Performanță agricolă într-un an cu ploi abundente - Revista Ferma
4 minute de citit

Performanță agricolă într-un an cu ploi abundente

logo biocrop m Performanță agricolă într-un an cu ploi abundente

Dacă toate cele enumerate anterior pot fi controlate de către fermieri, în fiecare an, la fiecare recoltă intervine și factorul climă, pe care, oricât de mult am vrea, nu o putem controla.
Astfel, în primăvara acestui an se anunța un început promițător pentru fermierii români, care preconizau că recoltele din acest an le vor întrece pe cele din 2013. Însă ploile frecvente din primăvară au continuat și în vară și au dat peste cap planurile multor agricultori. În acest an, de altfel, a plouat mai mereu…
Odată cu apa din abundență apar și buruienile și se formează un mediu prielnic pentru apariția bolilor și a dăunătorilor. Pentru un fermier, asta înseamnă o suplimentare a bugetului alocat pentru aplicarea erbicidelor și a tratamentelor necesare. Iar pierderile înregistrate sunt atât cantitative, cât și calitative. 
Calitativ, vremea capricioasă își spune cuvântul mai ales în cazul culturilor de grâu. Odată cu diferențele de temperatură, grâul nu mai ajunge la capacitatea optimă – boabele nu se dezvoltă pe spic, rămân mici și masa hectolitrică scade, iar precipitațiile din perioda recoltatului diminuează calitățile agro-alimentare ale grâului.

Performanța se poate obține și în anii cu vreme capricioasă!
Există totuși suficiente premise pentru a obține culturi bune, dacă nu chiar excelente, chiar și în condiții mai puțin favorabile.
Genetică de top? Specialiști? Utilaje performante? Tehnologii care să scoată la iveală potențialul de productivitate al unui soi? {i, nu în ultimul rând, un sol productiv? DA, fiecare element enumerat este disponibil în România! Poate că nu este totul tocmai la îndemână, poate că trebuie să lupți și să investești ceva mai mult, dar la final merită, pentru că tot efortul investit se va reflecta în producția la hectar, în calitatea recoltei și în prețul de vânzare.
Performanța în agricultură este un obiectiv ce poate fi atins! O spun și fermierii care fac performanță și se folosesc de toate atuurile existente pe piața din România. Iată doar două exemple:

Ing. Laszlo Elekes, Agroindustriala Carei, jud. Satu Mare:Colaborarea cu Biocrop am început-o acum trei ani de zile, prin testarea soiurilor de grâu. Soiurile Biocrop se caracterizează prin calități de excepție în ceea ce privește indicii de panificație, rezistența la boli, respectiv producții mari și constante. În prezent, am ajuns la suprafața de 70 de hectare cultivate cu soiul de grâu Akteur. În anul agricol 2013-2014, în colaborare cu SC Ardealul Trading, suntem implicați în multiplicarea acestui soi pe o suprafață de 50 ha, la care am aplicat următoarea tehnologie:
• Fertilizare: în toamnă 250 kg/ha complexe 15:15:15; în primăvară 350 kg/ha nitrocalcar în trei etape și o aplicare de fertilizant foliar Murtonik;
• Două tratamente foliare: unul cu Allegro și unul cu Duet Ultra;
• Erbicidarea a fost realizată cu Grandstar.
În condițiile climatice ale ultimului an, am obținut o producție de 6.100 kg/ha”.

Ing. Carol Constandache, Constandache Com, Perieți, jud. Ialomița: „În toamna 2013 am achiziționat sămânță de grâu din soiul Potenzial, categoria biologică bază, pe care l-am cultivat pe o suprafață de 5 hectare. Am aplicat tehnologie normală, ca și pentru restul soiurilor de grâu cultivate în ferma proprie, iar anul acesta am obținut o producție de 8.250 kg/ha, din care voi reînființa o nouă cultură pentru următorul an agricol. Sunt foarte încântat de produsele Biocrop; în afară de cereale am achiziționat și sămânță de rapiță, de care sunt la fel de mulțumit. Nu am fost dezamăgit niciodată în cei trei ani de când folosesc produse Biocrop”.

BIOCROP

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →