Odată cu aprobarea tuturor planurilor naţionale strategice (câte unul pentru fiecare stat membru şi două pentru Belgia), noua Politică Agricolă Comună a Europei a devenit complet operaţională începând cu data de 1 ianuarie 2023.
Pentru a sprijini tranziţia către sustenabilitate, autorităţile de la Bruxelles s-au angajat să asigure pentru perioada 2023-2027 nu mai puţin de 264 miliarde de euro. Dacă luăm în calcul confinanţările şi fondurile naţionale suplimentare, bugetul pentru fermieri şi comunităţile rurale va creşte la 307 miliarde de euro în următorii cinci ani.
Perspective favorabile pentru tinerii fermieri
Circa o treime din această finanţare, respectiv 98 miliarde de euro, este alocată acţiunilor benefice pentru climă, biodiversitate, calitatea apei, sol, aer şi bunăstarea animalelor. De asemenea, 24% din totalul plăţilor directe vor fi dedicate eco-schemelor, în timp ce 48% din cheltuielile pentru dezvoltare rurală vor sprijini obiectivele de mediu şi climatice ale UE.
Pe de altă parte, 8,5 miliarde de euro vor fi alocate pentru instalarea tinerilor fermieri şi reînnoirea generaţională. „Sunt încântat să vă informez că statele membre au alocat mult mai mulţi bani pentru această prioritate decât era necesar în temeiul regulamentului. Aceşti bani vor oferi tinerilor fermieri noi perspective”, a precizat comisarul Janusz Wojciechowski, în cadrul unei conferinţe de presă dedicată PAC.
Opţiunea amendamentelor
Pe parcursul perioadei de implementare a noii Politici Agricole Comune, statele membre vor putea opera opt modificări în planurile lor strategice, câte una în fiecare an şi alte trei la alegere, după cum a subliniat Wojciechowski. Potrivit acestuia, pe lângă corecţii, pot fi efectuate şi ajustări la noile provocări şi noile cerinţe legale ale UE. În acest context, polonezul a menţionat posibile intervenţii pentru o utilizare mai eficientă a îngrăşămintelor şi promovarea bioenergiei. Actul juridic corespunzător este programat să intre în vigoare abia în luna februarie.
Deşi numărul de amendamente este limitat, fiecare amendament ar putea conţine mai multe modificări. Totuşi, acestea ar trebui justificate în detaliu şi, pe lângă efectele aşteptate asupra indicatorilor corespunzători, ar trebui prezentate şi sursele finanţării. Corectarea erorilor minore, despre care Comisia trebuie doar să fie informată, nu necesită o cerere. Aceste chestiuni vor fi rezolvate la nivel tehnic, a indicat comisarul.
Ajutor pentru gestionarea crizelor
„Reforma PAC va face ca UE să fie mai bine pregătită pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă astăzi sectorul agricol şi fermierii în domeniile economic, de mediu şi social. Principalul nostru obiectiv de a contribui la securitatea alimentară rămâne intact. De asemenea, menţinem condiţii de concurenţă echitabile, abordând în acelaşi timp nevoile şi situaţiile specifice la nivel naţional şi regional”, a explicat Janusz Wojciechowski.
Potrivit Comisiei, toate planurile strategice ale PAC conturează sprijinirea veniturilor agricole viabile şi rezilienţa sectorului agricol ca obiective cheie. Astfel, pentru a ajuta fermierii să facă faţă crizelor, 15% dintre aceştia vor primi sprijin pentru subscrierea la prime de asigurare, pentru a participa la fonduri mutuale sau la alte instrumente de gestionare a riscurilor.
România va primi aproape 15 miliarde de euro din bugetul PAC, din care 2 miliarde dedicate exclusiv obiectivelor de mediu şi climă, iar 2,4 miliarde pentru eco-scheme.
Citeşte pe larg despre aceste subiecte în Revista FERMA, rubrica FERMA 4.0!
LIVIU GORDEA