un articol de
MARIAN MUŞAT
Potrivit acestuia, circa 20 de hectare se află în întreţinerea şi exploatarea câtorva crescători de animale din comună, iar restul de 66 hectare sunt concesionate de Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Săgeata”. Probleme apar la hectarele neîntreţinute, de către cei patru fermieri. La jumătatea lunii septembrie, am primit şi câteva fotografii făcute pe păşunea de la Hălchiu, în Ţara Bârsei (jud. Braşov).
Mărăcini, scaieţi, pelin
… populează păşunea din Hălchiu, în locul animalelor. „Se poate vedea destul de limpede cum este întreţinută păşunea comunală: mărăcini, scaieţi, pelin şi alte bălării. În mare parte a fost cosită prin luna august, iar mărăcinii au fost aduşi cu furca şi aruncaţi într-un canal de irigaţii dezafectat, astupându-l pe o distanţă de vreo 50 m. (Foto 1 colaj stg.). Însă tot a rămas o bucată de imaş, fix de 6,47 ha, a unuia dintre concesionari, care s-a cam… lenevit! (Foto 2 colaj dr.). Probabil că nici că-i pasă, deoarece unul dintre membrii familiei este bine situat în organigrama puterii din administraţia publică locală, în funcţia de viceprimar”, ne-a declarat Ioan Matei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „Săgeata”.
Asociaţia „Săgeata” cuprinde 246 ha, având în evidenţă 56 de membri, cu peste 300 vaci cu lapte şi mai bine de 1.000 de ovine.
PV-ul care demască!
Liderul crescătorilor din Hălchiu susţine că nici în 2019 nu au fost păşunate vaci. Primarul a fost înştiinţat, dar s-a făcut că plouă… în vreme de secetă! „De doi ani, patru crescători au depus cerere la APIA pe Măsura 10 – agro-mediu şi climă din PNDR 2014-2020 şi au băgat subvenţiile în buzunar, fără să îndeplinească obligaţiile asumate prin contractul de concesiune”, adaugă Ioan Matei.
În sprijinul afirmaţiilor sale stă procesul verbal din 03.07.2019, încheiat cu ocazia recepţionării lucrărilor de toaletare a păşunii din satul Hălchiu, în care comisia de recepţie (din care a făcut parte şi un reprezentant al Primăriei) notează: „La această dată s-a constatat că fermierii care au dobândit cote din păşune în acelaşi bloc fizic cu Asociaţia (Săgeata n.n.) şi sunt vecini cu păşunea concesionată de Asociaţie nu au exploatat păşunea şi nici nu au executat lucrări de întreţinere a acesteia. Totodată s-a constatat şi lipsa din păşune a animalelor aparţinând acestor fermieri care nu au realizat încărcătura pe suprafaţă de 0,3 UVM (încărcătură minimă obligatorie)”.
Vânători de subvenţii!?
Întrebarea care se pune este următoarea: animalele fermierilor unde pasc? „Pe alte terenuri, pentru că aceşti concesionari, agreaţi de conducerea administrativă a comunei, au în exploataţie terenuri proprii sau arendate şi nu au utilizat niciodată păşunea comunală! Aveau şi înainte păşune (proprietate şi/sau închiriată de la şcoli, biserică sau de la săteni), sunt oameni înstăriţi, fermieri aşezaţi. Numai că au obţinut suprafaţa de păşunat prin atribuire directă, tocmai pentru a primi subvenţiile; şi nu să se îngrijească de izlaz şi nici să aducă animalele aici. Nu sunt decât «vânători de subvenţii»!”, ne-a lămurit Ioan Matei.
Relevantă e şi declaraţia dată de unul dintre crescătorii acuzaţi, Petre Drugan senior, pentru Curentul, cu ceva timp în urmă: „Păşunea mea se afla la 700 de metri de casă, în timp ce, până la păşunea comunală sunt cam cinci kilometri. Vitele nu dau lapte dacă sunt purtate în fiecare zi pe un drum atât de lung”.
„Sunt animale pe păşune!”
Contactat de revista Ferma, viceprimar al comunei la data documentării, Petru Drugan jr. – fiul lui Petre Drugan senior – a negat situaţia. „Păşunea este populată cu animale. Sunt animale; puteţi merge să vedeţi că sunt animale. Au şi cei de la Asociaţie, sunt şi vacile gospodarilor! Ei (crescătorii Asociaţiei n.n.) sunt nemulţumiţi – vă spun sincer – pentru că înainte aveau ei toată păşunea şi acuma fermierii s-au rupt de Asociaţie. Au vrut să-şi ţină ei separat păşunea, să ia subvenţia ce le revine fiecăruia, în funcţie de numărul animalelor pe care le au, să şi-o cheltuie. Sunt oameni din sat, nu au venit străini de comună. Este nemulţumirea Asociaţiei faţă de aceşti fermieri. Atâta. Dar o să se rezolve în timp, o să se reglementeze între ei, nu este nicio problemă în altă privinţă!”, ne-a declarat Petru Drugan jr.
Păşunea e lăsată pârloagă!
Aşa o fi! Dar printre mărăcinii cât casa, chiar de pe parcela lui Petre Drugan (tatăl vicelui), nicicum nu s-a păşunat! Într-o suprafaţă netoaletată nu poţi mâna vacile la păscut scaieţi….
Şi ar mai fi ceva de spus. Subvenţia pentru păşune nu se ia pe ochi frumoşi; terenul trebuie lucrat, fertilizat, cosit. Aşa prevede şi contractul de concesiune. S-a făcut oare aşa ceva? Primarul, cel care a semnat contractele, nu are atribuţii în a urmări modul cum se derulează acestea? Sigur că da! Doar a fost sesizat de faptul că păşunea este fără animale şi-i lăsată pârloagă! Notificarea din 24.07.2020 stă mărturie (Foto 4).
Aşa că la Hălchiu, păşunea necurăţată subvenţiile aşteaptă!
NEREGULI PE PAJIŞTI COMUNALE
Revista FERMA a sesizat şi a relatat, în paginile ei, nenumărate nereguli şi conflicte iscate din cauza împărţirii injuste a pajiştilor comunale şi a banilor pentru păşune. Click AICI şi vezi ce probleme ne-au semnalat fermierii de pe întreg cuprinsul ţării, de-a lungul anilor!
Crescătorii respectivi au vrut să arate de ochii lumii că, vezi Doamne, au întreţinut păşunea, suficient pentru a încasa subvenţiile de la APIA! Numai că niciunul dintre ei nu şi-a adus niciodată animalele la păscut pe această păşune!
IOAN MATEI
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „Săgeata”