PIAŢA AGRIBUSINESS-ULUI. 2016, un an excelent pentru Comfert Bacău - Revista Ferma
3 minute de citit

PIAŢA AGRIBUSINESS-ULUI. 2016, un an excelent pentru Comfert Bacău

„Sincer, lăsând la o parte că toţi ne mai plângem, anul trecut a fost un an extrem de bun pentru agricultori. Şi lucrul acesta vi-l pot spune, atât ca fermier, cât şi ca distribuitor de inputuri, întrucât Comfert a avut cel mai mare grad de încasare din ultimii zece ani! Oamenii au avut producţii bune şi preţurile au fost avantajoase; astfel, încât anul trecut, gradul de încasări la Confert îl apreciem la peste 96%, comparat cu 89 -90 la sută în ultimii ani. E clar un semn bun!”, ne-a declarat Cătălin Grigoriu.

catalin-grigoriu_b

Omul de afaceri băcăuan a precizat că de când a fost înfiinţată ferma vegetală (7600 ha), în urmă cu opt ani, când a început cu suprafaţă mai mică de 2000 ha, nu a mai făcut un profit atât de mare ca anul trecut. Chiar dacă preţul la grâu a fost mai mic, în 2016 decât în 2015, totuşi producţiile au fost de minim o tonă-două mai mari pe ha.

Cătălin Grigoriu vede acest nou sezon de producţie agricolă cu optimism. Se explică: „În primul rând imputurile. Un procent important din preţul înputurilor este dat de preţul îngrăşămintelor chimice. Aici, dacă vorbim de azotat şi de uree, pentru cei care şi-au cumpărat la timp, în extrasezon, aşa cum ar fi şi trebuit, preţurile erau cu 30-40% mai mici decât cu un an în urmă. Asta plus că a fost cel mai bun an din ultimii cinci-şase şi au avut bani suficienţi să cumpere imputuri cu 30-40 la sută mai ieftine, decât în anul anterior. E clar, un avantaj! La seminţe, pesticide, preţurile mai mult sau mai puţin se menţin la fel. Apoi, nu am avut parte de dezastre, de nenorociri să fim de pe acum îngrijoraţi”.

Agribusinessmanul ne spune că vede încet-încet o aliniere la standardele europene şi că o întoarcere nu va fi posibilă. Pe piaţa inputurilor au rămas doar firme foarte serioase, din care vin cu tehnologii din afară. E o focusare foarte mare pe produse performante, pe servicii de calitate ce nu pot fi găsite oriunde, de la încredere până la sfaturi agronomice, acestea vor conta destul de mult.

Concurenţa acerbă – raiul pentru fermieri
„Singura problemă care este pe piaţa asta de care fermierii beneficiază din plin este concurenţa incredibilă, nebună, între distribuitori, în care o bună parte dintre ei, contrar oricărei logici, vând sub preţul de achiziţie! Încerc şi eu să-mi explic fenomenul! În analiza mea sunt mai multe motive. Unul este disperarea, al doilea motiv este prostia, al treilea este dorinţa de a creşte cota de piaţă, al patrulea motiv ar fi dorinţa de promovare a companiei cu asumarea unor pierderi numite „costuri de marketing”. Şi asta se vede foarte bine la licitaţiile pentru produs organizate la Giurgiu, Ialomiţa, Brăila, în care au câştigat produse sub preţul de achiziţii! Asta în condiţiile în care noi, Comfertul, sau oricine din România, suntem unul dintre cei mai mari distribuitori din agribusinesuul românesc şi înseamnă că avem acces la cele mai mari discounturi! Noi şi alţi câţiva doi-trei jucători din piaţă nu putem să facem faţă concurenţei. Pentru că nu putem vinde în pierdere. Este raiul pentru fermieri!”, a conchis Cătălin Grigoriu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →