Plăți directe 2015: Când, cum și cât? - Revista Ferma
2 minute de citit

Plăți directe 2015: Când, cum și cât?

foto pag13 m Plăți directe 2015: Când, cum și cât?

Schemele de plăți directe care se acordă în 2015-2020, prevăzute printr-o OUG aprobată de Guvern în 4 martie 2015, sunt: schema de plată unică pe suprafață, ajutorul național tranzitoriu (ANT), plata redistributivă, plata pentru înverzire, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat, schema simplificată pentru micii fermieri.

„(…) Depunerea cererilor se va realiza, din punct de vedere administrativ, după modelul anilor trecuți, cu mențiunea că fermierii vor avea acces prin nume și parolă la aplicația gratuit pusă la dispoziție prin Internet – IPA Online, dar închiderea cererii în sine se va realiza la nivelul Centrului local/județean al APIA”, ne-a răspuns APIA Timiș, referitor la ce modificări vor fi în 2015, față de anii precedenți, în ceea ce privește depunerea cererilor de plată pentru sprijinul pe suprafață.

„Este nevoie de cel puțin o oră jumătate ca un fermier să depună o cerere. La județele cum sunt Maramureș, Alba, Suceava, cu aproape o sută de mii de solicitanți, vedeți cam de câți funcționari ar fi nevoie pentru a prelua toate cererile și ce funcționari are APIA la dispoziție”, spune Claudiu Frânc, președintele FCBR.

Dacă depunerea cererilor începe cu întârziere, termenul limită pentru depunere ar putea fi extins, posibilitate ce exista și până acum, dar cu penalizări. „E foarte posibil să prelungim depunerea cererilor până pe 15 iunie”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 

Valoarea subvențiilor, în funcție de solicitările eligibile

Sumele alocate fiecărei scheme de plată trebuie aprobate de Guvern înainte de începerea depunerii cererilor, dar cuantumul fiecărei subvenții se va calcula doar după ce se va ști numărul de cereri eligibile.

„Fermierul nu are cum să-și dea seama acum, când se aprobă bugetul, care este suma pe care o va primi. (…) Ai o alocare pe toată sesiunea, pe anul respectiv, primești cererile. După ce stabilești care sunt cererile eligibile, în urma autorizării lor, plafonul total se împarte la numărul de cereri și-ți dă care e subvenția”, a explicat George Turtoi, secretarul de stat în MADR.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →