Pierderi la recoltare: cauze şi soluţii - Revista Ferma
2 minute de citit

Pierderi la recoltare: cauze şi soluţii

Momentul în care bobul a ajuns la maturarea deplină este atunci când conţinutul de apă din acesta a coborât sub 30%. Conform Institutului sectorului vegetal din Franţa – Arvalis, citat de APPR, standardele de comercializare ale porumbului impun ca loturile să aibă o umiditate sub 15%, maxim 5% boabe sparte şi sub 3,5% corpuri străine.

 

ATENŢIE LA DETALII

 Foto 1 demo OROS Ialomita porumb_b

Primul pas pentru o producţie curată este verificarea ş curăţarea tuturor echipamentelor implicate în procesul de strângere a recoltei. 

Pentru a asigura o performanţă fiabilă în timpul recoltării, la combină verificaţi cantitatea de ulei, ungeţi toţi rulmenţii, lubrifiaţi lanţurile, verificaţi tensiunea curelei şi orice semne de uzură excesivă a pieselor.

Scopul este de a rula combina în „punctul cel mai favorabil” unui echilibru între calitatea cerealelor şi randamentul de lucru, ceea ce necesită o combinaţie de ajustări ale combinei şi funcţionare constantă. Reglaţi combina conform recomandărilor producătorului. În timpul funcţionării, încercaţi să porniţi maşina aproape de capacitatea maximă şi reglaţi viteza de deplasare pentru a asigura un flux constant de material.

Ajustările se fac începând din faţă spre partea din spate a combinei. Headerul ar trebui să livreze un flux uniform de ştiuleţi, cu cât mai puţine resturi vegetale. Asiguraţi-vă că se previne blocarea cu tulpini. Sincronizaţi viteza de tăiere cu viteza de deplasare. Evitaţi doborârea plantelor înainte ca acestea să intre în header, în special în virajele strânse.  

 

REGLAJE PENTRU EFICIENŢA RECOLTĂRII

Viteza la sol este unul dintre cei mai importanţi factori pe care un operator de combine îi poate controla pentru a îmbunătăţi eficienţa recoltării. De aceea se impune potrivirea vitezei combinei cu randamentul recoltei şi condiţiile de recoltare. Viteza excesivă la sol are ca rezultat pierderi mai mari în aproape toate etapele recoltării. Viteza la sol prea mică poate să scadă randamentul de treierat, crescând consumul specific de combustibil.

 

AFLĂ PIERDERILE ÎN 6 PAŞI! Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 15-31 OCTOMBRIE, rubrica FERMA4.0!

 

Comandă revista în format electronic AICI!

un articol de

OLIVIA FIRI

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →