Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie, ne-a oferit, în exclusivitate pentru publicaţiile noastre, un studiu elaborat de ROMPAN referitor la ceea ce se întâmplă cu evaziunea fiscală în domeniul morărit-panificaţie.
Îl redăm în continuare, cu mici ajustări, comentarii şi intervenţii ale redacţiei.
Media europeană a consumului: 80 kg/om/an
România consumă anual aproximativ 2.400 mii tone grâu pentru pâine şi produse de panificaţie.
Din această cantitate se realizează aproximativ 1.800 mii tone pâine de către aproximativ 4.500 de producători înregistraţi cu activitate de panificaţie şi produse făinoase.
Acest indicator a urcat România pe un loc fruntaş faţă de media europeană, care este de aproximativ 80 kg/om/an.
1.230 mii tone pâine… „neagră”!
Conform datelor statistice furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în anul 2011, producţia de pâine înregistrată oficial şi fiscalizată a fost de 580 mii tone. De aici rezultă o cantitate de 1.230 mii tone pâine nefiscalizată.
De asemenea, la produsul făină, producţia nefiscalizată a fost de 838 mii tone.
Diferenţa între producţia realizată efectiv şi înregistrată de INS reprezintă pâine nefiscalizată, deci realizată fără documente legale.
Evaziunea fiscală – 70 la sută din piaţă
De altfel, acest fenomen nu a apărut doar în ultimul an, el având o dinamică evolutivă continuă după anul 2000, când TVA pentru pâine a crescut de la 11 la 19 procente şi a cunoscut o escaladare fără precedent după luna iulie 2010, când TVA-ul s-a „plămădit” la 24 la sută. Fenomenul evazionist în sectorul de morărit-panificaţie a ajuns la 70 la sută din piaţă.
Evaziunea fiscală a înregistrat creşteri substanţiale de la an la an, plecând de la un nivel de 676,1 milioane lei, în anul 1999, şi ajungând la aproximativ 890 milioane lei, în 2011.
Creşterea TVA şi scăderea producţiei de pâine fiscalizată
Se observă două scăderi dramatice ale producţiei de pâine înregistrată fiscal. Prima, în anul 2000, când apare o scădere de 17,3 la sută la făină şi 15 la sută la pâine (la acea dată Guvernul Isărescu a făcut unificarea cotelor de TVA, iar pentru pâine cota a crescut de la 11 la 19 la sută).
A doua, în anul 2010, când se constată o scădere cu 16,3 la sută la făină şi 33,3 la sută la pâine, odată cu creşterea TVA de la 19 la 24 la sută.
În rest, se remarcă evoluţii relativ liniare ale producţiei de pâine fiscalizate, aceasta rămânând pe palierul pe care se stabilizează după fiecare creştere de fiscalitate.
În concluzie, agenţii economici care trec în economia neagră la un moment dat rămân acolo, atâta timp când nu se schimbă condiţiile fiscale din economie.
Pâinea cu timbrul jupuit
Pe parcursul ultimilor ani, Patronatul Român din Industria de Morărit şi Panificaţie, împreună cu autorităţile statului, a încercat implementarea unui set de măsuri menite să conducă la diminuarea evaziunii fiscale în domeniul morărit – panificaţie: timbrarea pâinii; timbrarea drojdiei de panificaţie sau contorizarea utilităţilor la producerea pâinii şi corelarea cu normele de consum. Fără prea mult succes!
Garda Financiară… cu garda jos!
Toate aceste aspecte negative au drept cauză şi faptul că în toţi anii trecuţi unele instituţii ale statului, precum ANSVSA, Garda Financiară sau ANAF, nu şi-au facut pe deplin datoria pentru care funcţionează, de multe ori răspunzând unor comandamente politice. Spre exemplificare, ANSVSA nu a înregistrat toţi producătorii din domeniu şi, implicit, agenţii economici nu au fost verificaţi. De asemenea, Garda Financiară nu a controlat o mare parte din producători, lăsându-i să-şi dezvolte afacerile ilegale etc.
Bugetul – prejudiciat cu un miliard de lei
În acest fel s-a ajuns ca la sfârşitul anului 2011 să nu se vireze la bugetul de stat aproape 1 miliard de lei.
Producătorii oneşti din panificaţie, care nu mai pot rezista într-o piaţă complet distorsionată, consideră că singura propunere viabilă este taxa pe valoarea adăugată de 9 procente pentru: grâu, făină, pâine şi produse de panificaţie.
Reducerea TVA creşte volumul intrărilor bugetare
În aceste condiţii, ROMPAN estimează o diminuare a evaziunii fiscale până la 10 la sută! În cazul aplicării acestei măsuri, efortul bugetar s-a calculat undeva la 82 milioane de lei.
În opinia Patronatului, această reducere de TVA va produce şi alte efecte benefice, cum ar fi: creşterea intrărilor la bugetul statului, deoarece se va lărgi baza de impozitare. De asemenea, se apreciază că piaţa neagră va ieşi la lumină şi că preţurile se vor reduce sau cel puţin vor stagna pentru o perioadă.
În plus, se va însănătoşi mediul de afaceri în industria morărit-panificaţie, iar agenţii economici corecţi vor fi încurajaţi să facă investiţiile necesare pentru asigurarea siguranţei alimentare, a condiţiilor de mediu şi de calitate, impuse de legislaţia europeană.
“Europâinea” cu cotă scăzută de TVA
Comparativ cu UE, sistemul de TVA la alimente din România este atipic faţă de ţările comunitare, unde taxa pe valoarea adăugată la produsul pâine are valoare scăzută: Marea Britanie şi Cehia – 5 la sută, Franţa – 5,5 la sută, Olanda – 6 la sută, Germania şi Polonia – 7 la sută, Grecia – 8 la sută, Italia – 10 procente.