Parteneriat european pentru producția de biometan - Revista Ferma
4 minute de citit

Parteneriat european pentru producția de biometan

Evenimentul denumit EUSEW (European Sustainable Energy Week) a avut ca principal scop dezbaterea căilor prin care Europa poate să atingă neutralitatea climatică în 2050, obiectiv central al pactului verde european (EU Green Deal) și al acordului de la Paris.

bioeconomia 01_b 

 

2050 RĂMÂNE ŢINTA OBIECTIVELOR CLIMATICE EUROPENE

Cu toate că, din decembrie 2019, de când Europa a stabilit obiectivul ambițios să devină primul continent din lume neutru în ceea ce privește emisiile de carbon, lumea a trecut printr-o pandemie, iar acum economia europeană este zguduită de conflicte armate și geopolitice, obiectivele climatice nu s-au schimbat.
Nu trebuie uitat că un jalon intermediar de atins înainte de 2050 este reducerea cu 55% a emisiilor nete de gaze cu efect de seră, comparativ cu emisiile din 1990.
Raportând potențialul producției de energie regenerabilă la numărul de cetățeni din țările U.E., prosumatorii (gospodăriile care consumă, dar și produc energie), pot furniza între 30 și 70% din necesarul de energie al țării de rezidență. Acest procentaj este puternic influențat de cantitatea de energie consumată în acea țară. Astfel, în ceea ce privește România, o țară în care se consumă mult mai puțină energie decât în unele state puternic industrializate europene și în care potențialul de producție a energiei regenerabile în gospodării este considerabil, este plasată pe locul al doilea în UE!

 

SOLUŢII PENTRU AGRICULTURĂ

 

Obiectivele în ceea ce privește agricultura se concentrează asupra defosilizării agriculturii în UE. Aceasta se poate realiza prin reducerea consumului general de energie, creșterea proporției de energie regenerabilă folosită în sectoare energofage cum sunt serele, atât pentru încălzire, cât și pentru răcire, controlul umidității și managementul apei.
În sectorul zootehnic se caută implementarea de tehnologii eficiente economic care să asigure sustenabilitatea producțiilor animale cu impact minim asupra mediului. Exemple de proiecte deja implementate în aceste sens includ înlocuirea instalațiilor de încălzire din ferme de suine și păsări pe bază de GPL cu pompe de căldură, fotovoltaice, energie geotermală, unități de cogenerare pe biogaz sau echiparea tractoarelor cu tehnologie care folosește biogazul drept combustibil.

bioeconomia 02_b


PARTENERIAT PENTRU BIOMETAN

 

În 28 septembrie, în cadrul evenimentului european pentru energie regenerabilă, s-a lansat parteneriatul pentru industria producătoare de biometan. Rezumativ, se trece de la construirea stațiilor de biogaz echipate cu unități de cogenerare energie electrică și termică la stații de biogaz cu unități de extracție a metanului din biogaz și livrare a acestuia în rețeaua de gaze a Europei.

bioeconomia 04_b 

 

SCHEME NOI DE FINANŢARE

 

Programele de finanțare derulate în România susțin inițiativele care susțin implementarea țintelor asumate de UE în efortul atingerii neutralității climatice până în 2050. Spre exemplu, în 13 octombrie 2022, în cadrul Fondului pentru Modernizare s-au lansat în consultare publică ghidurile pentru investiţii în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile. În cadrul acestei scheme de finanțare se va susține realizarea capacităților noi de producere de energie electrică din biomasă și biogaz.
• Pentru proiectele de tip A: Societăţile comerciale/regiile autonome vor fi finanțate pentru producția de energie din surse RES în scopul autoconsumului a minimum 70% a din producția centralei regenerabile finanțate, în cadrul unei proceduri de ofertare concurențială;
• Pentru proiectele de tip B: Unitățile Administrativ Teritoriale, unitățile din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, instituții publice, vor fi finanțate pentru consumul propriu de energie în domeniul public, în cadrul unui apel de proiecte.
Click AICI şi află detalii despre proiectele finanţabile!

CÂT BIOMETAN PRODUCE EUROPA? Citeşte în Revista FERMA, ediţia 1-14 noiembrie 2022!

Se estimează că până în 2050, peste 80% din gospodăriile din U.E. (264 milioane europeni) vor deveni producători de energie regenerabilă!

 bioeconomia 03_b

Poziționarea buteliilor de biogaz pe tractor (sursa: res4live.eu)

RES and Circular Economy Applied in an Academic Community as an Example for Smart Sustainable Development (RES-CIRCULAR)
project code: 2020/554215
Proiect finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar
Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.
https://biocombustibil-tm.ro/res-circular/

un articol de
TEODOR VINTILĂ
USAMVB Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →