6 minute de citit

Pași siguri contra manei

Pași siguri contra manei_b

Mana, alternarioza, rhizoctonioza, putregaiurile provoacă pagube însemnate și trebuie abordate cu toată seriozitatea. Desigur, cea mai gravă dintre boli rămâne mana. Phytophtora infestans, patogenul ce provoacă mana la cartof prezintă un grad ridicat de adaptabilitate și de aceea are o istorie de daune grave ce se întinde de-a lungul câtorva secole. Așa cum știți, această boală se poate manifesta în orice stadiu de dezvoltare a culturii și poate afecta atât organele aeriene, cu impact asupra creșterii plantei, cât și tuberculii, diminuând radical calitatea și productivitatea. Din fericire, fermierii au la dispoziție atât măsuri timpurii, de prevenire a apariției manei, cât și tehnologii eficiente ce stopează răspândirea și acțiunea patogenului și îi limitează efectele.

 

PRESIDIUM®. MANA, PERICOL BINE PREVENIT

Opinia unanimă a specialiștilor este că măsura cea mai bună împotriva manei este prevenția. De aceea, fungicidul de ultimă generație Presidium® este recunoscut pentru eficiență, datorită celor două substanțe active complementare, foarte puternice, din componența sa: zoxamidă și dimetomorf.

 

CONDIȚIILE CE FAVORIZEAZĂ BOALA

Infestarea cu mană este facilitată în această perioadă, în care înregistrăm secvențe dese de precipitații și temperaturi oscilante în intervalul 10-25oC. Instalarea sa este cauzată de zoosporii aduși de vânt sau de formele de rezistență de pe tuberculi. De pe frunză și tulpină sporii se pot infiltra în sol (de asemenea, insectele pot facilita răspândirea), afectând grav tuberculii. De aceea, fermierii cultivatori de cartof sunt foarte atenți când apar avertizările de mană, pentru a evita ca producția să fie afectată de boală.

 

SCUT EFICIENT ÎMPOTRIVA UNEI AMENINȚĂRI SERIOASE

Cele două substanțe active conținute de Presidium® oferă fermierului un grad crescut de siguranță datorită efectelor combinate:

• Zoxamida: acțiune non-sistemică, efect puternic și rapid

Zoxamida blochează prompt sporii, înainte ca aceștia să devină mobili, acționând mai rapid decât alți agenți de combatere. Aplicarea acestei substanțe active este un pas foarte sigur pentru „a ține din scurt” mana. De asemenea, zoxamida prezintă acțiune asupra zoosporilor ce infectează tuberculii.

Zoxamidă - mana_b

Momentul de acțiune al zoxamidei este după germinarea sporilor. Efectul său: tubul germinal nu se mai poate dezvolta pe suprafața foliară și nu mai străpunge cuticula, pătrunzând în frunză. Zoxamida blochează dezvoltarea sporilor și transformarea lor în sporangi (săculeți cu spori) ce ar urma să fie eliberați, răspândind boala.

• Dimetomorf: acțiune sistemică translaminară

Acțiunea timpurie a zoxamidei este completată de acțiunea dimetomorfului, ce pătrunde translaminar, prin suprafața foliară, asigurând astfel o protecție extrem de puternică, din interior, întregului limb foliar.

Grafica - pasi siguri contra manei_b

Dimetomorful acționează asupra agentului patogen la nivel celular: stopează formarea pereților celulelor și inhibă creșterea sporilor, atașarea și pătrunderea în frunze, pe care le-ar afecta dramatic, și unde ar urma să formeze spori pentru răspândire ulterioară. Această substanță poate conduce la completa inhibare a sporulării, stopând răspândirea bolii.

Aplicare: Presidium® se aplică preventiv, înainte de apariţia manei, în doză de 1 l/ha. Recomandăm maximum 5 aplicări pe sezon, cu 7-10 zile interval între pulverizări. Intervalul trebuie scurtat în cazul unei presiuni ridicate de infestare.

 

KUPFER FUSILAN®. COMBATE MANA, AJUTĂ CREȘTEREA

Acest fungicid, pe care mulți dintre dumneavoastră îl cunosc și îl apreciază deja, își datorează forța celor două substanțe active, oxiclorura de cupru (781 g/kg) și cimoxanilul (43 g/kg).

• Oxiclorura de cupru este un remediu recunoscut contra manei și a altor patogeni ce afectează cultura cartofului. Chiar dacă produsele pe bază de cupru sunt folosite împotriva manei de mai bine de 150 de ani, specialiștii încă desfășoară programe de cercetare pentru a determina mecanismele ce conferă acestui element remarcabila putere de combatere. Oamenii de știință au căzut de acord asupra a 2 căi principale de acțiune:

1. Ionii de cupru, cum sunt și cei din oxiclorura de cupru, inhibă activitatea unor enzime din spori, împiedicând germinația;

2. Produsele pe bază de cupru creează o barieră protectoare la suprafața organelor plantelor.

În plus, s-a constatat că aplicarea oxiclorurii de cupru conduce la creșterea gradului de sănătate a frunzelor, cu urmări benefice asupra nutriției și creșterii plantelor. De asemenea, oxiclorura de cupru ajută la cicatrizarea organelor vătămate de stres și la igienizarea culturii; în cazul cartofului, acest aspect este important în situații cum este cea de grindină.

KUPFER FUSILAN -Lupta castigata pentru productii sanatoase_b

• Cimoxanil. Efectul produsului Kupfer Fusilan® ia amploare prin utilizarea celei de a doua substanțe cu efect fungicid, cimoxanil, care conferă un plus de siguranță în combaterea manei. Cimoxanilul prezintă efect sistemic local, are capacitatea de a pătrunde rapid în frunze, în interiorul căreia este distribuit uniform. Aici anihilează patogenii care s-au instalat deja, amenințând să se extindă: distruge miceliile și stopează boala. De asemenea, această substanță se remarcă prin efectul antisporulant și prin reducerea riscului de recidivă.

Kupfer Fusilan® și-a dovedit eficiența în practică, acționând împotriva manei în toate stadiile de dezvoltare a bolii. Calitățile dovedite recomandă acest produs pentru perioadele cu presiune mare de infecție și după un accident climatic.

Mod de aplicare: Kupfer Fusilan® se aplică prin stropiri repetate (maximum 6/sezon), mai ales la soiurile bogate în amidon. Doza: 2,5 kg/ha. Plantele trebuie să fie bine acoperite cu substanță. Pentru soiurile timpurii, prima aplicare se realizează în aprilie.

Aceste două fungicide nu sunt singurele produse contra manei din portofoliul Kwizda Agro Romania. Menționăm câteva dintre celelalte produse disponibile: Banjo®, Flowbrix®, Polyram®. Cum unele dintre acestea sunt produse avansate, nou intrate în piață, vă recomandăm să vă adresați specialiștilor noștri pentru a găsi împreună cele mai bune mixuri de substanțe necesare pentru sănătatea și productivitatea culturii de cartof.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →