea unor lectori din SUA.

Evenimentul a fost deschis de Peter Tamas Nagy, actual secretar de stat în Ministerul Agriculturii, fost director general adjunct al ANARZ.

În aceeași dată a fost semnat și primul contract pentru analiza calității laptelui crud în laboratoarele ANARZ, în vederea estimării valorii de ameliorare a animalelor, informează Agenția.

 

APIA PRIMEȘTE DECLARAȚIILE DE COTĂ PE 2013/2014

Producătorii de lapte care dețin cotă pentru vânzări directe și procesatorii care achiziționează lapte de la producători trebuie să depună la APIA declarațiile privind vânzările și livrările realizate în anul de cotă 2013/2014 până în 14 mai 2014, inclusiv.

Producătorilor de lapte care nu depun în termenul legal stabilit declarația anuală privind cantitățile comercializate, li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva națională. Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deținători de cotă vor transmite declarația anuală și o justificare scrisă până pe 21 iulie 2014.

Cumpărătorii de lapte care nu depun la termen declarația anuală privind cantitățile achiziționate, vor plăti penalități pentru fiecare zi calendaristică de întârziere începând cu 15 mai.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →