Inginerul Vasile Lungu, proprietarul Domeniilor Lungu şi unul dintre cei mai cunoscuţi producători de seminţe din România, are un crez, afişat pe pagina de internet a companiei: „Pentru un inginer agronom, a produce sămânţă este o încununare profesională, pentru că aplici o tehnologie exactă, iar pentru asta este nevoie de ştiinţă, de informaţie, de tehnică”! (…)
Pentru rezultatele sale, a fost distins, în anul 2013, cu Premiul de Excelenţă „Specialistul Anului în Regiunea de Nord-Est”.
A multiplicat/produs sămânţă hibridă de porumb, de floarea-soarelui, de rapiţă, precum şi sămânţă de plante autogame (specii de cereale păioase, soia, mazăre). În acest domeniu în care s-a consacrat şi şi-a atras respectul, Vasile Lungu a produs, în 2014, 9500 tone de sămânţă hibridă de porumb, cât să însămânţeze circa 500 mii de hectare. (…)
Calitatea seminţelor pentru culturile agricole depinde foarte mult de tehnologia folosită în prelucrarea acestora, de condiţiile de recepţie, uscare, sortare, batozare (în special la porumb), condiţionare, calibrare, tratare şi însăcuire, cu aplicarea etichetelor aferente categoriei respective de seminţe.
În acest sens, exploataţia lui Vasile Lungu dispune de utilaje noi şi moderne de uscare, calibrare, prelucrare şi tratare a seminţelor.
Suprafaţa cultivată pentru sămânţă este de circa 1500 ha, cea mai mare din ţară, în care predomină porumbul, apoi floarea-soarelui şi cerealele de toamnă, precum şi cartoful sămânţă.
Ce hibrizi cultivă pentru sămânţă şi care este chia succesului, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 aprilie 2017!