6 minute de citit

PESTA PORCINĂ

Porci_b

Pesta porcină africană (PPA) evoluează în prezent în peste 50 de ţări sau teritorii din întreaga lume şi a ucis echivalentul a un milion de porci (scroafe şi porci) pe zi în ultimul an, arată datele prezentate de medicul veterinar Adrian Balaban, director executiv al Cooperativei Pork&Co, la Conferinţa „Pactul Pro Porc”, organizată de Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) la începutul lunii noiembrie 2019, la IndAgra.
PPA afectează peste70% din populaţia de porci a planetei, în condiţiile în care carnea de porc este cel mai consumat tip de carne în afara lumii musulmane. Doar Asia consumă 56,5 miliarde de kilograme de carne de porc anual.
În condiţiile în care doar în ultimul an au dispărut peste 350 de milioane de porci din cauza PPA, evoluţia bolii va duce la creşterea preţurilor tuturor tipurilor de carne, pentru că nu poate fi înlocuită carnea dispărută într-un timp atât de scurt, a mai spus Balaban. Se estimează că dacă s-ar înlocui carnea pierdută cu carne de vită, ar creşte cu 40% impactul asupra încălzirii globale sau ar trebui crescută cu 25% producţia de carne de pasăre.

Pestă porcină africană în 34 de judeţe!
La începutul lunii decembrie 2019, erau active 762 de focare de pestă porcină africană (PPA) la porci domestici (dintre care 12 focare în exploataţii comerciale şi 4 focare în exploataţii de tip A) în 264 de localităţi din 28 de judeţe din România, iar în alte 6 judeţe existau doar cazuri la mistreţi, fiind confirmate 2.357 de cazuri de PPA, potrivit datelor anunţate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Cele mai multe focare active de PPA se aflau în judeţele Giurgiu – 243 de focare (dintre care 5 focare exploataţii comerciale şi 3 focare în exploataţii de tip A) şi 297 de cazuri la mistreţi şi Teleorman – 223 de focare în gospodăriile populaţiei şi 537 de cazuri la mistreţi.
Alte 2.065 de focare de PPA au fost stinse, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017.
Până la începutul lunii decembrie 2019 au fost eliminaţi 540.216 de porci afectaţi de boală. În total, au fost despăgubiţi 13.684 de proprietari, valoarea totală a plăţilor depăşind 330,471 milioane de lei.
Pe 26 noiembrie, ANSVSA raporta 792 de focare de PPA la porci domestici, în 260 de localităţi, din 26 de judeţe.

Gard pe 70 km între Danemarca şi Germania pentru combaterea PPA
Danemarca a încheiat, la începutul lunii decembrie 2019, ridicarea unui gard la graniţa cu Germania, ca parte a eforturilor de combatere a răspândirii pestei porcine africane (PPA).
Potrivit Agenţiei de presă DPA, citată de Agerpres, gardul, care are înălţimea de 1,5 m şi este înfipt în sol pe o jumătate de metru, se întinde pe întreaga lungime a frontierei terestre dintre Germania şi Danemarca, de 70 km. La fiecare punct de frontieră gardul are porţi cu grilaje care opresc trecerea animalelor, dar la fiecare 100 de metri vor fi realizate mici deschizături de 20/20 centimetri pentru a permite trecerea animalelor mici. Construirea gardului a început în ianuarie 2019.
Printre alte măsuri luate de Danemarca pentru a combate răspândirea PPA se numără creşterea amenzilor pentru dezinfectarea insuficientă a vehiculelor care transportă animale vii, relaxarea normelor de vânare a porcilor mistreţi şi o mai bună informare despre modalităţile de prevenire a răspândirii virusului PPA.

China: Importuri de carne de porc peste 3 milioane tone în 2019
Importurile de carne şi de produse de carne de porc ale Chinei vor depăşi anul acesta trei milioane de tone, în timp ce importurile totale de carne vor fi de peste şase milioane de tone, arată cele mai recente estimări ale Ministerul Comerţului de la Beijing, transmite Agenţia Reuters, citată de Agerpres.

100 de milioane de porci ucişi din cauza PPA
În ultimele 12 luni, pesta porcină africană (PPA) a decimat efectivele de porci din China, cel mai mare producător şi consumator mondial de carne porc. Autorităţile de la Beijing susţin că 100 de milioane de porci infectaţi cu PPA au fost sacrificaţi de la confirmarea virusului, în anul 2018.
China a pierdut în ultimul an 20 de milioane de scroafe de reproducţie, cât efectivul total de scroafe al UE şi SUA la un loc!

 

CARNEA DE PORC, MAI SCUMPĂ CU 15-20% DE CRĂCIUN
Carnea de porc va fi cu 15-20% mai scumpă în perioada sărbătorilor de iarnă din acest an, ca urmare a faptului că pe piaţa europeană există un deficit major de carne, iar moneda naţională s-a depreciat în ultima perioadă, a declarat Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
„Ne confruntăm cu o criză a cărnii de porc. Pesta porcină a devastat China şi Asia, astfel că UE exportă masiv în această regiune. Acest lucru a făcut ca, de la începutul anului, preţul cărnii de porc în Europa să crească cu 30%”, a precizat Tănase, citată de Agerpres.
La aceasta se adaugă şi deprecierea leului din ultima perioadă, a adăugat aceasta. „E foarte greu să spui că aduci carne dintr-un stat membru, pentru că, practic, nu mai are nimeni. Membrii asociaţiei noastre au făcut comenzi cu şase luni în urmă pentru a avea carne acum. În ceea ce priveşte preţul, în magazinele din România deja se simte o scumpire de 15-20%”, a mai spus Tănase.

Importuri în creştere din cauza PPA
În 2016, importurile României de carne de porc au fost de 162.179 tone, în 2017 au depăşit 306.640 tone, în 2018 – 458.766 tone, iar în 2019 s-au importat deja 220.446 tone doar în prima jumătate a anului, arată datele INS, prezentate de Dana Tănase la Conferinţa „Pactul Pro Porc”, organizată de Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) la începutul lunii noiembrie 2019, la IndAgra.
Valoric, importurile de carne de porc au fost anul trecut de 807 milioane de euro, iar în primul semestru din 2019, în jur de 417 milioane euro. În 2016, România a importat carne de porc de 292 milioane de euro, iar în 2017 – de 558 milioane de euro.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →