În ultimele săptămâni au existat speculaţii pe scară largă cu privire la posibila reducere a fondurilor de finanţare a PAC, având în vedere pierderea netă a contribuţiei anuale de 12 miliarde de euro, ca urmare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cele mai optimiste scenarii vorbesc de o comprimare cu doar 5 procente a bugetului PAC, în timp ce varianta pesimistă anunţă o reducere de 30 la sută, cifre care au creat panică inclusiv în rândul fermierilor români.
Cu toate acestea, comisarul Hogan a ţinut să calmeze puţin spiritele, în discursul pe care l-a rostit cu ocazia unei conferinţe a grupului Partidului Popular European legată de viitorul politicii agricole comunitare. „Nu pot să mă pronunţ încă asupra bugetului, atâta timp când nu este stabilit clar ce va urma, însă în mod sigur Brexit-ul este o problemă care provoacă dificultăţi în acest moment. Desigur, dacă statele membre nu vor să umple deficitul bugetar prin contribuţii suplimentare sau din noi surse de venit, atunci bugetul va fi redus”, a declarat irlandezul, precizând totuşi că 21 din cele 27 de state membre şi-au manifestat disponibilitatea unui astfel de angajament.
„În orice scenariu bugetar, trebuie să avem unanimitate şi vor exista cinci sau şase state membre net contributoare care vor dori să vadă că unele dintre priorităţile lor cheie – cum ar fi apărarea, securitatea şi migraţia – sunt îndeplinite”, a mai spus succesorul lui Dacian Cioloş.
Din toate scenariile care au fost menţionate, nimeni nu a vorbit până acum de o reducere de 0%, deşi aceasta este una dintre opţiunile cuprinse în comunicările publicate de Comisia Europeană.
„Chiar înainte ca mingea să fie aruncată în jocul bugetar, este bine să avem 21 de state membre care vor spune într-un mod pozitiv că sunt dispuse să contribuie cu mai mulţi bani la bugetul UE, pentru a compensa deficitul care apare datorită Brexit-ului„, consideră Hogan.
„Poate că acest lucru va contribui la reducerea deficitului bugetar. Aşadar, există multe scenarii care pot apărea pe parcurs. Fermierii pot fi siguri că voi lupta pentru a le proteja pe cât posibil interesele, cel puţin în cazul exploataţiilor de dimensiuni mici şi mijlocii! „, a concluzionat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.