- Preţul porcilor în viu la poarta abatorului şi preţul carcaselor clasele E şi S au continuat să se deprecieze şi în săptămâna 21 (18-24 mai), în România, ajungând sub preţurile din 2019 şi 2017. Astfel, exprimat în lei, preţul mediu al porcilor în viu a coborât la 545,58 lei/100 kg, ceea ce înseamnă cu 3,32% mai puţin faţă de săptămâna precedentă, cu 23,03% mai mic decât în luna anterioară şi cu 18,79% mai scăzut decât anul trecut, în acelaşi interval. Exprimat în euro, preţul a fost 112,69 euro/100 kg, mai mic decât în ultimii trei ani.
- Preţul naţional al carcaselor a scăzut la 709.56 lei/100 kg clasa S, căderea fiind de 23% în numai o lună! Pentru clasa E, preţul a fost 704,20 lei/100 kg, deprecierea fiind de peste 23% într-o lună.
Urmărind graficul publicat de Comisia pentru evaluarea carcaselor, observăm că, după o cădere continuă înregistrată în ultimele două luni, peste care s-a suprapus pandemia CoVid-19, preţul carcaselor în câteva ţări europene a început să urce în săptămâna 21. Țările unde este înregistrată o revenire a preţului carcaselor sunt Polonia şi Spania. Preţurile rămân ridicate în ţări ca Bulgaria, Danemarca şi Grecia.
În săptămâna 21, în România au fost clasificate 77.955 de carcase, din care 4.366 (5,6%) au provenit din spaţiul comunitar.
Vestea bună pentru fermierii români este că preţul purceilor în ţările europene furnizoare a început să scadă, media europeană fiind 57,5 euro exemplarul, cu 6,5% mai mic decât în săptămâna precedentă şi cu 14,6% mai scăzut decât în luna anterioară.
România e în afara marilor fluxuri comerciale
În primele trei luni ale anului 2020, Uniunea Europeană a vândut 756.021 de tone de carne de porc pe piaţa chinezească. Creşterea a fost de 75,5% faţă de ianuarie – martie 2019. UE rămâne cel mai mare exportator, volumul total al livrărilor atingând în martie a.c. peste 1.200.000 de tone. Principalele destinaţii sunt China, Marea Britanie, Japonia şi Coreea de Sud.
De semnalat că România este în afara marilor fluxuri comerciale planetare în ceea ce priveşte sectorul suinelor. Nu se numără nici pe departe printre marii jucători. Fermele de reproducţie sunt puţine şi nu au capacitatea să satisfacă cererea venită din partea fermelor de îngrăşare, care sunt nevoite să cumpere purceii din alte ţări.
Interzicerea creşterii porcilor în gospodăriile ţărăneşti este discutată inclusiv pe holurile instituţiilor europene din Bruxelles, unde se iau deciziile pentru fermieri! Mai creşte ţăranul român porc? Află de AICI ce spun oficialii care ne reprezintă la Bruxelles!
un articol de
DUMITRU NEDELCU