PAI din PAI este o afacere de familie, pornită de la zero, care transformă tulpinile de grâu în paie naturale pentru băuturi. Produsul finit, paiele de băut sunt compostabile, biodegradabile și ecologice și pot fi folosite atât pentru băuturile calde, cât și cele pentru cele reci.
Andreea Chiţu, fondator ”Pai din Pai” spune că ideea acestei investiții a apărut după ce a petrecut o perioadă în Franța. Văzuse o filmare cu un fermier francez care producea la scară mică paie de băut din secară și s-a gândit să creeze un business similar acasă, în România.
”Din iubire pentru natură și dorința de eficientizare a potențialului local, am început această inițiativă. Pai din Pai își desfășoară activitatea într-o zonă rurală, satul Dobromir din județul Constanța, și ne-am dorit să venim în sprijinul locuitorilor acestei zone cu speranța opririi migrării populației și apariției satelor abandonate”, spune Andreea Chițu.
DIN FERMĂ, ÎN PAHARUL CU SUC!
Parteneri în acest business sunt şi Alexandra Ivana, nepoata Andreei şi tatăl ei, acesta din urmă activând în agricultură de 20 de ani şi lucrând în prezent 80 de hectare de teren cultivate cu grâu și orz, în zona localității Dobromir, unde se face și procesarea paielor.
Alexandra Ivana este studentă la marketing şi omul responsabil de promovare în echipa Pai din Pai, formată în prezent din şase oameni.
Vezi aici pagina de Facebook PAI DIN PAI!
INVESTIȚIA A COSTAT 50.000 DE EURO, FONDURI PROPRII
Deși a încercat să obțină bani pentru a demara investiția în făbricuța de prelucrat paiele, prin programul ”Start-up” și chiar prin ”Femeia antreprenor”, criteriile de eligibilitate extrem de restrictive au determinat-o să renunțe la finanțări.
Însă Andreea Chițu nu s-a lăsat și a investit, împreună cu partenerii ei, toate economiile, ajungând la suma de 50 de mii de euro cheltuiți pentru acest business.
”Mi-aș dori să mai luăm un utilaj și cel puțin un angajat, dar deocamdată ne-am oprit cu investițiile și vrem să începem să valorificăm ceea ce avem.
În momentul de față avem un stoc de 1,5 milioane paie de grâu tăiate și putem ajunge la o producție anuală de 25 milioane paie din culturile proprii!”, ne spune Andreea Chițu.
CUM SE TRANSFORMĂ PAIELE DE GRÂU ÎN PAIE DE BĂUT!
Întregul proces implică multă muncă manuală, consumatoare de timp, dar ”Pai din Pai face un pas mic pentru un om și un pas mare pentru omenire în inițiativa de eliminare a plasticului din mediul nostru înconjurător și din alimentația noastră.
Paiele noastre de băut sunt 100% naturale, gluten free, rezistente la schimbul de temperatură, biodegradabile, tăiate integral la recoltare și legate în snopi, culese de pe câmp cu brațele, depozitate, ulterior tăiat manual fiecare pai de băut, curățate, spălate și sterilizate, și apoi ambalate în ambalaje de carton reciclabil, cu o nouă etapă de selectare a produsului finit”, explică Andreea Chițu.
PAI DIN PAI S-A LANSAT DEJA PE PIAȚA ROMÂNEASCĂ!
Brandul Pai din Pai a fost lansat recent la CoffeEast Festival – un festival dedicat cafelei în Bucureşti, iar Andreea Chiţu spune că părerile au fost atât pro, cât şi contra.
„Au fost oameni de dreptul entuziasmaţi de această idee, pentru că este un pai rezistent în băuturile calde şi rezistent în băuturile reci şi nu alterează gustul. Au fost oamenii ce ne-au şocat cu reacţia lor, au spus dacă se putea asta, de ce nu s-a făcut până acum, dar ţin să le precizez că în Bucureştiul anilor 70 în restaurante era folosit paiul de grâu. Ideea nu este atât de inovatoare, pur şi simplu căutăm să ne întoarcem drumul la origini, aşa cum trăiam odată în mod natural”, a declarat antreprenoarea pentru Ziarul Financiar.
În luna februarie a acestui an a fost lansat magazinul online PaiDinPai.ro, de unde puteți achiziționa paiele de băut din paie de grâu iar în luna martie au intrat pe platforma eMag.
CE URMEAZĂ PENTRU ECHIPA PAI DIN PAI?
Următorul pas va fi intrarea în HoReca, ceea ce va permite creșterea organică a tinerei firme iar din luna august 2024, echipa ”Pai din Pai” își propune lansarea unui nou produs: PAIELE DE SECARĂ!
UE INTERZICE, DAR CINE RESPECTĂ?
Paiele de băut din plastic se află în top 10 cele mai comune obiecte din plastic găsite abandonate pe plajele statelor membre ale Uniunii Europene. Alături de tacâmuri și farfurii din plastic, paiele de băut din plastic ocupă locul doi al acestui top rușinos.
Uniunea Europeană trage un semnal de alarmă cu privire la toate aceste obiecte din plastic, extrem de poluante și compune măsuri pentru a opri utilizarea acestora introducând legea AGEC din 2021, pe care însă România întârzie să o aplice în totalitate.
În general, acolo unde se găsesc ușor alternative la obiectele din plastic de unică folosință cum ar fi bețișoarele de urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele de băut sau bețele pentru baloane, Uniunea Europeană interzice punerea pe piață a obiectelor poluante.
Obiectivele Uniunii Europene cu privire la produsele din plastic de unică folosință includ reducerea impactului acestora asupra mediului înconjurător, în special a faunei din mări și oceane, dar și asupra sănătății umane.
De asemenea, se promovează o trecere la o economie circulară, cu afaceri sustenabile și materiale și produse inovative.
SOLUȚIE SIGURĂ ȘI EFICIENTĂ ÎMPOTRIVA POLUĂRII
De mai bine de un an, în Uniunea Europeană există o problemă semnificativă reprezentată de popularizarea paielor din plastic și a altor obiecte din acest material sub diferite denumiri înșelătoare cum ar fi: „organic”, „sursă bio”, „fibră vegetală”, „biopolimer”, „garanție fără plastic” sau „compostabil acasă”.
Dar acești termeni cu un caracter ambiguu ar trebui explicați și clarificați pentru întreaga populație.
Din păcate, mulți producători definesc produsele lor cu astfel de termeni cu toate că ele sunt fabricate din materiale plastice sau conțin materiale plastice. Până acum, multe produse au fost comercializate ca produse din amidon de porumb, când în realitate ele sunt fabricate din PLA, tot un tip de plastic. Există de asemenea numeroase alte materiale plastice derivate din materiale de origine organică cum ar fi cânepa, trestia de zahăr, lemnul sau fibrele micronizate, sâmburii de avocado și multe altele.
În ziua de azi, produsele din materiale de origine organică, dar la fel de periculoase precum plasticul, sunt încă utilizate, cu toate că Uniunea Europeană interzice în mod explicit utilizarea lor indiferent de modul în care sunt etichetate.
La nivel mondial, încă există prea multă dezinformare cu privire la produsele din bioplastic, în special cu privire la termenul „bio”, ceea ce nu înseamnă neapărat că produsul respectă reglementările cu privire la la protecția mediului sau este sustenabil din punct de vedere ecologic.
Un pai de băut, chiar dacă nu este exclusiv fabricat din plastic, poate conține plastic pur sau plastic de origine organică, adică materii organice la care s-a folosit un liant pe bază de plastic pentru a obține un material maleabil și versatil.
Există însă paiele de băut fabricate din paie de grâu 100% naturale, compostabile, biodegradabile și ecologice iar Pai din Pai este singurul producător român de astfel de paie.
Un pai de băut din grâu este foarte rezistent inclusiv în băuturi calde, nu schimbă gustul și nici nu se dezintegrează în băutură!