2 minute de citit

Performerii anului 2020: „Porumbul de Aur”

porumbul de aur 2020 APPR-2_b

Punctul culminant al întâlnirii virtuale „De la fermieri pentru fermieri” organizat de APPR l-a reprezentat decernarea trofeelor „Porumbul de Aur” cultivatorilor care au obţinut, anul trecut, cele mai ridicate producţii atât în sistem neirigat, cât şi irigat.

 

Iaroslav Balint a recoltat 11.145 kg/ha la neirigat

 porumbul de aur Iaroslav_Balint_b

La secţiunea porumb neirigat s-a impus Ioan Iaroslav Balint, fermier din Nădlac, judeţul Arad, care lucrează aproximativ 150 de hectare. Acesta a reuşit să recolteze nu mai puţin de 11.145 kg/ha, cu un hibrid FAO 420 – Querci CS, de la Caussade Semences. „În fiecare an, la fertilizare aplic două-trei tehnologii, în funcţie de rotaţia culturilor, de producţiile obţinute pe parcelele respective. Merg pe principiul restituirii. Unde s-a scos mai mult, trebuie investit mai mult”, şi-a explicat bănăţeanul succesul.

 

15.648 kg/ha la irigat, în ferma lui Pedro Sá

 porumbul de aur Pedro-Sa_b

Performer absolut în 2020 a fost însă hibridul MAS 43.P (FAO 390), de la MAS Seeds, care în condiţii de irigare a dat o producţie de 15.648 kg/ha în ferma Nutre Group din Ialomiţa, condusă de Pedro Sá. „Începem să irigăm când porumbul are 7-8 frunze, iar apă dăm cât are planta nevoie, reuşind să facem asta prin tehnica de care dispunem, avem senzori de umiditate”, a precizat portughezul.
Nutre Farming, societate care lucrează o suprafaţă de 16.980 de hectare în Câmpia Bărăganului, a mai câştigat acest trofeu şi în 2017.

Citeşte AICI ce s-a discutat la eveniment cu privire la noua PAC!

un articol de
LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →