Lider mondial în producerea, procesarea şi comercializarea de seminţe de porumb şi soia, Pioneer a reuşit să vândă anul trecut în România mai mult decât în orice altă parte a Europei. De altfel, la noi în ţară, Pioneer este lider de piaţă la porumb, cu o cotă de 38 la sută, dar şi la floarea soarelui (50 la sută), în timp ce la rapiţă ocupă locul al doilea, cu 26 la sută.
În 2011, suprafaţa totală cultivată cu porumb a fost de 2,571 milioane hectare, o creştere de 11,1 la sută faţă de anul precedent. Grupa FAO 300 s-a comercializat cel mai bine în 2011, acoperind 51 la sută din vânzări, urmată de FAO 400 (33/ la sută) şi FAO 200 (9 la sută).
Sporul de producţie şi rezistenţa la factorii de stres (secetă) au fost principalele caracteristici în preferinţele fermierilor. Toate acestea sunt rodul cercetării. „Ameliorarea clasică nu mai poate să ofere aceleaşi rezultate.
Avem nevoie de produse bune, într-un timp scurt. Acest lucru se poate realiza prin metode noi de ameliorare, cum ar fi folosirea pepinierelor de iarnă, a haploizilor dublii, selecţia seminţelor cu laser, markeri moleculari şi precizie fenotipică.
Toate acestea sunt folosite de către geneticienii şi amelioratorii noştri”, ne-a asigurat Maria Cîrjă (foto), director de marketing al companiei Pioneer Hi-Bred România, care a anunţat cu acest prilej apariţia pe piaţă în următorii doi ani a unui un nou produs, AQUAmax. Mai exact, este vorba de hibrizi de porumb care asigură o productivitate bună şi în condiţii de secetă, utilizând foarte bine resursele de apă din sol şi aer.
A crescut procentul de sămânţă certificată
În România, procentul de sămânţă de porumb certificată a crescut cu 3 la sută în 2011 faţă de anul precedent, până la 57 la sută. Totuşi, din totalul de 2,5 milioane de hectare cultivate în România, numai 1,2 milioane hectare erau cultivate în 2011 cu sămânţă hibridă. Ponderea cea mai mare o are zona de vest a ţării (69 la sută) şi cea de sud-est (67 la sută).
În ceea ce priveşte floarea soarelui, suprafaţa cultivată a crescut cu 25,2 la sută în 2011, de la 726.251 hectare la 909.301 hectare. Pioneer este lider de piaţă şi în acest caz, cu o cotă de 49 la sută. Şapte dintre cei mai bine vânduţi zece hibrizi la noi în ţară aparţin acestei companii, lider fiind PR64E83 (14 la sută), apreciat pentru calităţile productive şi toleranţa la secetă.
Oferta Pioneer pentru anul 2012 include 25 de hibrizi de porumb, pe toate grupele FAO, 11 hibrizi de floarea soarelui, dintre care nouă convenţionali (3 homozigoţi) şi două forme high oleice, 12 hibrizi de rapiţă, trei soiuri de soia, zece forme de inoculanţi şi, ca noutate, patru soiuri de lucernă.
Dezvoltarea surselor alternative de energie
Creşterea rapidă în prima perioadă de vegetaţie şi toleranţa bună faţă de condiţiile de stres sunt principalele caracteristici ale hibrizilor de porumb marca Pioneer. Un alt avantaj este faptul că pot fi folosiţi ca materie primă la producţia de biocarburanţi, în special bioetanol şi biogaz.
Din producţia valorificată dintr-un sac de porumb Pioneer se pot obţine 4.542 litri de etanol şi aproximativ 45.424 litri de benzină E10, iar un sac de sămânţă de soia Pioneer produce 190 litri de biodiesel pur şi circa 3.785 litri de motorină B5.
Productivitate
Din grupa hibrizilor timpurii, cel mai productiv s-a dovedit a fi anul trecut P8400 (FAO 270), recomandat a fi cultivat în zonele colinare şi de deal, înregistrându-se în medie 11,6 tone la hectar. La grupa FAO 300, cele mai bune performanţe le-a obţinut hibridul PR38A79, cu o medie de 9,870 tone la hectar.
Potenţial bun de producţie l-au avut şi hibrizii P9025 şi P9578. La grupa FAO 350-380, lider anul trecut la producţia de porumb a fost hibridul P9494, care în Transilvania a realizat o medie de 12,031 t/ha.
Rezultate apropiate s-au obţinut şi cu PR37N01, P9578 şi PR37Y12. Peste 10 tone s-a obţinut în Transilvania şi cu PR36V74, un hibrid semitardiv din grupa FAO 430, caracterizat printr-o toleranţă ridicată la secetă, rezistenţă la frângere şi cădere, dar şi rezistenţă la tăciunele zburător.
