Patriciu Feier a pariat pe rapiţă şi pe soia - Revista Ferma
7 minute de citit

Patriciu Feier a pariat pe rapiţă şi pe soia

Departe de agitaţia marilor oraşe (Oradea este cea mai apropiată aglomeraţie urbană, la 30 de kilometri), chiar pe graniţa cu Ungaria. Aici, Patriciu Feier lucrează 920 de hectare, împreună cu tatăl său, Peter. Şi o face la modul cel mai profesionist cu putinţă, chiar dacă, judecându-l la prima vedere (are doar 26 de ani!), ai crede că este un novice într-ale agriculturii. Nu este deloc aşa, ci dimpotrivă, vârsta reprezintă un atu important pentru el. De multe ori, lipsa de experienţă a compensat-o cu entuziasmul şi dorinţa de a experimenta orizonturi noi.

In ferma lui Patriciu Feier_t

După o absenţă de zece ani, rapiţa revine în cultură
Ultima sa provocare a fost să reintroducă rapiţa în planul de culturi, împotriva dorinţei tatălui său, care renunţase să mai însămânţeze rapiţă în urmă cu zece ani, din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare. Deocamdată, pare să fie de bun augur această alegere. Cultura arată excepţional, a trecut peste presiunile din iarnă şi a făcut faţă primelor atacuri ale dăunătorilor specifici. „În prima fază am tratat împotriva Ceutorhynchus napi şi apoi a apărut un val foarte mare de Meligethes. Însă am reuşit să ţinem sub control aceste atacuri”, ne-a declarat tânărul fermier. În toamnă, a înfiinţat 60 ha cu rapiţă, iar dacă rezultatele la recoltat vor fi pe măsura aşteptărilor, spune că în sezonul viitor va dubla suprafaţa. „Pentru primul an am testat hibrizi de la Monsanto, KWS şi Saaten Union. Avem între 40 şi 50 de plante/mp răsărite şi trecute de iarnă. O densitate foarte bună. Dacă nu apar surprize neplăcute, avem şanse să obţinem producţii bune”, consideră bihoreanul. Până la momentul vizitei noastre, făcuse două tratamente şi se pregătea să-l aplice pe al treilea. „Mai întâi, în toamnă, am dat cu Caramba Turbo, iar la început de martie am aplicat din nou Caramba Turbo pe 30 ha, respectiv Mystic Pro pe restul suprafeţei. De asemenea, am erbicidat, atât în toamnă, cât şi în primăvară. Pentru samulastră am dat cu Pilot de la DuPont şi în primăvară cu Galera de la Dow AgroSciences”, ne-a explicat tânărul. La începutul lunii trecute, urma să facă un al treilea tratament cu Acanto Plus de la DuPont, pentru controlul bolilor, şi să aplice insecticidul Biscaya, produs mai prietenos cu albinele.

Probleme cu rozătoarele
Până una-alta, Patriciu Feier trebuie să rezolve şi problema iepurilor. „Am văzut deja unele pagube în cultura de floarea-soarelui înfiinţată acum în primăvară. Nu ştiu cum să scap de aceste rozătoare”, constata el. Pentru floare a alocat 165 ha, mizând anul acesta pe patru hibrizi: P64LE25 de la Pioneer, Neoma de la Syngenta, Imeria de la Caussade şi LG 50.635 CLP de la Limagrain. „Cel mai mult îmi plac hibrizii Pioneer şi Syngenta. De obicei, hibrizii Pioneer au o pondere de 50 la sută. Neoma îl cultiv în premieră, am auzit că este foarte productiv. Abia aştept să văd rezultatele. În general nu sunt foarte mulţumit de cultura de floarea-soarelui. Nu reuşim să obţinem producţii ridicate. Mă dezamăgeşte total. Anul trecut am înregistrat o producţie medie de 2,4 t/ha. Mă gândesc foarte serios să renunţ la floare, în favoarea rapiţei. Am redus oricum suprafeţele faţă de anii trecuţi”, susţine Patriciu.
Şi la porumb preferă Pioneer, cam 95 la sută din suprafaţă fiind ocupată cu hibrizi de la această companie. Anul trecut cel mai bun randament a dat hibridul P9911 (FAO 410), în unele parcele obţinând producţii de 11 t/ha. „Merge foarte bine pe timp de secetă. Un hibrid semitardiv care pierde foarte repede apa din bob, putând fi recoltat la umiditate mare. Cam 35% din suprafaţă e ocupată cu acest hibrid. Mai cultivăm P0023 (FAO 400), pe 30% din suprafaţă, şi P0216 (FAO 450), restul sunt hibrizi Dekalb, pe 14 hectare”, remarca tânărul inginer agronom.
Sezonul trecut a fost unul destul de bun, putea fi şi mai bun dacă şi preţurile erau la un nivel mai ridicat. „Am avut parte de multe ploi şi în unele parcele porumbul a avut de suferit din cauza stagnărilor de apă. Am recoltat, în medie, 8 tone/ha şi am dat porumbul cu 0,53 lei/kg”, explică Patriciu.

