7 minute de citit

Parada Taurilor la Semtest Craiova

Accentul s-a pus anul acesta pe exemplarele din rasele Bălţată Românească şi Bălţată cu Negru Românească. Înainte de toate, însă, Mircea Bara, directorul tehnic de la Semtest Craiova, a ţinut să precizeze faptul că este vorba de o paradă a taurilor în testare. „Aceşti tauri au fost testaţi genomic, iar avantajele pe care le aduce testarea genomică sunt de natură genetică, precum şi practică. Testarea genomică are rolul de a confirma cât mai repede valoarea de ameliorare a animalelor, prin scurtarea intervalului între generaţii. Dacă în evaluarea clasică un taur era testat până la cinci ani şi jumătate, acum putem şti valoarea de ameliorare după numai o lună. Iar din punct de vedere practic, se elimină cheltuielile cu întreţinerea taurilor şi se difuzează în teritoriu numai material seminal de mare valoare genetică”, ne-a explicat Mircea Bara.

Parada Taurilor la Semtest Craiova

Animale de înaltă valoare genetică
Primii care au intrat în ring au fost taurii din rasa Bălţată cu Negru Românească, iar prezentarea a fost susţinută de către Toader Neaţă Împăratu, preşedintele AGCTR. Înainte însă de a ne vorbi despre calităţile acestor frumoase exemplare, acesta a ţinut să evidenţieze importanţa dezvoltării activităţii de ameliorare din sectorul bovin. „Fermierii sunt interesaţi de genetică. Vrem să facem genetică românească performantă, ca să ajungem la nivelul celor din exterior, la un preţ mult mai scăzut faţă de ce se vehiculează în vestul Europei. Taurii aceştia sunt la nivelul celor din străinătate, având un material genetic foarte bun. Ne propunem ca în câţiva ani de zile să ajungem să fim invidiaţi de cei din afara României, pentru performanţele pe care le aducem la nivelul ameliorării”, spunea reprezentantul AGCTR. Important este de menţionat faptul că aceşti tauri au fost obţinuţi prin ameliorarea vacilor-mamă româneşti cu material seminal de la tauri importaţi care au o valoare genetică foarte ridicată. Salon, Charlie, Oman, Bogart, Faron şi Amadeo sunt numele unor tauri tineri, viguroşi, cu calităţi de reproducţie excepţionale. Faron este, de altfel, unul dintre primele exemplare de tăuraşi amelioratori din rasa Bălţată cu Negru Românească pe care Semtest Craiova i-a propus crescătorilor de vaci din România pentru a-şi spori valoarea genetică a efectivului de animale.

50% lapte, 20% carne şi 30% fitness
A urmat apoi prezentarea taurilor din rasa Bălţată Românească de tip Simmental şi tot şase tăuraşi au fost aleşi „pe sprânceană” pentru a corespunde celor mai exigente criterii estetice şi de performanţă. Întocmai ca la un concurs de frumuseţe! Darius, Ahile, Mareşal, Ferdinand, Hero şi Harry şi-au făcut pe rând apariţia în ring, iar asistenţa a fost încântată de prestaţia şi prestanţa acestora. Fiecare exemplar care a participat la această paradă a fost selectat din cel puţin 20 de tăuraşi la care s-a făcut testarea genomică, ne-au precizat organizatorii. De asemenea, şi în acest caz, mamele sunt de provenienţă autohtonă, iar ascendenţa pe linie paternă îşi are originile în Austria şi Germania. „Rasa Bălţată Românească s-a format din Sura de Stepă pe care au venit tauri din import. Şi acest lucru se va întâmpla mereu. Pentru că la tulpina Simmental întotdeauna mamele vor proveni din România, iar taţii de tauri vor fi aduşi din afară. Având mai multe generaţii care trec prin România, atunci vom forma din nou Bălţata Românească adaptată la condiţiile noastre”, susţine Mircea Bara. Totodată, acesta a subliniat faptul că la Bălţata Românească, în componentele valorii de ameliorare, 50 la sută este producţia de lapte, 20 de procente producţia de carne şi 30% fitness-ul. Iar în cadrul fitness-ului, într-un procent destul de mare se găseşte conformaţia. Şi dacă la Holstein procentul de conformaţie este foarte mic, contând în special ponderea producţiei de lapte, la Bălţata Românească este foarte important şi exteriorul.

Parada Taurilor la Semtest Craiova_b

Parametrii de performanţă
Având codul de identificare 20199, taurul Darius provine de la ferma Kanabe Gergely din localitatea Sânzieni (judeţul Covasna), iar tatăl său are o valoare de ameliorare de 130%, cu o precizie de 98%. Precizia înseamnă şansa de a repeta producţiile pe care le are înscrise în valoarea de ameliorare atunci când va fi folosit materialul seminal recoltat pentru generaţiile viitoare. Mama acestuia provine din România şi la prima lactaţie a obţinut o producţie de 7.422 kg de litri de lapte, cu 350 kg de grăsime şi 238 kg de proteină.
La rândul său, Ahile (cod 20198) este proprietatea societăţii Csiki Tej din Cârţa (Harghita) şi are 2% sânge red. Tatăul său este originar din Germania, având valoarea de ameliorare 125%, cu o precizie de 99%, iar mama a înregistrat o producţie de 8.662 kg la cea de a patra lactaţie, cu 318 kg de grăsime şi 261 kg de proteină. A fost recoltat deja material seminal de la acest taur şi primele doze au ajuns la ferme din centrul ţării.
Tot din Covasna provine şi taurul Mareşal (cod 20192), aflat în proprietatea lui Miklos Zoltan. Un exemplar cu o conformaţie corporală excepţională, foarte bine îmbrăcat în musculatură. Tatăl acestui tăuraş are o valoare de amelioare de 127%, cu 98% procent de repetabilitate, iar mama a obţinut în lactaţia a cincea o producţie de 9.156 kg de lapte, cu 366 kg de grăsime şi 318 kg de proteină.
Ferdinand (cod 20191), în schimb, are un procent de sânge red de 6% şi provine din gospodăria lui Fülöp Zsolt din localitatea Dăneşti (Harghita). Este un taur ce promite rezultate foarte bune în direcţia ameliorării procentului de proteină. Tatăl său este originar din Austria, iar mama sa este născută în România şi a asigurat în lactaţia a doua o producţie de 9.149 litri, cu 430 kg de grăsime şi 322 kg de proteină.
Pe de altă parte, Hero (cod 20186) este un produs rezultat în ferma lui Matei Benedek din localitatea Lunca (Covasna), dar de la trei luni a fost crescut în ferma lui Zoltan Haller, având peste 200 de urmaşi în toată ţara! Tatăl acestui tăuraş are o valoare de ameliorare de 120%, cu o precizie de 99%.
Zoltan Haller este şi proprietarul ultimului tăuraş din rasa Bălţată Românească prezentat la parada de la Dealu Mare. Este vorba de Harry (cod 20188), un tăuraş cu un procent de red de 5%.

Gheorghe Bilteanu_b
REZULTATUL UNEI MUNCI COLECTIVE
Semtest Craiova desfăşoară de peste patru decenii activităţi din sfera biotehnologiilor reproductive în scopul creşterii potenţialului genetic al efectivelor de bovine, având în exploatare nu doar rase mixte, ci şi de carne. Iar însămânţările se fac pe vacile româneşti. Cu această ocazie am putut vedea şi tauri din rasele Angus (negru şi roşu), Albastru Belgian, Simmental şi Brună. Nişte exemplare deosebite din punct de vedere fenotipic, care pot aduce mari beneficii pe linie de ameliorare în fermele din ţara noastră. Sloganul acestei manifestări „Împreună pentru zootehnia românească” nu a fost ales întâmplător, ne-a asigurat la final Gheorghe Bîlteanu. „Pentru că alături de asociaţiile de crescători, care sunt liantul între animal şi centrul genetic, stau asociaţiile judeţene de crescători, cooperativele care s-au înfiinţat, care împreună cu noi punem umărul pentru a face ca zootehnia românească să producă din ce în ce mai bine, mai de calitate şi mai ieftin, până la urmă. Ne dorim să producem lapte cu un leu şi să-l vindem cu 1,25 lei, nu invers”, a concluzionat directorul general de la Semtest Craiova.

Articol publicat în revista Ferma nr. 19/246 (ediţia 1-14 noiembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →