APRIL ia apărarea Friesland
Dorin Cojocaru, președintele APRIL, a sărit în apărarea Friesland cu cifre și date concrete:
• FrieslandCampina România a investit în țara noastră timp de 15 ani, fiind un partener serios și important pentru producătorii de lapte;
• din 423 de fabrici procesatoare de lapte autorizate sanitar-veterinar în România, au mai rămas în activitate 180. Cele 234 de fabrici închise în ultimii 3-4 ani au dus la restrângerea ofertei de cumpărare a laptelui;
• Friesland a anunțat public și din timp fermierii cu privire la reorganizarea sistemului de colectare a laptelui;
• Furnizorii de lapte, ce livrează zilnic sau o dată la două zile către Friesland România, pe baza contractelor de 6-12 luni, sunt 100% din România. Există situații când apar fluctuații în volumele vândute în piață, iar atunci se apelează la lapte SPOT, cumpărat din UE, deoarece fermierii locali au contracte ferme, iar România nu deține o Bursă a Laptelui SPOT. La fel fac toți cei 180 de procesatori din țara noastră;
• Avem cel mai mare TVA la lactate din Europa, evaziune fiscală și piață neagră evaluată la peste 50%, cele mai multe taxe și impozite, factori ce au dus la falimentul pe filiera „fermier-procesator-industrie conexă”.
„Consider că orice companie cu capital privat, indiferent că este fermă vegetală, fermă de vaci lapte, procesator, trader sau comerciant, are dreptul să-și stabilească singură politica de afaceri, cu respectarea legilor din România și Europa, în baza legilor stabilite de o piață liberă, fără să fie judecată și linșată public”, încheie Dorin Cojocaru.
Frânc (FCBR): „Decizia Friesland este legală, dar nu este morală”
Decizia Friesland este legală, dar nu este morală față de micii producători de lapte cu care au lucrat până acum, afirmă Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR). Acesta recunoaște că, din păcate, producătorii români de lapte nu sunt încă suficient de uniți și de bine organizați ca să poată influența, prin negociere, o astfel de decizie în relația cu procesatorii.
„Până acum fermierii mici au fost buni, pentru că în iarnă când prețul laptelui SPOT pe piața liberă era mult mai mare, acești producători mici au fost buni. Nu au renunțat la ferme, ci la centre de colectare lapte, unde duc laptele producătorii cu cinci până la zece vaci. Exact pe ăștia i-au lovit acum, fermierii care au plecat de la două vaci și au crescut până la zece vaci și acum s-au trezit că nu au unde să dea laptele.
Au comunicat într-adevăr din timp, conform contractului, cu 20 de zile înainte, că din 15 iunie 2014 nu vor mai prelua laptele din centrele de colectare, dar nu este vorba de 50 de centre de colectare din toată țara. Sunt 50 de centre de colectare numai în județul Mureș, mai sunt peste 20 de centre în Bihor, mai sunt în Satu Mare, în Cluj.
Se mai face o afirmație: că e vorba de 5.000 de litri de lapte, de la 50 de centre de colectare. Numai în Mureș sunt 56 de centre de colectare, unde este vorba de vreo 50.000 de litri de lapte”, ne-a declarat Claudiu Frânc.
Controale pe piața laptelui
În perioada 10 iunie – 4 iulie, ANSVSA a verificat, la nivel național, modul în care operatorii din sectorul laptelui respectă condițiile sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea, procesarea și comercializarea laptelui crud și a produselor din lapte.
Au fost verificate 2.568 de obiective, dintre care: 552 ferme de vaci, 993 gospodării ale populației, 419 centre de colectare a laptelui, 222 unități de procesare a laptelui și 382 automate pentru distribuirea laptelui.
În urma controalelor, inspectorii ANSVSA au aplicat 63 de sancțiuni contravenționale, care au însumat 75.080 de lei, au acordat 161 de avertismente pentru deficiențe minore și au emis 34 de Ordonanțe de Interzicere a Activității și 15 Ordonanțe de Suspendare a Activității, până la remedierea neconformităților descoperite.
ANSVSA: „Autoritățile ruse interzic ceva ce nu există”
„România nu exportă bovine, carne de bovine și produse din carne de bovine în Federația Rusă. Autoritățile ruse interzic ceva ce nu există. România nu are relații comerciale de acest gen cu Federația Rusă”, precizează ANSVSA, după ce Autoritatea federală sanitară veterinară din Rusia (Rosselhoznadzor) a anunțat că suspendă, din 6 august 2014, importurile de carne de vacă și de bovine vii din România.
Potrivit Agerpres, Rosselhoznadzor a anunțat că decizia este temporară și a motivat că ar fi fost determinată de o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină (ESB), cunoscută ca „boala vacii nebune”, izbucnită în România.
„Forma de ESB atipică depistată în țara noastră este un caz izolat, nu o epidemie (…)”,precizează ANSVSA.