4 minute de citit

Pariu pe rasa Aubrac

Pe Ciprian l-am cunoscut în primăvara aceasta, în luna mai, la Agraria 2018, mai exact lângă standul de la Zootehnica Show, unde îşi expusese o vacă din rasa Aubrac însoţită de un viţeluş fătat în martie, fiind, cred, cel mai tânăr animal din specia bovină adus pe platforma expoziţională de la Jucu. Bovinele lui Gherghel erau diferite, ca aspect, de exemplarele numeroase din rasele Bălţată Românească şi Angus, dominante la târg. Erau, de fapt, singurele exemplare din rasa Aubrac prezente la expoziţie.

Ciprian Gherghel_b

Fân din Bruiu, vaci din Franţa
”Timp de 17 ani am crescut vaci de lapte. Am pornit cu vreo şapte capete şi am ajuns într-un final la două sute. Ferma mea e într-o zonă de deal, la Bruiu, în judeţul Sibiu. De anul trecut am renunţat cu totul să mă mai ocup de vacile de lapte. Le-am vândut pe toate şi mi-am cumpărat vaci de carne din Franţa. Am nevoie de mai puţini angajaţi şi muncesc mai puţin”, îmi expune fermierul situaţia sa.
Potrivit recensământului din 2011, în comuna Bruiu se aflau 703 locuitori, cu 92 de locuitori mai puţin decât au fost înregistraţi la recensământul din 2002. ”E, într-adevăr, o zonă depopulată. Nu sunt mulţi fermieri acolo”, confirmă Ciprian. Nefiind mulţi crescători de animale, nu e nici concurenţă, aşa că fermierul nu trebuie să ducă obişnuitele bătălii pentru păşunile comunale: ”Am şi teren arabil, am şi fâneţe. Sunt destule pajişti permanente. Vara ţin vacile pe păşune, iar iarna le hrănesc cu fân”. Totuşi, fermierul s-ar bucura dacă ar mai fi şi alţi consăteni care să crească vaci de carne: ”E loc pentru tineri. Problema este că zootehnia e o activitate complicată, trebuie să munceşti mereu, nu ai sâmbătă, nu ai duminică. De aceea, tinerii preferă să lucreze la o firmă. Ar fi bine dacă ar face şi ei ce fac eu”.

Aubrac_b

Preţurile sunt încă sus
Vizitatorii se opresc şi privesc viţeluşul cafeniu, care parcă şi-ar dori acum să zburde pe dealurile Bruiului. Unii îl fotografiază alături de Florica, vaca alăptantă, o vacă blajină cu coarne mari, deschise larg. Viţeluşul nu are un nume popular, cum ar fi Florinel, ci un număr matricol: RO 507007226395. A fost fătat în 27 martie 2018, avându-i ca tată pe Depute şi ca mamă pe Fidele.
Fermierul a ajuns în prezent la 150 de vaci şi intenţionează să ajungă la 400. ”Am decis să acopăr etapa de reproducţie şi să îngraş viţeii până la 8 luni, când pot atinge 330 de kilograme. Îi vând altor fermieri care au capacitatea să-i îngraşe mai mult şi să-i livreze în final abatoarelor”, îmi dezvăluie Ciprian strategia sa. Rasa Aubrac este monitorizată în România de Asociaţia Angus RO, care mai deţine Registrul Genealogic şi pentru rasele Highland, Galloway şi Sura de Stepă – Hungaryan Grey, asociaţia având sediul în localitatea Baia din jud. Suceava. Fermierul sibian Ciprian Gherghel şi-a înscris animalele în COP şi încasează SCZ-ul, care reprezintă un venit important pentru afacerea sa.
Dacă i se face poftă să bea o cană cu lapte, merge la magazin. Îmi spune că timpul va stabili dacă a luat decizia cea mai bună, lansându-se în creşterea vacilor de carne. Deocamdată, piaţa îi dă dreptate. Potrivit datelor publicate de Comisia pentru Clasificarea Carcaselor, în săptămâna 21 (21 – 27 mai a.c.), preţul mediu ponderat la intrarea în abator pentru carcasele de tăuraşi a fost de 1368,35 lei/100 kg (în scădere în ultimile trei săptămâni), iar pentru carcasele de vaci a fost de 1219,79 lei/100 kg, menţinându-se constant în ultima lună.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →