Respectul pentru fermieri, pentru activitatea lor şi pentru eforturile pe care le depun zilnic în cultivarea pământului au fost elementele care au ghidat în conturarea imaginii companiei, susţine Arnaud Van Strien, directorul general al IPSO Agricultură. “Suntem conştienţi de dificultăţile pe care fermierii le întâmpină în activitatea zilnică şi de aceea ne dorim să găsim împreună soluţiile potrivite. Când am demarat această campanie, ne-am gândit în primul rând la cel ce lucrează solul, la activitatea lui zilnică şi la moştenirea cea mai de preţ: pământul. Utilajele noastre sunt proiectate pentru o prelucrare responsabilă a solului, astfel încât, la sfârşit de campanie, fermierul obţine o recoltă bogată cantitativ şi calitativ, dar are grijă şi de pământul pe care îl va lăsa moştenire generaţiei viitoare”, a declarat Arnaud Van Strien.
Combina S700 – calitate constantă a boabelor şi pierderi reduse
Tot în cadrul evenimentului exclusivist organizat în Bucureşti a avut loc şi prezentarea detaliată a combinelor John Deere. Seria S700 este, prin excelenţă, combina cu adevărat automată, disponibilă în prezent pe piaţă. Reglarea integrată a combinei garantează un randament constant al procesului de recoltare, indiferent de condiţii. Deoarece reglajele manuale periodice nu mai sunt necesare, operatorii se pot baza acum pe eficienţa maximă a combinei lor. „Odată cu modelul S700, combinele sunt duse la un nivel mult mai înalt. Sunt câteva lucruri importante care definesc această trecere. Unul dintre acestea este sistemul ICA2, Ajustarea Integrată a Combinei 2, prin care operatorul lasă sarcina de calibrare în combină. Combina se autocalibrează, îşi controleză singură parametrii, precum distanţa de la sita superioară la sita inferioară, viteza la rotor, distanţa la grătar şi chiar viteza la vânt. Toate comenzile le face independent de operator, le execută complet automat. Soluţia noastră revoluţionară garantează automat un randament constant al procesului de recoltare, indiferent de condiţii”, a declarat Cosmin Miroiu, specialist produs IPSO Agricultură.
Managementul activ al randamentului este o altă inovaţie automatizată adusă de John Deere, care le permite fermierilor să economisească timp şi să crească performanţele la recoltare. Cu combinele John Deere din seria S700, nu mai sunt necesare calibrările manuale şi nici cântărirea dublă a remorcilor, care consumă timp. De asemenea, cei trei senzori din interiorul buncărului măsoară automat modificările de greutate pe măsură ce buncărul de boabe se umple. Sistemul compară aceste măsurători cu cele ale senzorilor de randament şi de umiditate pentru a calibra permanent senzorul de randament. Cel mai important avantaj adus de sistem este generarea curbei de calibrare la viteze şi niveluri de randament variate, utilizând mai multe puncte de calibrare. Datorită acurateţei datelor privind productivitatea, fermierii ştiu exact câte tone vor recolta.
“Nu puteam să venim cu o combină în România, fără să o testăm la condiţiile noastre de lucru. Aşa că am luat un John Deere din fabrică, o combină din serie limitată, pe care am adus-o în ţară şi am început să lucrăm cu ea în vara anului trecut, la graniţa judeţelor Brăila şi Buzău. A recoltat acolo aproape trei săptămâni şi am obţinut un grâu foarte bun, circa 9-8 tone la hectar. De acolo combina s-a deplasat în mai multe zone ale ţării, de la Feteşti, Călăraşi, Ialomiţa, Botoşani, până la Vaslui şi Timişoara. În momentul de faţă, combina nu se mai găseşte la IPSO, aparţine deja unui client”, declară Radu Meşină, specialist produs în cadrul IPSO Agricultură.
Confort şi performanţă pe toată linia
Cabina este ergonomică şi spaţioasă. Astfel că operatorul nu trebuie să dea drumul manetei în timp ce îşi concentrează atenţia asupra hederului. Noua manetă este intuitivă şi mai subţire decât modelul precedent. De asemenea, printre dotările ei se numără un monitor cu afişaj cu ecran tactil CommandCenter Gen 4 de 10 inci, un Joystick multifuncţional CommandPRO cu şapte butoane programabile, dar şi un frigider, precum şi aer condiţionat pentru un confort maxim.
În concluzie, seria S700 este rezultatul a peste opt ani de perfecţionare a modelelor de combine cu rotor unic. La proiectarea noii serii de combine, inginerii au ţinut cont de sugestiile şi nevoile fermierilor. Au îmbunătăţit semnificativ performanţele maşinii, productivitatea operatorului şi calitatea boabelor şi au redus costurile de funcţionare. În acelaşi timp, echipele de cercetare şi dezvoltare au creat noi instrumente de monitorizare şi comunicare. Astfel, au simplificat optimizarea şi gestionarea operaţiunilor de recoltare.
Seria de combine John Deere cuprinde cinci modele (S760, S770, S780, S785 şi S790), cu îmbunătăţiri notabile atât pe partea de conectivitate, cât şi în ceea ce priveşte o recoltare automatizată a culturilor.
Arnaud Van Strien: “Ne-am asumat un angajament pe termen lung faţă de producătorii agricoli şi încercăm, în permanenţă, să susţinem eforturile lor în asigurarea necesarului de produse agricole. Până la urmă, cea mai de preţ moştenire rămâne pământul bine lucrat cu utilaje de la IPSO Agricultură”.
Radu Meşină: “Combina S 700 este recomandată producătorilor de seminţe şi este foarte bine adaptată pentru fermele mari sau medii. De asemenea, avantajele «reginei câmpului» sunt multiple: oferă o productivitate ridicată, protejează bobul, are o reglare simplă şi este uşor de întreţinut”.
Cosmin Miroiu: “Odată cu lansarea combinei S700, fluxul axial al combinelor John Deere trece la un alt nivel. Nu atât pentru partea tehnică de cernere, treierare, de curăţare a materialului, ci mai ales pe partea de inteligenţă”.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)