„Perioada pe care noi, crescătorii de taurine, una dintre speciile cele mai grele ale zootehniei, o traversăm acuma este extraordinar de dificilă, cu probleme deosebite. Și acestea sunt legate, în mod deosebit, de nivelul prețului de valorificare a laptelui și a cărnii. Mai mult decât atât, costurile în sector sunt ridicate, iar formele de sprijin de care ar trebui să se bucure specia sunt insuficiente”.
Porci hrăniți cu lapte
Fermierul băcăuan susține că „prețul la laptele de consum din România a scăzut enorm de mult, s-a ajuns ca producătorii să vândă laptele cu 0,80- 0,90 lei sau cu 1 leu litrul, iar în perioada de vară cu mult mai puțin – 50 sau 60 de bani/litru. Dramatic este că o bună parte dintre producătorii de lapte cu efective de animale de mici dimensiuni, neavând unde să-l dea, îl aruncă la porci, așa cum se întâmplă deseori”.
Eugen Popa a găsit explicația de ce această materie primă a industriei alimentare nu are preț. „La această dată, prețul laptelui conform și al laptelui cu adevărat natural este atât de jos ca urmare a invaziei pe piața lactatelor din România a produselor din lapte reciclat, lapte praf; foarte multe dintre subproduse au arome sau substanțe chimice înlocuitoare… Așa s-a ajuns ca în piața românească să intre produse din Uniunea Europeană cu calități mult mai proaste. Ca urmare a fenomenului de sărăcie din România, majoritatea consumatorilor preferă să cumpere la prețul cel mai mic. Multe produse care se găsesc în magazine nu au prețurile specifice produsului natural din lapte. Eu trebuie să vă mărturisesc că este vorba, atât de laptele de consum, cât și de sortimentele de cașcaval și de o serie de brânzeturi”, afirmă fermierul.
Eugen Popa vede o posibilă rezolvare a situației: „În mod normal, instituțiile statului ar trebui să constituie comisii mixte formate din oficiali ai ANSVSA, ai Protecției Consumatorului și ai Ministerului Agriculturii, care să purceadă la prelevarea de probe la toate produsele lactate și în urma analizelor, dacă se va vedea destul de clar că aceste produse finite nu sunt făcute din lapte natural, să fie luate măsurile legale”.
Viitorul fermierilor – organizarea în cooperative
Crescătorul de animale deține, împreună cu alți doi fermieri, o exploatație zootehnică în satul Șerbești, din comuna băcăuană Săucești. Cei trei asociați exploatează un efectiv de peste 600 de capete, în care predomină vacile de lapte din rasa Red Holstein. Zilnic procesează cam 1200 litri de lapte în unitatea proprie, vinde circa o mie de litri de lapte printr-o rețea de dozatoare, iar restul cantității de lapte ajunge la un alt procesator din Bacău, care oferă un preț între 0,80 și 1,2 lei/litru. „Necazul cel mai mare este că nu reușim să ne facem noi, văcarii, fabrica noastră de lapte. Cred că trebuie să înțelegem că a venit timpul să ne adunăm în cooperative sau grupuri de producători, dar cea mai bună formă de organizare este cooperativa. Dacă nu o facem acum, într-un viitor foarte apropiat care înseamnă doi-trei ani, vom dispărea de pe piață pe rând”, a conchis Eugen Popa.
Articol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016