În ceea ce priveşte grupa FAO 450-500, s-au remarcat în 2012 prin producţiile obţinute hibrizii tardivi PR36K67 (8,976 tone/ha), PR35F38 (8,888 tone/ha) şi PR35T36 (8,648 tone/ha). Pentru porumbul siloz, Pioneer comercializează în România hibrizii Coralba şi PR34Y02.
Toleranţă la secetă
În ceea ce priveşte floarea soarelui, Pioneer şi DuPont oferă tehnologia unică pentru combaterea buruienilor dicotiledonate în vegetaţie, toţi hibrizii caracterizându-se prin autofertilitate în calatidiu foarte ridicată şi rezistenţă la majoritatea raselor de lupoaie. Anul acesta, pe piaţa românească Pioneer comercializează doi hibrizi timpurii, cinci hibrizi semitimpurii, un hibrid semitardiv şi un altul destinat hranei păsărilor.
PR63A90 este cel mai vândut hibrid timpuriu de floarea soarelui din Europa, cultivat pe o suprafaţă de aproape un milion de hectare. Tolerant la Orobanche cumana şi la mană, acesta se remarcă printr-o rezistenţă foarte bună la cădere şi frângere, având un conţinut de ulei de 46 la sută.
De asemenea, se comportă excelent în condiţii de secetă. Din punct de vedere al productivităţii, lider a fost hibridul semitimpuriu P64LE25, însă acesta va fi disponibil în România abia din 2013, ca înlocuitor pentru PR64F50. Cei care au cultivat până acum hibridul PR64F50 au numai cuvinte de laudă. În Maramureş s-au obţinut şi 4,5 tone la hectar.
„Hibrizii Pioneer au o autofertilitate de peste 80 la sută. La orice adiere de vânt are loc polenizarea. Diferenţa dintre Pioneer şi alte companii producătoare de hibrizi de floarea soarelui este de circa 20 de procente, dacă vorbim strict de autopolenizare”, ne-a informat Jean Ionescu, director de vânzări al companiei.
Rezistenţă la boli
Anul acesta, portofoliul Pioneer include un singur hibrid semitardiv, respectiv PR64A89, care se remarcă printr-o rezistenţă genetică la atacul de mană (Plasmopara helianti) rasa 304, existentă în România, toleranţă bună faţă de pătarea brună şi frângerea tulpinilor cauzată de patogenul Phomopsis helianthi.
De asemenea, este tolerant faţă de putregaiul alb şi cenuşiu al tulpinilor şi calatidiilor produs de Sclerotinia, prezentând totodată o rezistenţă bună la secetă şi arşiţă. Specialiştii recomandă hibrizii rezistenţi la atacul de lupoaie rasa E. Un kilogram de seminţe din Orobanche cumana este de ajuns să infesteze întreaga suprafaţă agricolă a Europei. Este de departe cel mai periculos parazit pentru cultura florii soarelui.
În România, cele mai agresive atacuri s-au înregistrat în Dobrogea şi vestul Munteniei, unde este concentrată 51 la sută din suprafaţa cultivată cu floarea soarelui. În acest caz, specialiştii Pioneer recomandă hibrizii P64LE20 şi PR64A71, care au cea mai mare rezistenţă la Orobanche cumana.
Pentru combaterea buruienilor cu frunza lată, inclusiv speciile Xanthium, Cirsium şi Datura, DuPont a conceput erbicidul sulfoniureic Express 50 SG, care poate fi aplicat pe hibrizii din gama Express (P64LE19, P64LE20 şi P64LE25), oferind astfel cea mai eficientă şi avantajoasă tehnologie pentru obţinerea unor culturi curate şi producţii ridicate.
PRODUCTIVITATE
Producţiile obţinute de pe suprafeţele cultivate cu hibrizi de porumb Pioneer pot asigura hrana animalelor suficient pentru a satisface consumul mediu anual de carne de vită pentru 2 miliarde de oameni, de carne de porc pentru 1,8 miliarde de oameni şi de pui pentru 1,4 miliarde de oameni.
NEVOIA DE HRANĂ
Între 2000 şi 2010, consumul global de porumb a crescut cu 37 la sută, cel de soia cu 47 la sută, cel de rapiţă cu 53 la sută, cel de floarea soarelui cu 35 la sută, iar cel de orez cu 14 la sută. În schimb, stocurile mondiale de porumb, soia, grâu şi orez au rămas la acelaşi nivel între 2009 şi 2010. Până în 2050, producţia mondială de hrană ar trebui să sporească în proporţie de 70 la sută, pentru a acoperi nevoile unei populaţii care va depăşi nouă miliarde de oameni.