Soia, un experiment reuşit
Pe lângă porumb şi floarea-soarelui, în primăvară Patriciu Feier a înfiinţat şi 46 ha cu soia, o cultură despre care, afirmă el, a fost cea mai profitabilă anul trecut. „Avem un singur hibrid anul acesta – PR92M35, de la Pioneer. E de genetică nouă. Aş fi vrut PR92B63 anul acesta, dar nu am mai găsit sămânţă. Căutăm să obţinem producţii bune, nu ne interesează neapărat calitatea, pentru că nu avem animale. La soia avem în vedere două erbicidări. Dăm cu Frontier la o zi-două după semănat, iar în vegetaţie cu Pulsar. Cultura premergătoare a fost porumbul, iar în toamnă am făcut arătură şi am discuit”, ne-a explicat bihoreanul.

Sămânţă din propria producţie
Pentru cerealele păioase, acesta a alocat în toamnă 430 ha. La grâu, până acum cel mai mulţumit a fost de soiul Saturnus, creat de austriecii de la Saaten Union. Pentru că, spune el, are o rezistenţă foarte bună la cădere, la boli şi la iernare. Totodată, este un grâu de calitate, dar şi productiv. Anul trecut a înregistrat o medie de 6 t/ha, deloc rău. „Puteam obţine mai mult, dar am renunţat la al treilea tratament şi din cauza asta am înregistrat ceva pierderi de producţie. Anul acesta am sămânţă C1 Mulan de la Saaten Union, un soi foarte productiv, dar nu doasebit de calitativ, conţinutul de gluten nu depăşeşte 24%. Tot în premieră încerc şi Ilico de la Syngenta, ştiu că este un grâu pentru panificaţie. Saturnus îl cultiv de patru ani şi sunt foarte mulţumit de el. Am obţinut producţii de 6,5 tone pe anumite parcele. Tot de la Saaten Union mai am Florian şi Etana şi încă un soi unguresc. Circa 90% din suprafaţa cu grâu e semănată cu sămânţă produsă de mine”, ne-a confirmat tânărul fermier.

 

UN MILION DE EURO INVESTIŢI ÎN UTILAJE!
Toţi banii pe care i-a câştigat până acum din agricultură i-a reinvestit în utilaje. Are o colaborare foarte bună cu Titan Machinery, de la care a achiziţionat mai multe echipamente, printre care un tractor Case Magnum 260 şi două combine ale aceluiaşi producător. „De când m-am apucat eu serios de agricultură, am băgat aproape un milion de euro în utilaje. Mi-aş fi dorit să accesez un proiect european, însă la cele 940 ha pe care le exploatăm nu puteam beneficia decât de un sprijin de 30%. Prin urmare nu mi s-a părut foarte rentabil, cu toată birocraţia asta”, a constatat Patriciu Feier. Pe viitor se gândeşte să construiască nişte silozuri, dar şi să achiziţioneze alte implemente, pentru a creşte rentabilitatea şi a optimiza costurile din fermă. „Aş mai avea nevoie de o maşină de erbicidat autopropulsată pentru tratamentele fitosanitare. La rapiţă am putea intra cu ea fără să distrugem cultura. Am putea da înainte de recoltat cu desicant şi cu lipici, ca să nu se desfacă silicvele. La foarea-soarelui s-ar putea lucra când planta este bine dezvoltată, ceea ce ne este imposibil în momentul de faţă. Deocamdată lucrăm cu o maşină de erbicidat tractată. O avem de opt ani şi încă îşi face treaba, dar nu putem interveni oricând”, ne-a mărturisit tânărul de 26 de ani.

 Patriciu Feier

Patriciu Feier: „Soia a fost o premieră pentru mine anul trecut şi am rămas plăcut surprins. A ţinut şi timpul cu noi, dar şi terenul a fost bun. Am obţinut o producţie medie de 3,8 t/ha, pe care am valorificat-o cu 1,2 lei/kg”.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →