Peste 60% din producţia mondială de vin provine din Uniunea Europeană - Revista Ferma
2 minute de citit

Peste 60% din producţia mondială de vin provine din Uniunea Europeană

rezervoare de vin Peste 60% din producţia mondială de vin provine din Uniunea EuropeanăPotrivit unui studiu comandat de Comitetul European al Companiilor Vitivinicole, 62% din producţia mondială de vin provine din Uniunea Europeană, unde sectorul angajează aproape 3 milioane de oameni, având o contribuţie de 130 miliarde de euro la PIB-ul comunitar.

Aceste date, care sunt rezultatul unui studiu realizat de firma de consultanţă PwC, demonstrează că „sectorul vitivinicol joacă un rol fundamental în sustenabilitatea socio-economică a zonelor rurale din UE”, susţine preşedintele organizaţiei, Mauricio Gonzalez-Gordon. Raportul subliniază, de asemenea, că vinul a devenit o atracţie turistică şi, în consecinţă, un catalizator economic cheie în multe regiuni rurale.

Aproape 3 milioane de locuri de muncă asigurate

Conform studiului, regiunile viticole tind să înregistreze un declin demografic mai mic, deoarece majoritatea locurilor de muncă – reprezentând 1,4% din totalul locurilor de muncă din UE – sunt situate în zonele rurale. Sectorul vitivinicol a contribuit direct cu 2,9 milioane de locuri de muncă în 2022 prin viticultură (18%), vinificaţie (7%) şi marketing (75%).

La nivel economic, plantaţiile de viţă-de-vie sunt cu 15% mai profitabile decât alte culturi permanente, ceea ce, potrivit lui Gonzalez-Gordon, face din acestea o „binecuvântare împotriva depopulării rurale”. Vinul este, de asemenea, al doilea cel mai exportat produs agroalimentar din Uniunea Europeană, înregistrând exporturi în valoare de 17,9 miliarde de euro în 2022 şi o balanţă comercială pozitivă de 15,9 miliarde.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →