Pepinierele Holland Alma - noile soiuri decisive în producţia de fructe - Revista Ferma
11 minute de citit

Pepinierele Holland Alma – noile soiuri decisive în producţia de fructe

Foto-1.1_b

Am enumerat câteva întrebări pe care i le-am adresat domnului Szabolcs Babicz, directorul comercial şi de producţie al Pepinierelor Holland Alma din Ungaria, care împlinesc anul acesta 25 de ani de existenţă, continuă dezvoltare şi inovaţie. Aceste întrebări por fi abordate în principal din două direcţii: fie luăm un glob de cristal şi folosim talentul nostru de ghicitor, fie anticipăm viitorul prin încercarea de a dirija procesele astfel încât ele să devină previzibile.

• Am observat că folosiţi de multe ori sintagma „tipuri de candidaţi” şi rareori „soiuri”. De ce „candidaţi” şi mai puţin ”soiuri”?
Szabolcs Babicz: A introduce în producţie un soi nou este foarte dificil, deoarece necesită mai mulţi ani de teste pentru a vedea dacă el se pretează într-adevăr la un anumit habitat. Procesul este dificil şi din motive juridice. Munca unui cercetător pentru un soi nou poate dura 15-20 de ani, de aceea aceste soiuri noi apar pe piaţă protejate prin legi şi drepturi de licenţă, iar concurenţa este foarte mare.
Ameliorarea de soiuri s-a orientat rapid spre îmbunătăţirea rezistenţei lor şi a creat direcţii speciale în cadrul acesteia. Noi nu mai testăm soiuri, ci de cele mai multe ori candidaţi, pentru ca la momentul apariţiei soiurilor noi în oferta din Europa, să avem deja experienţe de producţie cu aceştia. Trebuie să ştim cum cresc, cum se dezvoltă, ce reacţie au la operaţiile de tăiere, care sunt caracteristicile lor de producţie, dacă merită într-adevăr să fie promovaţi în producţie. Analizăm fiecare candidat din cel puţin 25-30 de puncte de vedere, ca să-l putem oferi pe cel mai bun dintre cei mai buni pentru producătorii noştri!

• Să înţelegem că la Pepinierele Holland Alma din Ungaria, din toate soiurile noi, sunt disponibile deja cele mai recente?
Szabolcs Babicz: Da! Însă nu doar acestea. Pentru că în cele trei pepiniere ale noastre (două în Ungaria şi una în Ucraina, pe o suprafaţă totală de 500 de hectare) nu cultivăm doar soiurile noi, ci înmulţim şi soiurile tradiţionale, dar într-un număr din ce în ce mai redus. Suntem printre cei mai buni în inovaţia de soiuri de măr. Creaţiile noastre la măr sunt lideri de piaţă. La soiurile de prun şi de cais de ultimă generaţie, la nivel mondial, suntem titulari de licenţă, dar la cireş şi vişin încă n-am întrecut concurenţa. Bineînţeles că încercăm să ţinem pasul cu tendinţele mondiale la toate speciile pomicole, dar identificarea, testarea şi introducerea în producţie, în paralel, a multitudinii de soiuri e o sarcină mult prea mare pentru o pepinieră, în prezent. De aceea, ne ocupăm cu o mulţime de candidaţi şi soiuri şi mergem mai departe în producţie doar cu cele mai bune şi suficient testate.

• Care sunt tendinţele în ameliorarea soiurile de măr?
Szabolcs Babicz: Pentru un timp, încă vor mai fi prezente pe piaţă soiurile tradiţionale Idared, Golden, clonele Gala, cu toate că la acestea din urmă există suprafeţe importante care încă nu au ajuns la maturitatea de rodire. Consider că în cazul clonelor Gala va fi o supraproducţie în circa 1-2 ani. Trebuie ţinut cont şi de varietăţile roşii (Red Chief, Super Chief, Jeromine) şi de soiurile Jonagold, colorate, în primul rând Red Jonaprince. De asemenea, Jonathan şi alte soiuri de tradiţie vor mai avea loc pe piaţă, dar îşi extind din ce în ce mai mult prezenţa soiurile de consum rezistente. Cercetarea şi practicienii din pomicultură se deplasează în mod cert în această direcţie. Necesitatea de a utiliza tot mai puţine substanţe chimice devine foarte accentuată atât în ceea ce priveşte protecţia mediului, cât şi din partea consumatorilor. Noi chiar din această cauză am început, încă de acum nouă ani, să testăm şi să promovăm soiurile rezistente la boli: Red Topaz®, Sirius®, Rozela®, Luna®, Orion® şi, începând cu anul acesta, şi soiul Allegro®, din care am creat şi un brand numit Naturalma® (Măr Natural/Ecologic). Acest sistem de producţie include şi elemente de consultanţă şi de marketing şi a devenit rapid foarte popular atât în Ungaria şi în România, cât şi în alte ţări (Croaţia, Slovacia, Bulgaria, Rusia etc).
Eu şi majoritatea experţilor din producţia de măr credem că viitorul este al acestor soiuri rezistente la boli şi a soiurilor similare.

• Cunoaştem soiurile din portofoliul Holland Alma. Doar Allegro® este mai nou şi, deci, mai puţin cunoscut. Ce trebuie să ştim despre acest soi?
Szabolcs Babicz: Allegro® este un soi foarte interesant! Este foarte rezistent la rapăn şi la făinare! Acest lucru în sine este o caracteristică avantajoasă, dar acest lucru este asociat şi cu faptul că dă roade, atenţie!, la o lună, înainte de clonele Gala, la mijlocul lunii iulie! Concurează cu şi mai ales depăşeste în foarte multe caracteristici aspectul, gustul şi orice alte proprietăţi ale clonelor Gala. Are o culoare roşie circulară uniformă şi poate fi recoltat într-o singură fază, spre deosebire de Gala. Fructele nu se crapă şi pot fi păstrate foarte bine, în depozite frigo, până în decembrie, fără a le compromite calităţile de consum! Practic, Allegro® este un soi de vară care dispune de caracteristici atipice soiurilor de vară. Avem o experienţă de producţie de cinci ani cu el. Am testat soiul pe portaltoi pitic şi mediu şi am observat că dă roade foarte timpuriu şi nu am constatat alternanţe de rodire. Singurul dezavantaj (dacă acest lucru se poate numi astfel) este acela că pe portaltoiul M9 creşterea vegetativă este puţin mai slabă.

Foto-2-Noul-soi-de-mar-Allegro.1_b

• Căror producători le-aţi recomanda soiul Allegro®?
Szabolcs Babicz: Tuturor celor care simt deja că pe piaţă soiul (clonele) Gala stagnează şi pentru cei care doresc un măr ceva mai timpuriu, sau producătorilor pentru care Gala este prea vegetativ şi nu rodeşte sau nu se colorează cum era de aşteptat. Sau poate celor care nu mai vor să facă anual 17-23 de tratamente pentru a proteja soiul Gala împotriva rapănului.

• Ati menţionat, de asemenea, că aveţi noutăţi şi la speciile de sâmburoase. La ce soiuri v-aţi referit?
Szabolcs Babicz: La vişin, experienţele noastre sunt încă într-un stadiu incipient. La cireş promovăm soiul Carmen, dar există o mulţime de soiuri candidate, precum şi schimbări foarte rapide în selecţie şi ameliorare cu care noi nu putem ţine pasul. Dintre soiurile vechi şi bune aş menţiona Carmen, Kordia şi Regina, care se vor menţine o bună perioadă în preferinţe.
La soiurile de prun ne situăm şi mai bine la capitolul noutăţi: înmulţim soiul („super-prunul”) Topend Plus® încă din anul 2008, dispunând de licenţă exclusivă pentru Europa de Est. Acesta este în prezent cel mai roditor soi tardiv din Europa, cu fructe mari, conţinut de zahăr foarte ridicat şi, în plus, este foarte tolerant. Şi la comercializare acest soi deţine o poziţie fruntaşă şi dispune de toate proprietăţile pentru a se menţine în top ani de zile. Practic, nu putem face faţă, de mai mulţi ani, cerinţelor din ţară şi din străinătate pentru acest soi! Pentru toamnă încă mai avem stocuri disponibile, dar limitate; probabil, şi anul aceastea vor fi rezervate încă în sezonul de primăvară. Efectiv, este imposibilă procurarea de pomi Topend Plus® fără o rezervare prin contract. Unii producători şi-au făcut deja rezervările şi pentru anul 2018! Clienţii/producătorii noştri ne-au confirmat repetat faptul că acest prun are un randament foarte ridicat şi poate fi comercializat la un preţ foarte bun.
Pe lângă acesta, foarte căutat este şi soiul Kulinaria® (Ex-Toptaste®). Începând cu acest an avem şi aici un soi nou, Jofela®, cu care avem puţine experienţe, dar bazându-ne pe testările şi experienţele dobândite în străinătate, spune că se va situa cu siguranţă pe primele trei locuri deoarece: gustul, aroma, conţinutul de zahăr sunt excepţionale, iar rezistenţa la virusul Sharka (Plum Pox) este la fel de bună ca şi în cazul soiului Elena. Aceste proprietăţi ale unui soi de prun sunt de ajuns pentru succes.
La soiurile de cais am obţinut dreptul de distribuire pentru toate varietăţile de soiuri vechi şi noi ale Cot International (Berge Cot®, Jumbo Cot®, Magic Cot®, Wonder Cot® etc.), soiuri speciale pentru scopuri speciale, produse exclusiv la comandă. Aşa că de acum suntem capabili de a servi şi cerinţele speciale, exclusive ale producătorilor!
Bineînţeles, pe lângă aceste soiuri noi, continuăm şi producerea soiurilor tradiţionale, autohtone.

Foto-5-Soiul-de-prun-Jofela.1_b

• Spre ce direcţii de producţie credeţi că se va orienta sectorul pomicol şi ce tendinţe vor urma pepinierele?
Szabolcs Babicz: Tot mai mulţi producători vor trece la producţia de fructe ecologice. Fructele produse cu tehnologie bio pot fi vândute la un preţ mult mai mare şi au o piaţă aproape nelimitată în Europa. Gândiţi-vă doar la faptul că preţul pentru sucul de mere eco a fost de cinci până la şase ori mai mare decât preţul sucului de măr convenţional. Costul de producţie este, de asemenea, mai mare, dar nici pe departe de cinci ori mai mare, astfel că producătorii de fructe ecologice au marje de profit mult mai mari. Soiurile noastre rezistente la boli fac mai uşoară munca fermierilor ecologici.
Şi noi încercăm să promovăm răspândirea producţiei ecologice. Am participat anul acesta la o serie de studii Greenpeace asupra producţiei ecologice şi vom avea şi noi seminarii pe această temă, promovate la scară largă, nu numai pentru producători, ci şi pentru consumatori.
Producţia de fructe a oferit întotdeauna condiţii mai bune de venit decât culturile de câmp, cu toate că în horticultură investiţiile şi riscul sunt mai mari. Avem din ce în ce mai mulţi producători care dintr-o suprafaţă mică de teren arabil nu-şi pot satisface nevoile de trai şi trec treptat la producţia de fructe. În acelaşi timp, mulţi renunţă la producţia de fructe, în special din rândul deţinătorilor de suprafeţe de 1-2 hectare. Viitorul este cu siguranţă al fermelor familiale şi al exploataţiilor specializate pe producţia de fructe, ferme care deţin terenuri mai mari şi care sunt capabile de creştere, dezvoltare şi profit fără subvenţii.
Şi sectorul pepinierelor urmează aceste tendinţe: sunt o mulţime de profesionişti, o multitudine de pepiniere sunt capabile să producă acea calitate cu care ne-am obişnuit în Occident, dar foarte puţini ştiu să ţină pasul cu trendurile, cu inovarea de soiuri de fructe şi puţini le pot dezvolta. Pepinierele sunt în măsură să acopere cererea de pe piaţa internă şi chiar exportă. Cu toate acestea, marea problemă rămâne afluxul puieţilor de provenienţă şi calitate dubioase, fără nici un control, împotriva cărora trebuie să ne apărăm. Din fericire, tot mai mulţi producători recunosc faptul că doar la o pepinieră autorizată, de încredere, pot găsi o gamă variată de soiuri şi calitate garantată. Iar Holland Alma garantează cea mai înaltă calitate EEC (Etichetă albastră”). Pentru că noi facem faţă şi răspundem cu succes şi acestei provocări!

Vă aşteptăm cu drag la standul nostru de la Expo Agraria – Jucu/Cluj, între 19 şi 22 aprilie!

image007_b

Material furnizat de Holland Alma

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →