Pentru ce culturi puteți primi bani APIA în 2023 - Revista Ferma
4 minute de citit

Pentru ce culturi puteți primi bani APIA în 2023

Pentru ce culturi puteti primi bani APIA in 2023_b


CONDIȚII ȘI ACTE AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU (ANT)

14 criterii de bază trebuie să îndeplinească fermierii care vor să primească și în acest an ajutorul național tranzitoriu (ANT) în sectorul vegetal. Plata decuplată în teren arabil (ANT1) se acordă în cuantum fix pe hectar, din bugetul național, fermierilor care cultivă culturi pe teren arabil.

Click aici pentru a afla care sunt condițiile obligatorii și culturile în teren arabil care intră la plată.

 

NOUA SUBVENȚIE APIA DE 200 EURO/HA

Din acest an, fermierii români beneficiază de un nou sprijin cuplat pentru producere sămânță de plante furajere (golomăț, mazăre furajeră, măzăriche, sparcetă, trifoi roșu, facelia). Cuantumul unitar estimat pentru anul de cerere 2023 este de 200 euro/ha.

Click aici pentru a afla care sunt documentele de care au nevoie fermierii și ce condiții trebuie aceștia să îndeplinească pentru a încasa această subvenție de la APIA.

 

CÂȚI BANI PRIMIȚI PENTRU SFECLĂ DE ZAHĂR ÎN 2023

Ministerul Agriculturii a prevăzut 18 milioane de euro din banii europeni alocați prin Planul Național Strategic pentru plata sprijinului cuplat pentru sfecla de zahăr către fermierii români în 2023. Suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este de 20.000 ha, iar cuantumul estimat al sprijinului pentru acest an este de 900 euro/ha.

Click aici pentru a afla care sunt beneficiarii acestei scheme de sprijin și criteriile de eligibilitate.

sfecla de zahar -_b

 

SUBVENȚIE APIA DE 599,91 EURO/HA PENTRU HAMEI!

Alocarea financiară orientativă pentru anul 2023 pentru plata sprijinului cuplat pentru cultura de hamei este de 155.977 euro, bani europeni, iar suma pe care fermierii români ar urma să o primească este de 599,91 euro/ha. Suprafața planificată în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru care se acordă acest sprijin este de numai 260 ha.

Fermierii care cultivă hamei beneficiază de subvenții atât din bani europeni (sprijin cuplat), cât și din bugetul național (ajutor național tranzitoriu ANT5) pentru această cultură.

Potrivit datelor MADR, în 2020 au fost cultivate cu hamei doar 196 ha, de pe care s-a obținut o producție medie de 989 kg/ha, rezultând o producție totală de 194 tone.

Click aici și află care sunt criteriile de eligibilitate pentru sprijinul cuplat pentru hamei.

 

 CULTURA CARE VĂ CREȘTE SUBVENȚIA CU 245 EURO/HA

Pentru un hectar de teren agricol cultivat cu cânepă, fermierii pot obține în plus anul acesta 245 euro/ha, pe lângă plata pe hectar (BISS) și plata complementară (CRISS). Suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este de doar 950 ha.

Află aici care sunt condițiile pentru a lua acești bani.

Pentru ce culturi puteti primi bani APIA in 2023 2_b


CUM PUTEȚI OBȚINE O SUBVENȚIE DE 600 EURO/HA

Pentru susținerea fermierilor care accesează schema de sprijin cuplat pentru această cultură, anul acesta sunt disponibile 3,63 milioane de euro prin Planul Național Strategic 2023-2027, iar suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este de 6.000 ha.

Click aici pentru a afla care este cultura pentru care fermierii pot primi 605 euro/ha în 2023.

 

TERENURILE CARE NU INTRĂ LA PLATA APIA PE SUPRAFAȚĂ!

Ordinul MADR 80/2023 care stabilește criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de acordare a subvențiilor din sectoarele vegetal şi zootehnic în 2023 include și lista terenurilor care sunt excluse anul acesta de la plata subvenției APIA pe suprafață.

Click aici și află care sunt toate tipurile de terenuri și suprafețe care nu sunt incluse în hectarul eligibil la plata subvențiilor APIA în 2023.

 

TERMEN LIMITĂ AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ!

Operatorii/grupurile de operatori care își desfășoară activitatea de producție în agricultura ecologică, atât în sectorul vegetal, cât și în cel zootehnic, au obligația de a-și înregistra activitatea la direcțiile agricole până la data de 16 mai a fiecărui an.

Vezi lista actelor necesare pentru înregistrarea în agricultura ecologică și cuantumurile pe hectar ale subvențiilor acordate pentru culturi ecologice sau în conversie pe teren arabil, legumicultură, pomicultură, viticultură, plante medicinale și aromatice, pajiști permanente.  


un articol de

VIOLETA MÂȚ


Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →