PACTUL pentru Agricultură - cine cu cine a bătut palma şi cu ce scop? - Revista Ferma
4 minute de citit

PACTUL pentru Agricultură – cine cu cine a bătut palma şi cu ce scop?

Asociere_b

Ce anume i-a determinat să facă pasul spre unitate şi ce şi-au propus să realizeze semnatarii Acordului, aflaţi din comunicatul de presă comun semnat de preşedinţii celor patru formaţiuni asociative.

La nivelul mediului asociativ din sectorul agricol se înregistrează o lipsă de structură a dialogului civil cu decidentul public atât naţional, cât şi european, fapt care se reflectă în incoerenţa documentelor de poziţie şi în lipsa unei abordări sistemice a problematicii sectoriale.

 

Fără interese individuale sau de grup în relaţia cu autorităţile!

În domeniul acesta se confundă de multe ori dialogul social, reglementat prin Legea 62/2011 (actualizată), cu consultarea parţilor implicate în sectoarele economiei naţionale şi în special în sectoarele agricol şi alimentar. Consecinţa acestui fapt este simularea de cele mai multe ori a consultării civile şi invitarea la dialog, alături de reprezentanţii legitimi ai sectoarelor, a unor entităţi care deturnează, în funcţie de diferite interese individuale sau de grup restrâns, discuţiile de la adevăratele teme de interes general.

O mai bună reprezentare la negocierile cu forurile europene

Fermierii români nu au o reprezentare consistentă la nivelul structurilor de dialog civil (CDG) instituite la nivel european, pentru a fi cu adevarat activi în vederea soluţionării problemelor reglementate de politica agricolă comună. Chiar dacă legislativ a fost creat cadrul general de participare a fermierilor români la structurile europene membre în CDG DG Agri, prin Legea 52/2015, însă lipsa unei organizări naţionale a dialogului instituţional a făcut imposibilă prezenţa reprezentanţilor români la masa dezbaterilor, afectând în mod categoric rezultatele negocierii programelor naţionale de dezvoltare rurală.
Având în vedere necesitatea unei colaborări strânse pentru reprezentarea intereselor fermierilor din sectorul agricol românesc pe plan naţional şi european, Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România – APPR au hotărât încheierea unui Acord de Colaborare Inter-Organizaţională în domeniul agriculturii, intitulat „Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare”.
Consiliile Directoare ale celor patru organizaţii au considerat că este necesară încheierea unui acord de colaborare pentru a aborda toate chestiunile şi problemele aferente colaborării dintre organizaţii la nivel naţional şi european.

Trei mari obiective comune

Obiectivul comun al celor patru organizaţii este promovarea intereselor convergente în domeniile în care membrii acestora (producătorii agricoli, cooperativele agricole, industria alimentară şi serviciile conexe) au interese comune şi complementare. Cele patru organizaţii convin să colaboreze, din poziţii de egalitate şi pe baza Acordului, prin susţinerea reciprocă pentru realizarea obiectivelor asumate, în interesul fermierilor, participare activă la lucrările COPA-COGECA (cea mai importantă structură a fermierilor şi a cooperativelor agricole din UE, reprezentând 22 de milioane de fermieri), precum şi reprezentarea şi susţinerea comună a intereselor membrilor în cadrul Planului Naţional Strategic – PAC 2021-2027.
Acordul de colaborare inter-organizaţională are caracterul unui document cadru şi acoperă întreaga activitate de realizare a obiectivelor comune, conform programelor şi acţiunilor care urmează a fi convenite. Organizaţiile semnatare şi membre în „Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare” îşi păstrează identitatea organizaţiei din care provin.

Comunicat de presă
ALIANŢA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI COOPERARE
Ionel ARION, preşedinte PRO AGRO
Nicolae VASILE, preşedinte LAPAR
Mircea BĂLUŢĂ, preşedinte UNCSV
Nicolae SITARU, preşedinte APPR

 

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 5/254 (ediţia 15-31 martie 2020)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →