Performanța în zootehnie, etalată la Banat Agralim - Revista Ferma
4 minute de citit

Performanța în zootehnie, etalată la Banat Agralim

oi111 m Performanța în zootehnie, etalată la Banat Agralim

Pavilionul expozițional al USAMVB Timișoara, pe lângă alte realizări de marcă, a contribuit la acordarea premiului european, în anul 2014, pentru cel mai bun campus universitar (The best campus), la care au participat universități din Europa și câteva din Asia.

Expo Banat Agralim are ca obiectiv principal să asigure un cadru pentru instruirea studenților, agricultorilor și a altor persoane interesate să promoveze tehnologiile moderne din domeniul agro-alimentar. Totodată, organizatorii și-au propus să evidențieze progresele realizate în domeniul producerii, procesării și valorificării produselor agricole, cu respectarea mediului ambiant, dar în condiții de eficiență economică.

În cele trei zile ale evenimentului expozițional s-au organizat consfătuiri, seminarii, workshop-uri și consultanță de specialitate pe teme actuale, dar foarte eficiente și discuții privind anumite standarde la animale, utilaje sau produse agricole.

Deschiderea expoziției a fost oficiată de Cosmin Alin Popescu, rectorul universității, în prezența Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, și a altor oficialități.

 

Sectorul ovine-caprine, bine reprezentat și la fel de bine oraganizat ca și la edițiile precedente

Imediat după deschiderea oficială, grupul de personalități și vizitatorii s-au îndreptat spre sectorul expoziției cu animale.

La secțiunea ovine – caprine au expus crescătorii de la cele trei mari asociații de profil din județul Timiș (OvisBanatim, Asociația Timiș și Ovitim Miorița Coștei), Stațiunea de Cercetare, Dezvoltare pentru Ovine și Caprine din Caransebeș și nelipsitul crescător Ioan Pau din Doclin, jud. Caraș-Severin.

Organizatorii sectorului Ovine și Caprine au avut ca obiectiv principal promovarea raselor românești de ovine – caprine și mai cu seamă a hibrizilor obținuți cu rase specializate pentru carne, produși mai căutați și mai bine plătiți pe piața vest-europeană.

Dintre rasele autohtone, s-au evidențiat și în acest an ovinele de rasă }urcană albă (proprietari: Mircea Barbu, Mircea Ghiorghioi, Aron Cupea ), }urcanele bucălaie (proprietar Constantin Cazimir) și oile Rațca (proprietar Ioan Pau).

Oile }urcane sunt considerate “Regina Munților Carpați”, dar sunt preferate și crescute în proporție ridicată în ultimii douăzeci de ani și de oierii băștinași, din Banat. Toate exemplarele de oi }urcană s-au remarcat prin armonie corporală cu o dezvoltare mai accentuată a celor provenite din zona Șugag, jud. Alba.

Un interes deosebit l-au stârnit și oile Merinos de Transilvania (proprietar Mureșan Radu) care pot fi montate în sezonul de primăvară-vară (aprilie-iunie), pentru a obține toamna miei de lapte, foarte căutați și bine plătiți în luna decembrie, pe piața italiană.

 

Rase specializate pe carne sau pe lapte 

Ca și în alți ani, de un interes aparte s-au bucurat cele trei rase de ovine specializate pentru carne, dintre care s-au remarcat berbecii din rasa Suffolk (proprietar Ovidiu Boroș); Germană de Carne cu Capul Negru (proprietar Penitenciarul Timișoara) și Dorper (proprietar Mircea Barbu).

În momentul de față dintre produsele obținute de la ovine, laptele de oaie are cea mai bună piață internă și externă, cu o scădere ușoară de preț în acest an. Așa că, mulți oieri vizitatori au admirat berbecii de rasă Friză (proprietar Ștefan Pop) și berbecii de rasă Lacaune (proprietar Stațiunea de Cercetare, Dezvoltare pentru Ovine și Caprine din Caransebeș) cu bunele intenții de a produce hibrizi pentru lapte.

Un entuziasm deosebit l-au stârnit caprele Pitică de Camerun, aduse de proprietara lor Nicoleta Kureleac, caprele de rasă Anglonubiană ale crescătorului Mihaela Moldovan, caprele autohtone Albă de Banat și Carpatină, aflate în proprietatea Stațiunii din Caransebeș, și caprele pentru carne din rasa Boer, crescute de Gheorghe Ciorba.

Sectorul de ovine-caprine a fost vizitat de ministrul Achim Irimescu, care a avut discuții cu oierii pe teme axate pe valorificarea lânii și a mieilor la export, dar și pe tema subvențiilor și a sprijinirii cercetării în domeniu.

Expoziția Banat Agralim 2016, prin sectorul de ovine-caprine, a promovat animale cu performanțe superioare și a fost totodată un mijloc de cunoaștere pentru studenți, agricultori și publicul larg.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.11(172) 15 – 30 iunie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →