Panica, haosul economic şi războiul informaţional - Revista Ferma
3 minute de citit

Panica, haosul economic şi războiul informaţional

NOU Nicoleta Dragomir_tE cam greu să-ţi păstrezi cumpătul zilele acestea iar panica se instalează pe măsură ce informaţiile, multe dintre ele neverificate sau din categoria „fake news” se propagă prin toate mediile posibile. Cum să linişteşti un popor agitat de panică şi care, la debutul pandemiei, făcea stocuri de hârtie igienică şi conserve? Vorba versului… „la un semn deschisă-i calea” spre benzinării pentru că deh, nu se ştie niciodată şi weekendul e pe-aproape. La fel, cu farmaciile. Fără rost, fără noimă, fără o discuţie cu cineva care se mai şi pricepe la cum, când şi de ce se iau anumite pastile.

La închiderea ediţiei, oraşele României sunt blocate la propriu de şirurile lungi de maşini care stau la coadă să-şi facă plinul în benzinăriile care speculează momentul şi slăbiciunile noastre la maxim! Nu contest, situaţia este grea, dar cere totuşi nişte lămuriri mai de… sus. Este criză în cele mai multe ramuri economice, preţurile cresc necontrolat, lumea întreagă îşi face stocuri şi calcule.

Dincolo de nevoile noastre curente, individuale, tot mai costisitoare pe zi ce trece, se prefigurează probleme majore într-un sector care are nevoie de soluţii urgente: AGRICULTURA. Un debut de campanie agricolă sufocat de presiunea preţului la îngrăşăminte, energie şi combustibili e tot ce ne lipsea… Este mai mult decât evident că toate creşterile costurilor de producţie se vor reflecta la raft.

Mulţi analişti sunt de părere că România se află într-o conjunctură favorabilă, cu condiţia să producem mai mult şi, pe cât posibil, mai eficient. Aici cred că ar trebui statul să-şi manifeste măsura responsabilităţii şi să vină cu soluţii urgente în sprijinul fermierilor. Că producţia mai multă şi mai bună nu se face nici cu îngrăşământ cu ţârâita şi nici cu carul tras de boi!

Limitarea exportului de grâne? A stârnit şi acest subiect un schimb de replici în online dincolo de limita isteriei. Oficialii spun că România are grâu şi porumb asigurat pentru consumul intern iar restul… probabil va lua calea exportului, preţul fiind foarte bun şi cererea foarte mare. Un moment favorabil pentru agricultorii români care, atenţie, îşi vând roadele muncii lor, nu pe ale noastre… Subiectul e cel puţin sensibil în aceste momente şi, ca de obicei (dar firesc, de altfel), reacţiile trec mai întâi prin propriul stomac… Şi cred, sincer şi justificat, că nu e momentul acum să invocăm faptul că suntem buni la exporturile de materie primă şi campioni la importul de mâncare procesată şi legume-fructe. Haideţi mai bine să începem cu propriile obiceiuri de consum, să valorificăm potenţialul agricol cu care se tot fălesc aleşii şi să lăsăm lozincile de doi bani pe seama altora. România e perfect capabilă, prin fermierii ei, să-şi hrănească tot neamul.

știri false_b

Una peste alta, aveţi mare grijă de unde vă documentaţi. Războiul informaţional este periculos, manipulează şi face victime multiple!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →