PESTA PORCINĂ lasă TÂRGURILE şi EXPOZIŢIILE agricole FĂRĂ ANIMALE! - Revista Ferma
3 minute de citit

PESTA PORCINĂ lasă TÂRGURILE şi EXPOZIŢIILE agricole FĂRĂ ANIMALE!

Este decizia autorităţilor veterinare, care au închis, încă din luna iulie, pe perioadă nedeterminată, târgurile de vânzare a animalelor din toată ţara, ca să reducă riscul de propagare a PPA.

Acum sunt interzise şi expoziţiile zootehnice. La AGROMALIM – cel mai mare eveniment agricol din vestul ţării, care se desfăşoară în perioada 13-16 septembrie 2018 la Expo Arad, vor fi totuşi animale, însă doar vaci de lapte şi taurine de carne, cai şi păsări, şi numai din judeţul Arad. Asta, deşi organizatorii se pregăteau pentru o ediţie cu mult mai multe animale decât în anii trecuţi, pe un spaţiu dedicat expoziției de animale de rasă cu 65% mai mare faţă de 2017. Detalii AICI: Ce să NU RATAŢI la AGROMALIM 2018!

Totuşi, teama de a răspândi PPA şi interdicţiile impuse de DSV au redus semnificativ numărul de animale care vor fi prezentate în expoziţie.

O situaţie similară a fost în 2014, când la Agromalim nu au fost expuse animale, din cauza epidemiei de Bluetongue (boala limbii albastre), care evolua atunci pe teritoriul României.

Expoziţii de BOVINE şi OVINE ANULATE din cauza PESTEI PORCINE AFRICANE!

Tot din cauza interdicţiilor impuse de autorităţile sanitar veterinare de teama răspândirii PPA a fost anulat şi Târgul de berbeci de la Haţeg, care trebuia să aibă loc pe 5 septembrie 2018.

Nici expoziţia anuală de Bălţată Românească de la Băcia, jud. Hunedoara, ajunsă la a optsprezecea ediţie, nu va mai avea loc în 2018, tot ca măsură preventivă în cazul epidemiei de pestă porcină africană.

În judeţele Arad şi Hunedoara NU au fost confirmate până în prezent focare de PPA.

Potrivit datelor comunicate de ANSVSA, pe 6 septembrie erau confirmate 826 de focare de PPA la porci domestici (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) în 190 de localități din 11 judeţe (Satu-Mare, Sălaj, Bihor – în zona de N-V a României, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov și Buzău – în zona de S-E a României) și 46 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 159.645 de porci afectați de boală.

Pe 8 septembrie, PPA evolua, oficial, în 12 judeţe, după ce a fost confirmată prezența virusului şi într-o gospodărie din localitatea Brăniştari, comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →